Blog

6

Dzień Bakelsa w Porębie

28/07/2016

Dzień Bakelsa w Porębie

28/07/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Dziś od rana na stole w Willi Wzgórze Poręba króluje bezglutenowe pieczywo Bakels. Świeżo upieczony chleb, pachnący piekarnią, zapowiadający syte i smaczne śniadanie. Nasze gospodynie zgodnie orzekły, że to najlepszy bezglutenowy chleb, jaki dotąd jadły. I powstaje w godzinę. A na kolację, na bezglutenowe ognisko, pieczemy właśnie bezglutenowe bułki z mąki Bakels. Wyrosły bajecznie. Ależ dzieci będą miały niespodziankę!

 

chleb-Bakels-Bodzia-a-2Składniki na chleb:

 

bakels w williReceptura jest niezwykle prosta: mąkę wymieszałam z suszonymi drożdżami, stopniowo dolewając wodę mieszałam ciasto, na końcu dodałam olej.

W sumie wyrabianie ciasta trwało około 5 minut. Wyłożyłam je na blachę z papierem do pieczenia (nie można przekładać do foremki!) i uformowałam okrągły bochenek (można podłużny). Przykryłam folią i zostawiłam do wyrośnięcia na około 30 minut.

 

kromkaPiekarnik nastawiłam na 220 stopni C. Z chleba zdjęłam folię, posmarowałam go rozkłóconym jajkiem i posypałam ziarnami. Na koniec oprószyłam chleb mąką i wstawiłam do piekarnika na 30 minut. Chleb musi się dobrze przyrumienić – nie skracajcie czasu pieczenia.  Gotowy chleb studziłam najpierw na drewnianej deseczce, a potem na metalowej kratce. Kroiłam dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Bezglutenowe bułki z mieszanek Bakels przygotowuje się identycznie, jak chleb, ale zamiast bochenka formujemy natłuszczonymi dłońmi bułeczki. Z 300 g bezglutenowej mąki Bakels uda się przygotować około 10 bułek – będą duże, bo wyrastają naprawdę pokaźnie!

KOMENTARZE (6)

Dorq 05/08/2016 12:37
Ja próbowałam dziś drugi raz. Trzymam się przepisu ale ciasto wychodzi tak klejące że nie mogę go przenieść na blachę, nie mówiąc o uformowaniu bochenka. Jakieś rady?
Bezglutenowa Mama 06/08/2016 10:22
Piekłaś bochenek ciemny czy jasny? Użyłaś drożdży suszonych czy świeżych? Użyłaś 300 ml wody chłodnej? Zawsze używam 300 ml wody i powstaje taka kulka, którą z łatwością formuję i wygładzam w dłoniach, a potem przenoszę na blachę i formuję bochen. Wyjątkiem jest chleb ciemny, który potrzebuje troszkę mniej wody.
Dorq 19/08/2016 08:52
Pieklam ciemny. Wszystko zgodnie z.przepisem. Spróbuję dziś z.mniejsza ilością wody. Używam suchych drozdzy
admin 02/09/2016 23:29
Trzymałam kciuki - wyszło?
monikaj 29/07/2016 13:38
Piekłam chleb z ich mąki chyba ze trzy razy i za każdym razem opadł mi w piekarniku. Raz piekłam na dużej blasze a później w większej keksówce tak by ciasto miało miejsce do wyrośnięcia. Mam jeszcze mąkę w zapasie ale jakoś odkładam jej wykorzystanie obawiając się że chleb po raz kolejny mi opadnie w piekarniku.
admin 02/08/2016 10:32
Monika, upiekłam dziesiątki ich chlebów i jeśli tylko ściśle trzymam się przepisu (podany w moim wpisie na blogu), to zawsze wychodzi chleb lub bułki. Daję 300 ml CHŁODNEJ wody, formuję ręcznie bochen na dużej blasze, a piekę równo 30 minut, pod koniec okrywając wierzch folią. Studzę na metalowej kratce, kroję zimny. Spróbuj, szkoda rezygnować :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się