Jedną z ciekawszych, polskich mąk na bezglutenowy chleb jest mix vitalny ciemny z ziarnami Glutenexu.
Mąka nie zawiera skrobi pszennej, jest więc idealna dla osób uczulonych na pszenicę, a nie tylko dla celiaków. Chleb, który z niej wypiekam, jest długo wilgotny, interesujący w smaku, świetny na kanapki, tosty. Na pewno upieczemy go w przyszłą niedzielę na warsztatach w Poznaniu.
Składniki na chleb vitalny:
– 500 g mixu vitalnego ciemnego z ziarnami Glutenexu;
– 8 g drożdży suszonych bez śladowych ilości glutenu lub 25 g drożdży świeżych;
– 550 g letniej wody;
– 20 g (2 łyżki) oleju;
– rozkłócone jajko (opcjonalnie)
– dowolne ziarna bez śladowych ilości glutenu do posypania (np. mak, sezam, czarnuszka, kminek);
Mąkę wymieszałam z drożdżami. Stopniowo dolewałam wodę (bardzo małymi porcjami) i długo zagniatałam ciasto (około 5 minut). Na końcu dodałam olej i ponownie zagniotłam ciasto. Jest gęste i zwykły mikser raczej sobie z nim nie poradzi (ale porządny robot kuchenny już da radę). Musi powstać jednolite ciasto bez grudek, gęste, ale dobrze wyrobione, elastyczne. Ciasto umieściłam w dwóch silikonowych kek sówkach wyłożonych papierem do pieczenia.
Wygładziłam ich powierzchnią mokrą łyżką i zostawiłam na godzinę i 15 minut do wyrośnięcia, przykryte folią spożywczą. Po godzinie piekarnik rozgrzałam do 220 stopni C, na najniższą półkę wlałam wodę, by nawilżała piekarnik. Chleby posmarowałam rozkłóconym jajkiem i posypałam czarnym sezamem. Foremki wstawiłam na środkowa półkę w piekarniku i piekłam około 40 minut – do suchego patyczka. Wyjęłam je z formy i wystudziłam na metalowej kratce.
Pierwszy chleb dzieci zjadły w sobotę, drugi bochenek rozkroiłam dziś na śniadanie. Jest nadal wilgotny, nie kruszy się, dobrze się kroi. Odbiega od włoskiego ideału (Agluten czy Nutri Free) czy od angielskiego (bezglutenowy Bakels), ale jest naprawdę jednym z ciekawszych chlebów na polskim rynku bezglutenowym. To też pierwszy polski chleb (i mąka) z firmy Glutenex, który nie ma w składzie skrobi pszennej.
Zawiera: skrobię kukurydzianą, mąkę ryżową, mąkę gryczaną, ziarno słonecznika, zagęszczacze: E 464, guma ksantan, guma guar, błonniki roślinne, cukier, ziarno siemienia lnianego, sól, glukozę, płatki z amarantusa, emulgator: mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych, kwas mlekowy. Przyznam, że jak na polskie mixy bezglutenowe, vitalny jest naprawdę znakomity.