Blog

9

Domowe ślimaczki francuskie

24/10/2015

Domowe ślimaczki francuskie

24/10/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Anutella po francusku (1)Wstyd przyznać, ale dotąd nie używałam w kuchni ciasta francuskiego. Podchodziłam do niego jak do jeżą, aż wreszcie nadszedł ten moment. Dzisiaj, na podwieczorek. Wyjęłam z lodówki jeden płat bezglutenowego ciasta francuskiego, połączyłam go z domową karobellą (powidła z karobem) i uformowałam ślimaczki. Zosia była zachwycona! Chyba pierwszy raz jadła ciasto francuskie…

 

 

francuskieSkładniki:

Potrzebne będą także:

 

 

Anutella po francusku (3)Stolnicę oprószyłam bezglutenową mąką, ułożyłam na niej płat ciasta i również obsypałam go delikatnie mąką. Rozwałkowałam na grubość 2 mm. Posmarowałam domową „nutellą” bezglutenową i zwinęłam dłuższym bokiem w rulon. Owinęłam go folią spożywczą i wstawiłam na pół godziny do zamrażarki. Po tym czasie pokroiłam rulon na krążki – tak powstały ślimaczki. Piekarnik ustawiłam na 180 stopni C.

 

Anutella po francusku (6)Ułożyłam ślimaczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie posmarowałam rozkłóconym jajkiem, kilka ozdobiłam bezglutenową posypką cukrową.

Blachę wstawiłam do piekarnika na około 25 minut – do lekkiego zrumienienia ciasta. Gdy ślimaczki ostygły (po około 10 minutach), zajadaliśmy je przy filiżance bezglutenowej kawy zbożowej.  Były przepyszne, co potwierdzała rozanielona mina Zosi.

 

Czy udało Wam się kiedyś przygotować domowe bezglutenowe ciasto francuskie? Ponoć jest to nie lada wyzwanie. Dlaczego pytam? Otóż skład gotowego ciasta francuskiego nie jest zachęcający do częstszego stosowania. Oto on:  skrobia pszenna, bezglutenowa, oleje roślinne: palmowy, rzepakowy częściowo utwardzony palmowy, skrobia kukurydziana, woda, glukoza, sól, substancje zagęszczające: guma guar, E464, kwas ziemniaczany, regulatory kwasowości: E575, kwas octowy; substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu… Niby nie najgorzej, ale te utwardzone oleje…

KOMENTARZE (9)

Justyna 06/02/2018 14:28
niestety nie moge wkleic linka. Ale napewno wyszukiwarka Znajdzie gluten free puff pastry na stronie stowarzyszenia ( dla zdeterminowanych
Justyna 06/02/2018 14:24
Na stronie angielskiej stowarzyszenia znalazlam kilka przepisow na ciasto francuskie. Nie probowalam. Sklad ang gotowcow na slimaczki nie zacheca
Bezglutenowa Mama 09/02/2018 12:16
Jak uda Ci się zrobić ciasto od podstaw, będzie świetnie :) Podzielisz się wtedy przepisem?
Justyna 18/02/2018 22:56
Oczywiscie moj maly ”bezglutek” ma dwa latka wiec nie zna takich pysznosci i nie bardzo daje mi czas bym mogla poeksperymentowac w kuchni. Postaram sie wpisac przepis po polsku dla chetnych wyprobowania zdrowszej opcji.
Bezglutenowa Mama 21/02/2018 10:08
Super, dzięki :)
Dorota 09/11/2017 20:28
Proszę o info ,czy upieczone rogaliki z ciasta francuskiego z farszem mogę zamrozić ?
Bezglutenowa Mama 13/11/2017 09:40
Hm, trudno powiedzieć, nigdy ich nie mroziłam. Nie wiem, czy po odmrożeniu będą tak samo chrupiące, jak po upieczeniu....
aga 26/10/2015 12:42
Uwielbiam to ciasto! Od 3 lat nie jadłam :( na MW pod przepisem na domowe ciasto francuskie napisała jakaś pani, ze zrobiła z bg mąki, z masłem, jak tradycyjne i wyszło świetne. Szkoda ze nie napisała, jaka to mąka i ile. Chętnie poznam przepis
Bezglutenowa Mama 27/10/2015 21:39
Faktycznie szkoda... Takie przepisy są na wagę złota :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się