Blog

12

Dieta bezglutenowego niemowlaka

25/01/2016

Dieta bezglutenowego niemowlaka

25/01/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Pediatrzy zalecają, by gluten do diety dziecka wprowadzić w 5-6 miesiącu. Rodzice alergicy i chorzy na celiakię powinni zaczekać, aż maluch skończy rok. W obu przypadkach gluten wprowadza się stopniowo, małymi porcjami i bacznie obserwuje się reakcję dziecka. Gdy organizm zaprotestuje, dziecko powinno przejść na dietę bezglutenową. To nic trudnego – menu bezglutenowego niemowlaka może być bardzo bogate.

 

Odstawienie glutenu

amarelllo (4)Tak naprawdę dieta bezglutenowa niemowlaka niewiele różni się od diety małego dziecka na tradycyjnej diecie. Eliminujemy tylko produkty zawierające pszenicę, kaszę mannę, orkisz, jęczmień, żyto i zwykły owies (w niektórych sklepach można już kupić specjalny owies bezglutenowy, oznaczony jako bezglutenowy). Odstawiamy także wszystkie produkty, które mogą zawierać śladowe ilości tych zbóż (nawet chrupki kukurydziane bez wyraźnego napisu „produkt bezglutenowy”). Do diety wprowadzamy m. in. ryż, ziemniaki, kukurydzę, mączkę chleba świętojańskiego, amarantus, grykę, teff, bezglutenowy  owies .

 

Ten sam jadłospis

Alma Wroclaw (13)aMenu powinno obfitować we wszystkie składniki pokarmowe, ma być urozmaicone, kolorowe i apetyczne. Jadłospis należy ułożyć zgodnie z kalendarzem żywienia niemowląt. Oznacza to, że poszczególne grupy pokarmów wprowadzamy w tym samym czasie, co u wszystkich niemowląt. W odpowiednim momencie na talerzu maluszka powinny znaleźć się jajka, tłuszcze, poszczególne rodzaje mięs, rozmaite warzywa, rośliny strączkowe, pieczywo (bezglutenowe)  itp.  Zamiast glutenowych zbóż wprowadzamy jednak bezglutenowe zamienniki.

 

Gotowe produkty bezglutenowe

Bebilon Alerlac_logoCo podawać bezglutenowemu niemowlakowi zamiast kaszki manny? Jako bezglutenowa mama z 36 – letnim doświadczeniem  zapewniam, że wybór jest ogromny. W sklepach można znaleźć gotowe kaszki owocowe ryżowe i mleczne dla niemowląt, oznaczone jako bezglutenowe. W diecie bezglutenowego niemowlaka świetnie sprawdzi się także Bebilon Aerlac – bezglutenowy produkt zbożowy. Nie zawiera glutenu, białka mleka krowiego ani soi, jest za to pełen wartościowych składników. Można go serwować jako samodzielną kaszkę (po rozmieszaniu z wodą), zagęszczać nim desery i zupki, dodawać do wypieku bezglutenowego pieczywa. Nie jest słodki, więc nie wprowadzi do potraw słodkiego smaku.

 

Bezglutenowe słoiczki

netto nowe (2)Bezglutenowe mamy mogą korzystać z gotowych dań w słoiczkach. Większość producentów oferuje deserki, soki i dania obiadowe oznaczone napisem „produkt bezglutenowy”. Należy uważnie czytać etykiety gotowych dań dla niemowląt. Zdarza się, że posiłki są wzbogacone kaszką manną, zabronioną w diecie bezglutenowej. Z kolei dania dla starszych dzieci bywają wzbogacone np. glutenowym makronem. Należy więc sprawdzać skład produktów i wybierać te bezpieczne.

 

dieta fotoSpecjalne produkty dla niemowląt, takie jak mleka w proszku, kleiki, kaszki ryżowe i owocowe zazwyczaj są oznaczone jako produkty bezglutenowe. Jeśli jednak na kaszce czy kleiku zabraknie takiego oznaczenia, zrezygnujcie z zakupu. Na sklepowych półkach można bowiem znaleźć kleiki ryżowe, które zawierają śladowe ilości glutenu. One są niedozwolone w diecie bezglutenowej.

Na zanieczyszczenia glutenem nie pozwalają sobie natomiast duże, renomowane firmy specjalizujące się w żywieniu niemowląt i małych dzieci. Jeśli oferują produkt bezpieczny w diecie bezglutenowej, wyraźnie oznaczają to na etykiecie.

