Blog

Co przygotować na szkolne, wielkanocne śniadanie dla dziecka z celiakią i jego rówieśników?

05/04/2023

Co przygotować na szkolne, wielkanocne śniadanie dla dziecka z celiakią i jego rówieśników?

05/04/2023

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 25 porcji
Czas 90 minut
Poziom Łatwe
Budżet Tanie

Hit na wielkanocne śniadanie dla dziecka z celiakią i jego rówieśników!

Dziś o świcie usłyszałam coś, co mnie obudziło w mgnieniu oka:

Pobiegłam do kuchni, ale wiedziałam, że nie ma szans na pasztet, bo nie miałam w lodówce żadnego mięsa.

Wtedy wpadłam na pomysł. Od razu wiedziałam, że to będzie hit, bo potrawa sprawdza się na moich koloniach, ale też w każde święta. Postanowiłam upiec bezglutenowe rolbaski na wielkanocne śniadanie dla dziecka z celiakią i jego rówieśników.

A co to są te rolbaski? Dobre jakościowo parówki ukryte w pysznym, pulchnym cieście drożdżowym. Można też powiedzieć, że to bezglutenowe paszteciki na Wielkanoc, z parówką. To naprawdę działa i dzieci to uwielbiają, zawsze wszystko znika z talerzy!

Jeśli więc zastanawiasz się, co przygotować na szkolne, wielkanocne śniadanie dla dziecka z celiakią i jego rówieśników, odpowiedź brzmi: bezglutenowe rolbaski. 

Oto przepis.

Bezglutenowe rolbaski możesz też przygotować w wersji wegańskiej: bez jajek i mleka. Użyj wody, a zamiast jajka wykorzystaj zastępnik jajka w proszku albo w ogóle z niego zrezygnuj i dodaj około 50 ml wody więcej. 

Składniki na 25 sztuk

  • 300 g bezglutenowej mąki chlebowej (użyłam mix B - Bread Mix Dr. Schär
  • 7 g suszonych drożdży bezglutenowych
  • 1/2 łyżeczka soli
  • opcjonalnie: po 1 łyżeczce suszonego rozmarynu i majeranku
  • około 250-300 ml letniego mleka (lub wody)
  • 1 jajko
  • łyżka miękkiego masła (można zastąpić olejem)
  • 2-3 łyżki mąki ryżowej do podsypania stolnicy
  • 1 rozkłócone jajko
  • 8 sztuk długich parówek bezglutenowych
  • 1 łyżeczka maku lub tymianku
Poznaj skład włoskiej mieszanki bezglutenowej Mix B - Bread Mix Dr. Schär

Wykonanie ciasta

  • mąkę wymieszaj z drożdżami, solą, majerankiem i rozmarynem (możesz też zrezygnować z tych przypraw)
  • wbij jajko i powoli wlewając mleko, wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez około 5 minut
  • pod koniec dodaj miękkie masło
  • ciasto ma być elastyczne, ale nie może być rzadkie, ani zbite; w razie potrzeby dodaj 1-2 łyżki mixu lub kilka łyżek mleka
  • przykryj miskę folią spożywczą i zostaw na około 30-40 minut do wyrośnięcia
  • ciasto będzie gotowe wtedy, gdy stanie się pulchne i porowate jak wata cukrowa

Formowanie rolbasek

  • blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia
  • stolnicę i wałek oprósz mąką ryżową
  • połowę ciasta zagnieć (pozostałe ma pozostać w misce, przykryte szczelnie)
  • rozwałkuj je prostokąt o szerokości około 20 cm i o takiej długości, by zmieściły się dwie parówki, jedna za drugą
  • przetnij ciasto wzdłuż na dwa prostokąty
  • na każdym prostokącie ułóż 2 parówki, jedna za drugą
  • zwiń dwa rulony; gdyby ciasto kleiło się do rąk lub do stolnicy, delikatnie podsypuj je mąką
  • każdy rulon potnij na 6-8 kawałków i ułóż w odstępach na blasze
  • tak samo postępuj z drugą częścią ciasta pozostawionego w misce
  • gotowe rolbaski bezglutenowe posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp dowolnymi ziołami lub makiem

Pieczenie

  • Rolbaski powinny podrosnąć przez około 15-20 minut
  • W tym czasie nastaw piekarnik na 200 stopni C, opcja góra - dół
  • Wstaw blachę na środkową półkę piekarnika
  • Piecz około 20-25 minut, do zrumienienia rolbasek
  • Wyjmij blachę z piekarnika, a po 10 minutach przełóż wypiek na metalową kratkę
  • Przechowuj w lodówce, przed podaniem odpiecz 5 minut w 180 st C
  • Bezglutenowe rolbaski można mrozić

Gdy zanoszę do szkoły jakiekolwiek wypieki bezglutenowe, zawsze oznaczam każdą porcję, że jest bezglutenowa. Potrawę zanoszę estetycznie podaną, w specjalnym pudełku, na talerzu lub w kartoniku, tak aby mogła być ustawiona bezpośrednio na stole i nie stykała się z daniami pszennymi. 

parówki bezglutenowe pikok z lidla

Czy dziecko z celiakią ma chodzić na szkolne imprezy?

Pytacie często, czy dziecko z celiakią ma uczestniczyć w przedszkolnej Wigilii, w szkolnym śniadaniu wielkanocnym, w wyjściu do pizzerii czy w lepieniu ciastoliną. Odpowiadam zawsze: TAK.

Bo jeśli mu zabronimy lub nie puścimy tego dnia do przedszkola czy szkoły, ono nauczy się robić uniki, poczuje się dyskryminowane, gorsze. A to prosta droga do kolejnych problemów, niskiej samooceny, a w konsekwencji - do podjadania glutenu. 

Czy dziecko z celiakią ma chodzić na szkolne imprezy?

Dlatego dziecko z celiakią ma uczestniczyć w szkolnych imprezach, a rola rodziców i nauczycieli jest stworzenie mu bezpiecznych warunków i komfortu psychicznego. To naprawdę się udaje, choć czasem wymaga sporego wysiłku. Ale my, bezglutenowe mamy, jesteśmy do tego przyzwyczajone, prawda? 

Tu kupisz w dobrej cenie mieszankę mix B - w sklepie Jedzbezglutenu.pl


KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się