Alergicy nie mają łatwego życia, za to ich kuchnia jest pełna smaków nieznanych zwykłym zjadaczom chleba. Oto pyszne fasolowe brownie z karobem: bez kakao, mleka, glutenu, jaj, cukru. Przygotowałam je specjalnie dla bezmlecznego Antka, ale to Zosia pochłonęła najwięcej kawałków… Przepis jest autorstwa Katarzyny Jankowskiej.
– 200 g suchej fasoli adzuki (po ugotowaniu 450 g);
– 50 g płatków owsianych bezglutenowych
– 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
– 2 łyżki karobu w proszku (może być kakao, jeśli jest dozwolone w diecie)
– szczypta soli morskiej;
– 1 łyżka lub cukru waniliowego
– 125 ml melasy z chleba świętojańskiego;
– 50 ml oleju rzepakowego
– opcjonalnie do obsypania formy: bułka tarta bezglutenowa
Na polewę karbową:
– 75 g cukru;
– 50 g margaryny lub masła klarowanego lub oleju kokosowego (w wersji NIE dla alergika: zwykłe masło);
– 2 łyżki karobu w proszku;
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego);
– 4 łyżki mleka (roślinnego lub zwykłego);
Fasolę namocz na noc w wodzie. Rano odcedź, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości około 50 minut. Ostudź i dwukrotnie zmiel. Dodaj płatki owsiane, proszek do pieczenia, przesiany karob w proszku, szczyptę soli.
Ekstrakt waniliowy zmieszaj z melasą z chleba świętojańskiego i olejem, lekko podgrzej, wlej do pozostałych składników i zmiksuj na gęsty krem.
Nagrzej piekarnik do 170 stopni C w opcji z termoobiegiem. Małą formę (o wymiarach około 20×20 cm) posmaruj masłem (lub dozwolonym tłuszczem), obsyp amaratusem lub bułką tartą. Przełóż do formy ciasto i wstaw do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Wyjmij formę i ostudź ciasto.
Udekoruj polewą karbową: wszystkie składniki umieść w rondelku, rozpuść, mieszając gotuj około 5-7 minut do uzyskania gładkiej konsystencji. Polewą udekoruj ciasto, pokrój je w porcje i podawaj, nie zdradzając składu…
(*) Przepis na podstawie książki Katarzyny Jankowskiej, której recenzowałam książkę z przepisami bez glutenu.
KOMENTARZE