Blog

10

Eklery z budyniem

08/11/2016

Eklery z budyniem

08/11/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Tego ciastka nie znajdziecie chyba w żadnej bezglutenowej cukierni. A szkoda bo dla pokolenia dzisiejszych 30-40 latków jest sztandarowym smakołykiem z dzieciństwa. Jeśli więc chcecie, by wasze bezglutenowe dziecko poznało smak eklerów, zerknijcie na przepis. I wyobraźcie sobie radość małego celiaczka, pochłaniającego bezglutenowego eklera z budyniem i czekoladą….

 

Składniki na masę budyniową

  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
    bezglutenowe
  • 600 ml zimnego mleka
    u nas bezlaktozowe
  • 4 łyżki cukru

Do dekoracji:

  • 100 g czekolady deserowej
    bez śladowych ilości glutenu
  • opcjonalnie kolorowa posypka
    bez śladowych ilości glutenu

Składniki na ciasto (na około 14 szt)

  • 200 ml wody
  • 60 gram masła
  • 200 gram bezglutenowej mąki
    uniwersalnej
  • 4 duże jajka
  • szczypta soli;

 

Przygotowanie ciasta

Wodę zagotuj w garnku z masłem i szczyptą soli. Do gorącej wody wsyp mąkę i mieszaj drewnianą łyżką, aż z ciasta utworzy się kula – gęsta i lśniąca. Zdejmij rondel z ognia i dodawaj po jednym jajku, mieszając ciasto mikserem. Powinno powstać gęste, ale elastyczne ciasto. Szprycą lub zwykłą łyżką nakładaj podłużne porcje ciasta (np. 8 cm x 2 cm) na  blachę wyłożoną pergaminem.  Piecz w temp. 200 stopni C przez 30-40 minut.  Pod koniec pieczenia (ostatnie 10 minut)  zmniejsz temperaturę do około 160 stopni C. Wyjmij blachę i zostaw eklery do ostygnięcia.

Przygotowanie budyniu

Budynie przygotuj według przepisu na opakowaniu (ale z mniejszej ilości mleka: na 2 budynie w sumie 600 ml zimnego mleka). Zostaw w garnku do ostygnięcia.

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę: w garnki zagotuj trochę wody i ustaw na nim metalowa miskę z czekoladą. Można dodać kilka łyżek słodkiej śmietanki.

Wystudzone eklery przekrój wzdłuż. Górne części zanurz w polewie czekoladowej (gdy zastygła, znów ją lekko podgrzej w kąpieli wodnej), posyp dekoracjami (opcjonalnie) i ułóż na deseczce czekoladową stroną do góry. Deseczkę wstaw na parę minut do lodówki, by czekolada zastygła. Na dolne części eklerów nakładaj gęstą masę budyniową – za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżką. Przykryj je górną, czekoladową częścią. Schłodź w lodówce przez 1-2 godziny.

W naszym bezglutenowym domu serwuję eklery na podwieczorek, z kubkiem gorącej, bezglutenowej kawy Inki. Zajadają się nimi dzieci, zajada się glutenowy Daniel i wszyscy goście. Uwierzcie: ich rozanielony wyraz twarzy wynagradza cały trud włożony w przygotowanie bezglutenowych eklerów. Dlatego gorąco Was zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Nawet, jeśli pierwsze eklery nie wyjdą tak kształtne i cukierkowe, to wasze bezglutenowe dzieci będą zachwycone. Wreszcie zjedzą ciasto, które dotąd widywały tylko za szybą cukierni :).

KOMENTARZE (10)

Żaneta 06/01/2022 16:37
Marto czy mogę użyć Mehl Farine? Jeśli tak, w jakiej ilości?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 13/01/2022 22:56
Możesz użyć, ilośc mąki powinna być ta sam
Iwona 27/03/2021 17:39
Jeżeli chodzi o mąkę to można użyć jakiś mix?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 27/03/2021 19:25
tak, chodzi o mix uniwersalny :)
Beata 17/01/2021 13:39
Zrobiłam za kilka godzin zobaczymy jak wyszły :)
Bezglutenowa Mama 17/01/2021 15:23
super, czekam na jakieś foto na FB :)
Monika 09/02/2017 13:39
Czy te eklery dobre są następnego dnia? Chodzi mi głownie o ciasto. Córka wybiera się na urodziny i chciałabym aby zabrała coś kremowego, gdyż urodzinowy tort odpada?
Bezglutenowa Mama 09/02/2017 14:23
Tak Moniko, są OK. Najlepiej, z uwagi na krem/śmietanę, przechowywać je w lodówce.
Bezglutenowa Mama 08/11/2016 23:12
Aga, to w tym roku "stuknęło Ci" 30 lat :)
aga 08/11/2016 15:30
Zrobiłam, były super :) Ja jestem na diecie od 1986r ;)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się