 

Pieczywo na każdym roku

20150726_110856Dziś nie ma żadnego kłopotu z kupnem bezglutenowego pieczywa. Oferują je niemal wszystkie markety  (Lidl, Netto, Rossmann, Biedronka, Carrefour, Tesco, Intermarche, Real, Auchan). Większość sklepowego pieczywa bezglutenowego jest sucha i trudno zjadliwa, więc wymaga odparowania, zgrzankowania lub podpieczenia. I wtedy smakuje wybornie. Ale najlepsze jest świeże pieczywo bezglutenowe, najlepiej domowe lub z piekarni Putka bez glutenu czy Balviten (dostępne przez Internet).

Bez problemu kupimy dziś także specjalistyczne bezglutenowe mąki i przekąski. Szukajcie w sklepach produktów oznaczonych przekreślonym kłosem lub zaopatrujcie się w sklepach internetowych oraz u producentów (Glutenex, Balviten, Incola, Schaer, Amarello, Celiko itp.). Osobiście zachęcam  do domowego wypieku bezglutenowego pieczywa  – będzie zdrowsze, smaczniejsze i to my zdecydujemy, jakich użyć składników.

 

Prowokacja glutenem

maka-kokosowa-Glutenex-1Prowokację glutenem, a więc próbę ponownego wprowadzenia glutenu do diety, zazwyczaj przeprowadza się gdy dziecko skończy 3 lata. Zawsze musi ona przebiegać pod nadzorem gastroenterologa dziecięcego. Na efekty trzeba czasem poczekać kilka miesięcy.

Pierwsze badanie w kierunku przeciwciał w kierunku celiakii wykonuje się po pół roku prowokacji glutenem. Dzieci będące pod opieką poradni gastroenterologicznej świadczącej usługi w ramach umowy z NFZ mają zagwarantowane bezpłatne badania przeciwciał. Na własne życzenie rodzice mogą wykonać płatne badania genetyczne (koszt około 400 zł). Moim zdaniem szkoda na to pieniędzy.

 

KOMENTARZE (12)

