Kto był na południu Europy, zapewne poznał wyśmienite pieczywo, w tym ciabatty. Co powiecie na ciabatty bezglutenowe na włoską nutę? Mam przepis z piekarni Dr Żurek bez glutenu - jest łatwy! Te ciabatty bezglutenowe powstają naturalnych składników, są mięciutkie i zdrowe, pełne błonnika no i włoskich smaków. Upiekłam je kilka dni temu i wiem, że w nowym roku szkolnym zagoszczą częściej w śniadaniówkach moich dzieci. A co to w ogóle jest ciabatta bezglutenowa? To płaska, kwadratowa lub podłużna bułeczka - w oryginale pszenna, a w naszej wersji - bezglutenowa i równie pyszna.
👉Przygotuj ciasto według przepisu na opakowaniu mieszanki chlebowej Dr Żurek bez glutenu (wybierz dowolną, jasną lub ciemną, śniadaniową lub zwykłą)
👉 Ciasto rozwałkuj na stole (spokojnie, nasze ciasta nie lepią się do blatów ani do rąk), złóż je na 4 części i ponownie rozwałkuj, znów zawiń i włóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na około 40 minut w ciepłym miejscu
👉 Blachę spożywczą wyłóż papierem do pieczenia
👉 Ciasto podziel na 8 porcji, z każdej uformuj płaski, kwadratowy placuszek i ułóż na blaszce
👉 Ciabatty posmaruj rozkłóconym białkiem jaja i posyp dowolnymi dodatkami: zioła prowansalskie, pieprz czerwony lub zielony, sezam, tymianek, bazylia, kminek itd.
👉 Bezglutenowe ciabatty zostaw do wyrośnięcia na około 20-30 minut, w tym czasie nastaw piekarnik na 220 stopni C
👉 Wstaw blachę do piekarnika, piecz bułeczki około 30 minut, do tzw. suchego patyczka
👉 Ostudź je na metalowej kratce i podawaj z ulubionymi dodatkami, smacznego 😘
Włosi, Hiszpanie i wszyscy południowcy kochają pieczywo z oliwą. I tyle. To im wystarczy jako przystawka, ale również jako szybkie śniadanie. Północna Europa dopiero poznaje te zwyczaje i gorąco do tego zachęcam. Pyszne, świeże i zdrowe bułeczki plus wysokiej jakości oliwa z oliwek to naprawdę rarytas. Uwierzcie, jemy tak od wielu lat i jeszcze nam się nie znudziło.
Oczywiście ciabatty bezglutenowe smakują wyśmienicie - jedzmy je nie tylko z oliwą. Traktujmy je jak zwykłe pieczywo, które można jeść
A jak jest ze świeżością tych bułeczek? Mam dobrą wiadomość: są pełne błonnika, zatem nie czerstwieją tak szybko, jak pieczywo z klasycznych, białych mąk bezglutenowych. Ciabatty bezglutenowe najlepiej (najzdrowiej) przechowywać w lnianym worku lub w bawełnianej ściereczce, nigdy w lodówce. Są też zwolennicy przechowywania pieczywa bezglutenowego w workach foliowych - owszem, wtedy pozostają dłużej miękkie, ale jest ryzyko rozwoju pleśni. Osobiście zawsze wybieram bawełnę lub len.
KOMENTARZE