Blog

Fasolka konieczna na bezglutenowym talerzu

16/10/2013

Fasolka konieczna na bezglutenowym talerzu

16/10/2013

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Gdy za oknami hula jesienno – zimowa zawierucha, lubię serwować na obiad rozgrzewającą i pożywną fasolkę po bretońsku. W naszej, bezglutenowej i niewzdymającej (!) wersji, pachnie kabanosami drobiowymi albo parówkami, majerankiem i czosnkiem. Zosia fasolkę uwielbia, Antek jej nie jada :), ale zacznie… Bo w diecie bez glutenu rośliny strączkowe uzupełniają braki wielu witamin.

 

parowki drobimexSkładniki:

– 2 szklanki białej fasoli, np. Piękny Jaś;

– paczka bezglutenowych kabanosów wędzonych (np. Konspol z Biedronki) lub parówki bezglutenowe Drobimex  

– 2 cebule;

– 2 ząbki czosnku;

– kilka łyżek oleju lub 50 gram masła;

– puszka pomidorów bez skórki (w sezonie świeże pomidory);

– 2 łyżki sprawdzonego koncentratu pomidorowego;

– przyprawy: pieprz, sól, majeranek, czerwona papryka w proszku, ewentualnie kurkuma, miso ryżowe;

 

 

fasola piekny jasFasolę płuczemy na sitku,  wsypujemy do garnka i zalewamy sporą ilością przegotowanej wody. Już na tym etapie dosypujemy kminek i majeranek. Dzięki nim fasolka straci wzdymające właściwości. Rano,  w czasie szykowania do przedszkola, szkoły i pracy, garnek wstawiamy na gaz. Fasolę gotujemy w tej samej wodzie (rada ojca Grande) 1-1,5 godz.

 

 

zegarPierwsze 10 minut gotujemy fasolę na dużym ogniu, potem na średnim. Garnka nie przykrywamy, fasoli podczas gotowania nie solimy. Gdy już zmięknie, odcedzamy ją i biegniemy do pracy ;) Choć opis jest długi, to wbrew pozorom przygotowanie fasolki po bretońsku zajmuje naprawdę niewiele czasu. Kolejność podanych niżej czynności może być dowolna ;)

 

 

Antek fasolkaPo pracy miksujemy pomidory. Przecier wlewamy do garnka i podgrzewamy. Cebulę siekamy i szklimy ją na oleju – gotową wsypujemy do pomidorów. Kabanosy kroimy w plastry i podsmażamy, potem dodajemy do przecieru. Na koniec wsypujemy tam fasolę, koncentrat i przyprawy, w tym zgnieciony czosnek. Mieszamy i wołamy domowników. Niektórzy robią wtedy wielkie oczy…

 

chlebMama, którą czas nagli, może pewnie wykorzystać fasolę z puszki. Nie próbowałam, ale podejrzewam, że zda egzamin ;) Gdy potrawa jest zbyt rzadka, możemy ją zagęścić kaszką kukurydzianą lub koncentratem pomidorowym.                     Moim zdaniem chleb jest dodatkiem zbędnym do fasolki , ale niektórzy nie wyobrażają sobie tego dania bez grubej pajdy. OK, byle była razowa ;)

 

Rośliny strączkowe zawierają m. in. sporo witamin z grupy, których brakuje w diecie pozbawionej pszenicy, żyta i jęczmienia. Powinny więc przynajmniej raz w tygodniu gościć na talerzu osoby chorej na celiakię. Uzupełniają wiele niedoborów. Sama fasola zawiera bardzo dużo białka, witaminy z grupy B, E i A, a także potas i kwas foliowy.

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się