Blog

Ciabatty bezglutenowe na włoską nutę - zdrowy przepis

24/08/2022

Ciabatty bezglutenowe na włoską nutę - zdrowy przepis

24/08/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Kto był na południu Europy, zapewne poznał wyśmienite pieczywo, w tym ciabatty. Co powiecie na ciabatty bezglutenowe na włoską nutę? Mam przepis z piekarni Dr Żurek bez glutenu - jest łatwy! Te ciabatty bezglutenowe powstają naturalnych składników, są mięciutkie i zdrowe, pełne błonnika no i włoskich smaków. Upiekłam je kilka dni temu i wiem, że w nowym roku szkolnym zagoszczą częściej w śniadaniówkach moich dzieci. A co to w ogóle jest ciabatta bezglutenowa? To płaska, kwadratowa lub podłużna bułeczka - w oryginale pszenna, a w naszej wersji - bezglutenowa i równie pyszna.

Liczba osób 4 osoby
Czas 90 minut
Poziom Łatwe
Budżet tanie

CIABATTY BEZGLUTENOWE - składniki na 8 porcji

  • 500 g naturalnej mieszanki na chleb jasny lub ciemny Dr Żurek bez glutenu
  • 8 g suszonych drożdży bez glutenu
  • 1 łyżeczka soli
  • 550 ml letniej wody
  • 3 łyżki oleju
Reklama

Do ozdoby suszone zioła lub przyprawy (do wyboru)

  • zioła prowansalskie
  • bazylia
  • oregano
  • tymianek
  • kminek
  • zielony pieprz
  • czerwony pieprz

CIABATTY BEZGLUTENOWE NA WŁOSKĄ NUTĘ - WYKONANIE

👉Przygotuj ciasto według przepisu na opakowaniu mieszanki chlebowej Dr Żurek bez glutenu (wybierz dowolną, jasną lub ciemną, śniadaniową lub zwykłą)

👉 Ciasto rozwałkuj na stole (spokojnie, nasze ciasta nie lepią się do blatów ani do rąk), złóż je na 4 części i ponownie rozwałkuj, znów zawiń i włóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na około 40 minut w ciepłym miejscu

👉 Blachę spożywczą wyłóż papierem do pieczenia

👉 Ciasto podziel na 8 porcji, z każdej uformuj płaski, kwadratowy placuszek i ułóż na blaszce

👉 Ciabatty posmaruj rozkłóconym białkiem jaja i posyp dowolnymi dodatkami: zioła prowansalskie, pieprz czerwony lub zielony, sezam, tymianek, bazylia, kminek itd.

👉 Bezglutenowe ciabatty zostaw do wyrośnięcia na około 20-30 minut, w tym czasie nastaw piekarnik na 220 stopni C

👉 Wstaw blachę do piekarnika, piecz bułeczki około 30 minut, do tzw. suchego patyczka

👉 Ostudź je na metalowej kratce i podawaj z ulubionymi dodatkami, smacznego 😘

CIABATTY BEZGLUTENOWE z oliwą i nie tylko

Włosi, Hiszpanie i wszyscy południowcy kochają pieczywo z oliwą. I tyle. To im wystarczy jako przystawka, ale również jako szybkie śniadanie. Północna Europa dopiero poznaje te zwyczaje i gorąco do tego zachęcam. Pyszne, świeże i zdrowe bułeczki plus wysokiej jakości oliwa z oliwek to naprawdę rarytas. Uwierzcie, jemy tak od wielu lat i jeszcze nam się nie znudziło. 

Oczywiście ciabatty bezglutenowe smakują wyśmienicie - jedzmy je nie tylko z oliwą. Traktujmy je jak zwykłe pieczywo, które można jeść

  • na słono
  • na słodko
  • jako tosty
  • jako zapiekanki

A jak jest ze świeżością tych bułeczek? Mam dobrą wiadomość: są pełne błonnika, zatem nie czerstwieją tak szybko, jak pieczywo z klasycznych, białych mąk bezglutenowych. Ciabatty bezglutenowe najlepiej (najzdrowiej) przechowywać w lnianym worku lub w bawełnianej ściereczce, nigdy w lodówce. Są też zwolennicy przechowywania pieczywa bezglutenowego w workach foliowych - owszem, wtedy pozostają dłużej miękkie, ale jest ryzyko rozwoju pleśni. Osobiście zawsze wybieram bawełnę lub len. 

CIABATTY BEZGLUTENOWE  z oliwą i nie tylko

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się