Alunia_szuka 26/01/2016 09:54
Jaki lekarz może skierować na badanie genetyczne? U córki robiliśmy prywatnie, wynik był taki ze jeden z tych badanych genów był nieprawidłowy, w opisie napisane było ze może odpowiadać to celiaki o łagodnym przebiegu, wyniki z krwi oczywiście ujemne bo trzymamy dietę, ale chcę przebadac syna, właśnie skończył rok. Robiliśmy próby prowokacji glutenem ale miał ciągle zmiany skórne i brzydkie kupki. Testy alergologiczne ujemne, ale na test dna nie bardzo mamy teraz pieniążki. Jak u ciebie wyglądała ta procedura z testem dna córki?
admin 27/01/2016 10:17
Z informacji, które uzyskałam od Agnieszki wynika, że bezpłatne badanie genetyczne w kierunku celiakii przysługuje tylko dzieciom rodziców chorych na celiakię. Skierowanie wystawia lekarz rodzinny. Nie wiedziałam o tym i prywatnie przebadałam dzieci.
gosiasit 27/01/2016 14:26
Ja też nie wiedziałam i zrobiłam prywatnie pół roku temu,ech... Na tagach w Warszawie też otrzymałam info że podawać gluten tak jak u zdrowych w 5 miesiącu,co specjalista to opinia.
Agnieszka 26/01/2016 21:58
Już Wam odpisuje. Ja chodzę do gastroenter. dla dorosłych (jestem na diecie 4lata dokładnie) i tam spytalam jaka jest procedura z dzieckiem. Kazał iść do swojego pediatry i tam dostałam skierowanie do specj. poradni genet. Ale wcześniej zadzwoniłam do tej genetycznej i spytalam co ma być napisane na skierowaniu, było matka zdiagnozowana na celiakie. I wtedy to jest na NFZ, bo inaczej kosztuje 419zl. Wyniki po 4-6 tyg, czyli za ok 2tyg i z nimi do gastroenter po skierowanie na przeciwciała. Iga je gluten od początku 7 mca,bo nikt mi nie mówił, że trzeba później, objawów raczej nie widać. Igusia ma 17 mcy, jest z 1 września ;) krew pobierały 2 pielęgniarki na miejscu z żyły w zgięciu łokcia, a Iga w tym czasie oglądała teletubisie na tel męża hihi
Agnieszka 26/01/2016 22:12
Wyniki przyjdą do nas specjalnym mailem, czy Iga posiada w ogóle gen (bo może go nie ma, poza tym gen posiada 30% społeczeństwa) i wtedy badanie na przeciwciała raz do roku jedząc gluten. Na razie na 6 posiłków je tylko 2 glutenowe, czasem 3, reszta moja zdrowa ;) i długo dopajam piersią, żeby jak najmniej alergii dostała. I tak widać zmiany po białkach mleka krowiego, więc te produkty ograniczamy. Koziego nie wolno dłużej niż mc, bo czegoś tam jest mało i dziecko dostaje anemii. Szczepionki miała acelularne wykupione, 5 w 1. To już chyba wszystko :)
Bezglutenowa Mama 27/01/2016 10:12
Agnieszko, bardzo dziękuję za informacje. Bezcenne. Szkoda, że pediatra nie powiedział Ci, że u dziecka rodziców z celiakią gluten wprowadza się po roku. Dobrze, że jeszcze karmisz Igusię - dzięki temu ma mnóstwo zdrowego jedzenia :)
Aga 27/01/2016 13:30
Ja ostatnio byłam na dniu celiakii w Katowicach, organizowanym przez Stowarzyszenie Osób Chorych na celiakię i właśnie pytałam tamtejszych lekarzy gastrologów o wprowadzanie glutenu do diety niemowlaka, gdy rodzic jest chory na celiakie i tam właśnie usłyszałam, że gluten takim dzieciom wprowadza się normalnie wg standardów w 5 i 6 miesiącu w zależności od rodzaju karmienia. Sama mam córkę, która teraz ma 1,5 roku i gluten wprowadzałam jej po roku. Na szczęście nie ma genu i nie będzie miała celiakii. Mam w planach 2 dziecko i dlatego na tym dniu zapytałam o wprowadzanie glutenu. Dodam, że była tam obecna prof. Karczewska - wieloletni specjalista diagnozowania i leczenia celiakii na śląsku. Więc nie wiem jak to jest z tym wprowadzaniem glutenu, chyba nie ma jednoznacznych wyznaczników dla dzieci rodziców chorych na celiakię, skoro Pani pisze, że po roku (a wiem, że nie jest to Pani wymysł) a na konferencji mówiono co, że wg standardów jak u dzieci zdrowych rodziców?
Agnieszka 25/01/2016 21:45
Druga sprawa, że gastroenter. nie chciał skierować nas na badanie przeciwciał bez tego genetycznego. Od tego kazał zacząć. Bo Igusia nie ma prawie żadnych objawów świadczących o chorobie. Ale ja nie zamierzam Jej truc pół życia, by potem płakać nad uszkodzeniami organizmu jak moje. Chyba lepiej wiedzieć od razu. Pozdrawiam serdecznie
Bezglutenowa Mama 25/01/2016 22:20
Świetny lekarz, brawo. Fajnie, że trafiłaś na mądrą osobę. Rozumiem, że masz celiakię i jesteś w trakcie diagnozowania córeczki? Ile Igusia ma miesięcy?
Agnieszka 25/01/2016 21:38
A nie prawda z tymi badaniami genetycznymi moja 16miesieczna Igusia miała badanie genet. robione mc temu na NFZ, ale w skierowaniu od pediatry musi być napisane, że mama/tata chorują na celiakie. Wyniki powinny być nie później niż za 2 tyg. W ZG jest poznanski oddzial genet.
Bezglutenowa Mama 25/01/2016 22:19
O proszę, jakie zmiany. Gdy ja diagnozowałam dzieci, nikt mnie nie poinformował, że jest taka możliwość. Powiedz proszę, jaka jest procedura? Wystarczy skierowanie od lekarza rodzinnego do genetyka, tak?
Metis 31/01/2016 21:16
Skierowanie od pediatry do poradni genetycznej: "proszę o objęcie leczeniem specjalistycznym dziecka w poradni genetycznej". Moje dziecko glutenu do czasu wyniku nie dostanie, a jeśli wyjdzie choć jeden gen tym bardziej. Potrafi zareagować na gluten jak ja coś źle zrobię w diecie (karmimy się piersią). A już prowokacji tym bardziej - podawaj dziecku gluten i poczekaj aż uszkodzi mu jelita. Wtedy mamy sukces diagnostyczny! Ekstra normalnie...
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się