Blog

12

Czekoladowy torcik z malinami bezglutenowy

17/03/2015

Czekoladowy torcik z malinami bezglutenowy

17/03/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Gdy zobaczyłam ten przepis, od razu wiedziałam, że mu się nie oprę…. Bezglutenowy tort. Z galaretką. Z malinami. Z kremem czekoladowym…. W kąt poszedł detoks cukrowy i walka o powrót do dawnej linii. Od razu wiedziałam, że przygotowanie bezglutenowego, czekoladowego tortu z malinami będzie pracochłonne i zajmie sporo czasu, bo byłam początkującym cukiernikiem. Ale oczekiwanie na efekt osładzało każdy etap pracy. Tym bardziej, że Zosia kibicowała mi do nocy… Ten mocno czekoladowy tort bezglutenowy z malinami jest ciastem na wyjątkowe okazje. Nie raz ratował mnie w opresji, gdy musiałam za coś przeprosić lub podziękować. Bo luksusowy tort bezglutenowy to ciasto, któremu trudno się oprzeć …

Składniki biszkoptu bezglutenowego do tortu

  • 6 jaj
  • 6 czubatych łyżek skrobi bezglutenowej lub Mix C
  • 6 płaskich łyżek cukru białego lub brązowego
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • łyżka domowego cukru waniliowego (niekoniecznie)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 60 g czekolady deserowej bez glutenu
  • 30 g masła
  • 20 g kakao bez glutenu
  • łyżka masła i bułki tartej do oprószenia formyNA PONCZ
  • 100 g cukru
  • opakowanie cukru z wanilią;

 

Składniki ganaszu do tortu bezglutenowego

  • 200 ml śmietanki UHT 30%
  • 60 ml miodu
  • 150 g czekolady mlecznej bez glutenu
  • 100 g czekolady deserowej bez glutenu
  • 40 g miękkiego masła

Składniki galaretki do tortu bezglutenowego

  • 500 g mrożonych malin
  • 50 ml czerwonego wina (opcojonalnie)
  • 80 g cukru pudru
  • 16 g żelatyny bez glutenu rozpuszczonej w 50 ml zimnej wody

Składniki polewy do tortu bezglutenowego

  • 100 ml śmietanki 30%
  • 125 cukru
  • 110 ml wody
  • 25 ml miodu
  • 10 g żelatyny bez glutenu rozpuszczonej w 20 ml wody
  • 40 g kakao bez glutenu;

Wykonanie biszkoptu na tort bezglutenowy

  • w rondelku rozpuść masło, dodaj połamaną czekoladę; gdy się rozpuści, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia
  • połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao
  • białka oddziel od żółtek
  • żółtka wymieszaj z sokiem z cytryny
  • formę posmaruj masłem i oprósz bułką tartą
  • piekarnik nastaw na 180 stopni C, opcja góra – dół
  • białka ubij mikserem na sztywno, pod koniec dodawaj stopniowo cukier
  • do sztywnej piany dodawaj porcjami masę z żółtek oraz płynna czekoladę i delikatnie mieszaj drewnianą, dużą łyżką
  • wsypuj porcjami suche składniki, powoli mieszaj ciasto i napowietrzaj je
  • jednolitą, puszystą masę wlej do tortownicy i wstaw do piekarnika
  • biszkopt na tort bezglutenowy piecz około 40 minut
  • wyjmij formę i zrzuć ją z wysokości 30-40 cm na drewnianą deseczkę; zostaw do ostygnięcia i dopiero wyjmij z tortownicy
  • zetnij wierzchnią warstwę biszkoptu, by go wyrównać od góry
  • przekrój biszkopt w poprzek na dwa równe blaty

Jak wykonać ganasz do tortu bezglutenowego?

