Blog

12

Doskonałe bułki bezglutenowe ciabatty

19/05/2016

Doskonałe bułki bezglutenowe ciabatty

19/05/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

– Mamo, to najlepsze bezglutenowe bułki jakie w życiu upiekłaś! – wołała zachwycona Zosia przy kolacji, a wtórowali jej Antek i glutenowy Daniel. Cóż jest w nich zachwycającego? Mocno chrupiąca skórka, glutenowy zapach i puszystość tak lubiana przez dzieci. Składniki są niezwykle proste, ale szlachetności temu pieczywu dodają sposób wykonania i czas rośnięcia. Spróbujcie, a zakochacie się bez pamięci…

 

mix per pane1Składniki na I wyrośnięcie ciasta(*):

Wymieszaj składniki i zostaw w misce przykrytej ściereczką na 16 godzin.

Składniki na główne ciasto:

 

Po 16 godzinach do przefermentowanego ciasta dodaj wymienione wyżej składniki (oprócz oleju) i przez 4-5 minut wyrabiaj ciasto robotem, pod koniec dodając oliwę. Ciasto ma mieć elastyczną, gęstą konsystencję dobrze wyrobionej ciastoliny. Odstaw ciasto w dużej misce na 3 godziny, przykryte wilgotną ściereczką. Raz po raz skrapiaj ściereczkę delikatnie wodą, by nie przywarła do rosnącego ciasta.

Stolnicę obficie obsyp mąką i delikatnie przełóż na nią wyrośnięte ciasto. Nie zagniataj! Nożem podziel ciasto na 10 kawałków i delikatnie formuj bułeczki (staraj się ich nie ugniatać). Układaj bułeczki w odstępach na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Posmaruj je jajkiem lub oliwą, przykryj wilgotna ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.

ciabatta (2)Nagrzej piekarnik do temperatury 210 stopni C. Po około 30 minutach rośnięcia wstaw do piekarnika jedną blachę i piecz bułki około 30 minut. W tym czasie bułki na drugiej blasze nadal mają rosnąć, ale nie przy źródle ciepła, lecz w chłodniejszym miejscu. Gdy pierwsze bułki będą gotowe, ostudź je na metalowej kratce, a wstaw do piekarnika drugą blachę i piecz bułki około 30 minut. Krój dopiero, gdy ostygną!

Zapewniam, że zachwycą Was niezwykle chrupiącą skórką, która utrzymuje się do następnego dnia, a może i dłużej (nie wiem, bo następnego dnia część bułek zamroziłam). Te bezglutenowe ciabatty pachną również bardzo glutenowo, co potwierdzili moi trzej domownicy. I są oszałamiająco puszyste, choć oczywiście następnego dnia zaczynają lekko czerstwieć, jak każde skrobiowe pieczywo. Te białe bułeczki serwujcie bezglutenowym dzieciom i dorosłym z dużą porcją warzyw oraz białka: szynki, jajek, ryb, serów itd.

 

(*) Ten genialny, bezglutenowy przepis otrzymałam od którejś z mam na Facebooku, wiele miesięcy temu. Niestety, nie zapisałam nawet jej imienia.

(**) Użyłam Mix per Pane Nutri Free; można użyć Mix B Schaer

KOMENTARZE (12)

Urszula 19/08/2021 05:34
Poproszę o sprecyzowanie, jaką pojemność ma szklanka w Pani przepisie: 200, 220 czy 250 ml
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 26/08/2021 14:13
Zawsze 250 g, faktycznie trzeba to dopisać w przepisie, co niezwłocznie czynię :)
Aga 11/04/2017 10:42
Czy czas oczekiwania moze byc krotszy jak 16 h?
Bezglutenowa Mama 11/04/2017 12:26
Tak, spróbuj np. 14 godzin. Tu czas jest ważny, by ciasto się świetnie napowietrzyło.
Natiaenye 18/07/2016 20:42
Witam, mam pytanie czy składniki na wyrośnięcie ciasta I mogą stać dłużej niż 16 godzin ?
admin 19/07/2016 23:27
Przetestuję i dam znać. Lepiej zaplanować sobie wyrobienie ciasta w takich godzinach, by 16 godzin minęło w ciągu dnia :).
Renata 31/05/2016 10:09
super bułeczki, robiłam na mące Shara i wyszły idealne.
admin 31/05/2016 22:45
Super, bardzo się cieszę :)
Sylwia 21/05/2016 06:43
Super przepis ale przeciez piwo zawiera gluten Chyba ze specjalne bezglutenowe
Sylwia 21/05/2016 06:46
Hehe pomyłka to nie do tego przepisu
Anula80 20/05/2016 17:05
Czy wyjdą na drożdżach świeżych? Nie wychodzi mi kompletnie nic na suszonych a już nawet nie zamierzam próbować
admin 21/05/2016 23:42
Oczywiście, wyjdą.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się