Blog

Fasolowe brownie bez glutenu, wegańskie

26/01/2016

Fasolowe brownie bez glutenu, wegańskie

26/01/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Alergicy nie mają łatwego życia, za to ich kuchnia jest pełna smaków nieznanych zwykłym zjadaczom chleba. Oto pyszne fasolowe brownie z karobem: bez kakao, mleka, glutenu, jaj, cukru. Przygotowałam je specjalnie dla bezmlecznego Antka, ale to Zosia pochłonęła najwięcej kawałków… Przepis jest autorstwa Katarzyny Jankowskiej.

 

owsianeSkładniki (*)

– 200 g suchej fasoli adzuki (po ugotowaniu 450 g);

– 50 g płatków owsianych bezglutenowych

– 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

– 2 łyżki karobu w proszku (może być kakao, jeśli jest dozwolone w diecie)

– szczypta soli morskiej;

– 1 łyżka lub cukru waniliowego

– 125 ml melasy z chleba świętojańskiego;

– 50 ml oleju rzepakowego

– opcjonalnie do obsypania formy: bułka tarta bezglutenowa 

Na polewę karbową:

– 75 g cukru;

– 50 g margaryny lub masła klarowanego lub oleju kokosowego (w wersji NIE dla alergika: zwykłe masło);

– 2 łyżki karobu w proszku;

– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego);

– 4 łyżki mleka (roślinnego lub zwykłego);

 

ciasto fasolowe (2)Fasolę namocz na noc w wodzie. Rano odcedź, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości około 50 minut. Ostudź i dwukrotnie zmiel. Dodaj płatki owsiane, proszek do pieczenia, przesiany karob w proszku, szczyptę soli.

Ekstrakt waniliowy zmieszaj z melasą z chleba świętojańskiego i olejem, lekko podgrzej, wlej do pozostałych składników i zmiksuj na gęsty krem.

 

Nagrzej piekarnik do 170 stopni C w opcji z termoobiegiem. Małą formę (o wymiarach około 20×20 cm) posmaruj masłem (lub dozwolonym tłuszczem), obsyp amaratusem lub bułką tartą. Przełóż do formy ciasto i wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Wyjmij formę i ostudź ciasto.

Udekoruj polewą karbową: wszystkie składniki umieść w rondelku, rozpuść, mieszając gotuj około 5-7 minut do uzyskania gładkiej konsystencji. Polewą udekoruj ciasto, pokrój je w porcje i podawaj, nie zdradzając składu…

 

(*) Przepis na podstawie książki Katarzyny Jankowskiej, której recenzowałam książkę z przepisami bez glutenu.

 

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się