Blog

2

Chrzanowa rolada w galarecie bezglutenowa

01/04/2015

Chrzanowa rolada w galarecie bezglutenowa

01/04/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

W sklepie wędliniarskim zobaczyłam roladki z szynki w galarecie nadziewane masą chrzanową. Nie mogłam jej kupić z uwagi na zawartość glutenu. Ale ziarenko zostało zasiane…

Już następnego dnia identyczna potrawa, choć bezglutenowa, powstała w naszej  kuchni. Zajadamy się nią, choć zaczął się Wielki Tydzień, bo…do Wielkanocy nie dotrwa w świeżości. Szkoda, że galatu nie można zamrozić…. Zerknijcie na sprawdzony przepis na chrzanową roladę w galarecie bezglutenową. 

 

DSC02170Składniki:

– 2 opakowania szynki bezglutenowej  w plastrach (miałam Konspol Natura oraz Konspol szyneczka z Biedronki);

– laska chrzanu (lub chrzan ze słoiczka bez śladowych ilości glutenu);

– 5 jaj ugotowanych na twardo;

– sól, pieprz;

– 2-3 łyżki serka marscapone lub gęstej śmietanki kremówki;

– około 0,5-0,75 litra wywaru z warzyw lub rosołu;

– 3-4 łyżeczki żelatyny bez glutenu (np. Oetker);

– foremka keksowa aluminiowa lub szklana, najlepiej zaokrąglona od spodu;

 

 

 

 

galat2Laskę chrzanu namoczyłam na kilka godzin w zimnej wodzie i po obraniu starłam na tarce. Ugotowane żółtka starłam na drobnej tarce, podobnie białka. Zmieszałam jajka z chrzanem, dodałam sól i pieprz oraz serek marscapone. Powstała gęsta masa. Samodzielnie należy ocenić, czy jest wystarczająco ostra.

Do gorącego rosołu dodałam żelatynę, wymieszałam i zostawiłam do ostygnięcia.  Na plastry szynki nakładałam sporą warstwę masy i zawijałam w rulony.

 

 

 

 

DSC02085Najlepiej przygotować parę rulonów cieńszych i parę grubszych – ułatwi to układanie ich w foremce.

Foremkę aluminiową wyłożyłam folia spożywcza i wlałam na dno około 1 cm rosołu z żelatyną. Wstawiłam na balkon, be lekko się ścięła. Na trzęsącej się galarecie układałam warstwami roladki w szynce. Całość zalałam letnim rosołem, udekorowałam kawałeczkami papryki (może być groszek, kukurydza, pietruszka itp.).

 

 

 

 

galatForemkę wstawiłam na kilka godzin do lodówki. I gotowe!  Tak powstała ekspresowa wielkanocna wędlina bezglutenowa.

Oczywiście nie można jej zamrozić, więc mimo postu musimy ją spałaszować w ciągu 2-3 dni. Ale myślę, że już dziś wieczorem nie będzie po niej śladu….

 

 

 

 

DSC02159Bezglutenowa, chrzanowa rolada w szynce i galarecie jest daniem prostym w przygotowaniu. Z pewnością będzie ozdobą wielkanocnego bezglutenowego stołu. Ale glutenowego także :).

My, celiacy, musimy ją oczywiście przygotować z wędlin bezglutenowych i najlepiej ze świeżej laski chrzanu. Glutenowcy nie mają takich ograniczeń, ale z okazji Wielkanocy i tak warto zadbać, by danie powstało z dobrych składników. Myślę, że nie jest drogą potrawą, prawda?

 

 

 

 

KOMENTARZE (2)

Bezglutenowa Mama 02/04/2015 10:11
Hmm, nie wiem, bo nie kupuję.... Trzeba przeczytać skład i sprawdzić, czy sa tam jakieś podejrzane składniki, śladowe alergeny itp....
Agata 01/04/2015 18:59
Marto - a jeśli chrzan ze słoiczka to który byś poleciła ?
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się