  • śmietankę zagotowuj z miodem
  • połam czekoladę na drobne kawałki, zalej ją gorącą śmietanką z miodem i zamieszaj
  • dodałam miękkie masło i połącz składniki do uzyskania jednolitej masy
  • ganasz odstaw do przestygnięcia w temperaturze pokojowej

Poncz do nasączenia biszkoptu – wykonanie

  • w rondelku zagotuj wodę z cukrem waniliowym
  • ostudź
  • biszkopt (jeden blat) nasącz tuż przed nakładaniem ganaszu
  • połowę ponczu zostaw do drugiego blatu

Wykonanie galaretki malinowej do tortu bezglutenowego

  • do garnka przełóż rozmrożone maliny, zagotuj je na małym ogniu
  • dodaj wino i cukier puder
  • gotuj całość 3 minuty – do odparowania alkoholu
  • dodaj żelatynę rozpuszczoną w kąpieli wodnej (żelatynę  wsyp do szklanki i wymieszaj z wodą, a gdy stężeje, wstaw do miseczki z gorącą wodą, by się rozpuściła)
  • zblenduj i ostudź galaretkę

Przekładanie i dekorowanie czekoladowego tortu bezglutenowego

  • blat biszkoptu włóż do tortownicy, nasącz ponczem i rozprowadź ostudzony ganasz czekoladowy
  • wstaw formę do lodówki na około 30 minut
  • lekko tężejącą galaretkę wlej do tortownicy
  • nakryj drugim blatem, który uprzednio nasącz ponczem
  • lekko dociśnij i wstaw do lodówki na 1-2 godziny, do całkowitego zastygnięcia galaretki

Wykonanie polewy czekoladowej

  • śmietankę, wodę i miód zagotuj
  • dodaj kakao, cukier, rozpuszczoną żelatynę
  • zamieszaj i zagotuj, cały czas mieszając, ostudź
  • chłodną polewę rozprowadź na torcie
  • możesz udekorować wierzch migdałami, owocami lub posiekaną czekoladą
  • wstaw ciasto do lodówki na godzinę
  • koniec pracy, smacznego!

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na dietach eliminacyjnych

Ten bezglutenowy tort czekoladowy to po prostu petarda!

Bezglutenowym torcikiem rozkoszowaliśmy się w rodzinnym i przyjacielskim gronie następnego dnia, z okazji święta kobiet. Dzieci pałaszowały ciasto, pochłaniając z apetytem każdą warstwę. Tort szybko zniknął z powierzchni talerza, zostawiając po sobie słodycz i orzeźwiający posmak malin.

Ten wypiek będzie idealnym prezentem urodzinowym dla dziecka z celiakią czy dla dorosłego na diecie bezglutenowej. Spełni najbardziej wyrafinowane oczekiwania smakowe. I nikt nie rozpozna, że to jest tort bezglutenowy. Oczaruje też gości imieninowych, czy biesiadników przy wielkanocnym stole. Ich radość będzie nagrodą za pracę w kuchni…

KOMENTARZE (12)

Ewelina 12/04/2016 11:51
Czy te czekolady na zdjęciu ( konkretnie biała) są z Lidla? One są bezglutenowe? Pozdrawiam
admin 18/06/2016 23:08
Ewelino, gdy powstawał ten przepis, te czekolady były jeszcze wolne od glutenu. Obecnie ten wyrób jest już zanieczyszczony glutenem.
Renata 15/01/2016 13:06
Ciekawe czym zastąpić śmietankę kremówkę... jak oprócz tego, że glutenu jeść nie można to jeszcze mleka i pochodnych również...
admin 17/01/2016 20:19
Można ubić mocno schłodzone mleko kokosowe.
M 11/11/2015 23:39
Ten tort może i wygląda apetycznie, ale jest istnym zabójstwem dla osoby z celiakią..tyle w nim szkodliwej dla większości celiakowców laktozy i cukru, że ja bym się nie odważyła go zjeść..proszę poczytać : http://dieta.mp.pl/diety/diety_w_chorobach/show.html?id=69827
Bezglutenowa Mama 12/11/2015 20:32
Bomba nie bomba, przecież takiego tortu nie jada się co dzień :)
Sylwia 17/03/2015 17:01
Ale mi narobiłaś smaka :-)
Bezglutenowa Mama 17/03/2015 21:19
Domyślam się... Nasza Zosia jak patrzy na zdjęcie, to od razu nabiera ochoty na ponowne pieczenie :)
xymi 17/03/2015 16:33
oj... ale bym zjadła taki torcik :) może kiedyś się odważę :)
Bezglutenowa Mama 17/03/2015 21:18
Polecam upieczenie - np. w wolną sobotę :)
mamaANi 13/04/2016 08:09
Czy te czekolady ze zdjęcia nie są z glutenem ???? Zdaje mi się że teraz jest na opakowaniu info. :(
admin 14/04/2016 18:35
Tak, gdy pisałam ten przepis, te czekolady były jeszcze czyste. Teraz mają ostrzeżenie o glutenie.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się