Blog

4

Ciasteczka z migdałami na dzień dziecka (niski Ig)

31/05/2016

Ciasteczka z migdałami na dzień dziecka (niski Ig)

31/05/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Na podwieczorek w wigilię bezglutenowego Dnia Dziecka upiekłam bezglutenowe ciasteczka szarlotkowe według przepisu z książki „Dania bez pszenicy w 30 minut lub mniej”, autorstwa Williama Davisa. Pyszność ze zdrowych i wartościowych składników, idealna dla celiaków i cukrzyków. To też pożywny deser dla bezglutenowych dzieci na deser do przedszkola lub szkoły. Uwaga: uzależnia….

 

kokosowaSkładniki (*):

– 2 filiżanki uniwersalnej mieszanki do pieczenia W. Davisa (przepis poniżej);

– ¾ filiżanki drobno posiekanych orzechów włoskich bez śladowych ilości glutenu;

– ¼ łyżeczki mielonego imbiru lub kardamonu (może być też cynamon) bez śladowych ilości glutenu;

– słodzik w ilości odpowiadającej ½ filiżanki cukru (dałam ksylitol);

– ½ filiżanki niesłodzonego musu jabłkowego (miałam od taty z piwnicy);

– 2 łyżeczki soku z cytryny’

– 1 jajko rozbełtane;

– amarantus ekspandowany Amarello do obsypania foremek (opcjonalnie);

Polewa:

– 2 łyżki ksylitolu lub cukru;

– 60 g serka śmietankowego;

– ½ łyżeczki soku z cytryny;

 

 

DSC02818Piekarnik rozgrzałam do temperatury 180 stopni C. Natłuściłam silikonowe foremki (mogą być zwykłe) i obsypałam je amarantusem (może być też bezglutenowa bułka tarta).

W dużej misce połączyłam mieszankę do pieczenia, orzechy, imbir oraz ksylitol. Dodałam mus jabłkowy, sok z cytryny i jajko. Dokładnie wymieszałam. Ciasto nałożyłam do muffinek.

 

DSC02795Piekłam przez 10 minut, a przez kolejne 5 minut nie wyjmowałam ich z foremek. Delikatnie wyłożyłam je na metalowa kratkę i przygotowałam polewę. Do nagrzanego piekarnika wstawiłam naczynie żaroodporne z wymieszanym serkiem i ksylitolem. Gdy serek rozpuścił się, wyjęłam naczynie z piekarnika, dodałam sok z cytryny i polewą udekorowałam ciasteczka.

Nadszedł czas degustacji… Mniam… Ciasteczka były wilgotne w środku, z przyjemnie chrupiącymi kawałkami orzechów, z nutą jabłek i kwaskową polewą. Niebo w gębie, a na dodatek zdrowe. Dlaczego? Zerknijcie na przepis na mieszankę do pieczenia autorstwa Williama Davisa:

 

Orgran(30) (1)Składniki:

– 4 filiżanki zmielonych migdałów (w skórce są zdrowsze);

– 1 filiżanka bezglutenowego mielonego siemienia lnianego np. Amarello;

– ½ filiżanki bezglutenowej mąki kokosowej np. Glutenexu;

 

migdaly– 2 łyżeczki sody oczyszczonej bez śladowych ilości glutenu np. Oetkera;

– 1 łyżeczka mielonych nasion babki płesznik bez śladowych ilości glutenu (opcjonalnie);

W dużej misce wymieszaj składniki i przechowuj mieszankę w szczelnym pojemniku w lodówce. Używaj do wypieku pieczywa, ciast. Mieszanka ma niski indeks glikemiczny, jest więc idealna dla bezglutenowych cukrzyków.

Prawda, że mieszanka ma same zdrowe składniki?  A dlaczego nie ma tu mąki kukurydzianej, ryżowej, z tapioki lub ziemniaczanej? O tym już wkrótce w recenzji książki „Dania bez pszenicy w 30 minut lub mniej”.

Zdradzę teraz, że bezglutenowe ciasteczka szarlotkowe jedliśmy z glutenowymi przyjaciółmi. Z dumą patrzyłam, jak znikają ze stołu….

(*) Przepis z książki „Dania bez pszenicy w 30 minut lub mniej” Williama Davisa.

 

KOMENTARZE (4)

Ola 20/04/2015 18:18
bez cukru?...a z dżemem jabłkowym..;)
Bezglutenowa Mama 20/04/2015 22:31
Z musem od taty :) Następnym razem sama zrobię mus z ksylitolem i będzie super :)
sebastiasia 20/04/2015 15:45
Dobrze, że nie ma tu mąki kukurydzianej i ryzowej...o ile wiem kukurydza często wchodzi w reakcję krzyżową z glutenem, więc samo odstawienie glutenu w celiakii może byc niewystarczające...przepis z pewnoscią wykorzystam.Zdrowy i smaczny, to lubię
Bezglutenowa Mama 20/04/2015 22:30
Daj znać, czy smakowało :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się