Jak przygotować słodkie bezglutenowe ciasteczka z dobrych składników? Żeby były i pyszne, i jednocześnie pełne wartości odżywczych? Warto eksperymentować, zamiast zdawać się wyłącznie na gotowe mixy bezglutenowych producentów.
Oto moje najnowsze odkrycie: ciasteczka z ciecierzycy, bez jaj i bez mleka. Idealne dla bezglutenowych alergików.
Ciecierzycę zblendowałam na gładką masę z masłem orzechowym, olejem kokosowym, masłem orzechowym, syropem klonowym, soda i solą. Dodałam wiórki kokosowe i wymieszałam masę łyżką. Wstawiłam ją na 3 godziny do lodówki. Piekarnik nagrzałam do 180 stopni C. Z ciasta formowałam kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczałam. Ciasteczka układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam 10-15 minut, do zrumienienia. Wyjęłam blachę i nie dotykałam ciastek, dopóki zupełnie nie ostygły.
Świetnie smakowały na podwieczorek, serwowane z bezglutenową kawą Inką z mlekiem ryżowym. Te ciasteczka nie są kruche ani twarde, lecz pozostają miękkie.
No i powiedzcie, że nie jest to fajny podwieczorek dla bezglutenowych alergików?
(
*) Przepis zaczerpnęłam z ulotki marketu Netto i zmodyfikowała go do bezglutenowych potrzeb.