Blog

3

Cud ciasto owsiane bezglutenowe

08/05/2016

Cud ciasto owsiane bezglutenowe

08/05/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Nie spodziewałam się, że to ciasto zasmakuje wszystkim dzieciom. Bo takie zdrowe, pełne bakalii, o wyraźnym posmaku melasy karobowej. A jednak. Ciasto pałaszowały ze smakiem  bezglutenowe dzieci i te glutenowe, a dorośli tylko im wtórowali. Przyznam, że i mnie trudno było powstrzymać się przed sięganiem po kolejne porcje. Ciasto ledwie dotrwało do sesji fotograficznej. Brawa więc dla autorek „Kuchni polskiej bez pszenicy”.

 

owsiana kostka1Składniki (*):

 

 

plateczkiSuszone owoce zalałam wrzątkiem na 10 minut, dokładnie odcedziłam i drobno posiekałam. Piekarnik nagrzałam do temperatury 160 stopni C. Okrągłą foremkę o średnicy 20 cm wyłożyłam papierem do pieczenia.

W dużym rondlu rozpuściłam masło, dodałam melasę z ksylitolem oraz sól. Gdy masa zaczęła się gotować, zdjęłam rondelek z ognia i wsypałam płatki owsiane.  Zamieszałam i dodałam posiekane owoce. Masę dokładnie wymieszałam. Wydała mi się zbyt sucha i mało wiążąca, więc dodałam jeszcze 2 łyżki melasy.

 

kostka owsianaMasę przełożyłam do formy i dłońmi zwilżonymi wodą mocno ją ugniotłam. Piekłam 25 minut, uważając pod koniec, by powierzchnia ciasta zbytnio nie zgęstniała. Wyjęłam upieczone ciasto z piekarnika, a po kwadransie wystawiłam je z formy i zostawiłam do odparowania na metalowej kratce. Pachniało tak aromatycznie, że żal było czekać do ostudzenia. A jednak wytrwałam nawet do następnego dnia, tym bardziej, że autorki przepisu zalecały taką wstrzemięźliwość. Miały rację: to ciasto, zwane w ich przepisie owsianymi kotkami z suszonymi owocami, z upływem kolejnych dni smakowało coraz lepiej. Trzymałam je na stole na drewnianej deseczce, przykryte bawełnianą ściereczką. I codziennie skubałam po kawałeczku…

Spodziewałam się, że będę mogła zjeść całą porcję, ale dzieci zrobiły mi niespodziankę. Zgodnie orzekły, że to ciasto jest znakomite….

 

(*) Przepis pochodzi z książki Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej „Kuchnia polska bez pszenicy” Wydawnictwa Bukowy Las.

KOMENTARZE (3)

Lukasz 23/12/2017 19:29
Nigdy nie robiłem ciast, ale jakoś w końcu trzeba zacząć. Wstawiłem do piekarnika i czekam na rezultat. Dziękuję za przepis!
Karola 01/07/2016 23:10
Ciekawe czy by smakowało mojej rodzince.
admin 08/07/2016 12:20
Jest specyficzne, ale cudownie kleiste, ciągnące, pycha!
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się