Blog

2

Drobiowa szynka bezglutenowa z suszonymi pomidorami

27/01/2014

Drobiowa szynka bezglutenowa z suszonymi pomidorami

27/01/2014

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Drobiowa szynka bezglutenowa z pistacjami lub suszonymi pomidorami śmiało może zagościć na bezglutenowym, wielkanocnym stole. Danie jest wykwintne, a jednocześnie szybkie i proste w przygotowaniu. Tutaj nie da się niczego zepsuć :). Szynka zyskała uznanie podczas bezglutenowych warsztatów wędliniarskich w Lesznie. To najlepszy dowód, że smakuje, a na dodatek apetycznie wygląda.

 

pieczen pistajowa w szynce (1)Składniki(*):

– 800 gram mielonego mięsa drobiowego;

– 1 cebula;

– 2 jajka;

– 1/3 szklanki śmietanki 30%  (niekoniecznie – można użyć miękkiego masła);

– 1,5 opakowania dowolnej wędzonej lub suszonej szynki bezglutenowej (Kraina Wędlin z Biedronki);

– 30 gram wyłuskanych pistacji lub pół słoiczka suszonych pomidorów z zalewą;

– 2 łyżki natki pietruszki;

– sól, pieprz;

 

pieczen pistajowa w szynce (2)Małą foremkę do pieczenia wykładam plastrami wędzonej, bezglutenowej szynki lub wędzonego boczku. Drobno kroję pomidory lub łuskam pistacje (w zależności od tego, który składnik wybieram jako dodatek). Mielone mięso mieszam z posiekaną cebulką (daję sparzoną), posiekaną natką pietruszki, jajkami i śmietanką (w zamian można dać pół kostki miękkiego masła). Doprawiam solą, pieprzem, ewentualnie pieprzem cayenne i kurkumą.

 

 

 

pieczen pistajowa w szynce (5)Mięso przekładam do foremki wyłożonej szynką i lekko dociskam. Na wierzchu układam plastry szynki i zawijam je przy ściankach foremki, by połączyły się z plastrami w dolnej części pieczeni. Ozdabiam czerwonym pieprzem.

Foremkę z mięsem wstawiam do nieco większej foremki z wodą na dnie (ok. 1 cm wysokości). Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.

 

 

 

pieczen pistajowa w szynce (6)Pieczeń z piersi kurczaka będzie gotowa już po godzinie, indyczą warto potrzymać w piecu kwadrans dłużej. Przy szybkim wyjmowaniu z piekarnika trzeba uważać, by nie polać się wrzącą wodą z dolnej foremki :).

Pieczeń odkrywam, odlewam powstały sos. Szynkę wykładam na duży talerz. Zostawiam do ostygnięcia na parę godzin.

 

 

 

pieczen pistajowa w szynce (10)Zimną pieczeń wstawiam do lodówki, by stężała. Po kilku godzinach szynka jest gotowa.

Tę pieczeń można jeść na śniadanie, na zimno lub ciepło (lekko podsmażam plastry na maśle), na obiad z sosem, a także na kolację. Jest idealna na kanapki do szkoły lub na wycieczkę dla bezglutenowego dziecka czy dorosłego.

Pieczeń uda się także bez pistacji czy wędzonej szynki. By zbyt szybko nam się nie znudziła, kawałek pieczeni zawsze zamrażam.

 

 

 

 

KOMENTARZE (2)

Marta Bezglutenowa Mama 29/01/2014 22:14
Raz dodałam zamiast pistacji orzeszków ziemnych. Smak nie był zachwycający, dzieci nie były do niego przekonane. Zamiast orzechów można dodać pokrojone oliwki, kawałeczki papryki lub suszonych pomidorów. Co lodówka, to pomysł :)
Dominia 29/01/2014 10:35
Czy zamiast pistacji można użyć innych orzechów?
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się