W sklepie wędliniarskim zobaczyłam roladki z szynki w galarecie nadziewane masą chrzanową. Nie mogłam jej kupić z uwagi na zawartość glutenu. Ale ziarenko zostało zasiane…
Już następnego dnia identyczna potrawa, choć bezglutenowa, powstała w naszej kuchni. Zajadamy się nią, choć zaczął się Wielki Tydzień, bo…do Wielkanocy nie dotrwa w świeżości. Szkoda, że galatu nie można zamrozić…. Zerknijcie na sprawdzony przepis na chrzanową roladę w galarecie bezglutenową.
– 2 opakowania szynki bezglutenowej w plastrach (miałam Konspol Natura oraz Konspol szyneczka z Biedronki);
– laska chrzanu (lub chrzan ze słoiczka bez śladowych ilości glutenu);
– 5 jaj ugotowanych na twardo;
– sól, pieprz;
– 2-3 łyżki serka marscapone lub gęstej śmietanki kremówki;
– około 0,5-0,75 litra wywaru z warzyw lub rosołu;
– 3-4 łyżeczki żelatyny bez glutenu (np. Oetker);
– foremka keksowa aluminiowa lub szklana, najlepiej zaokrąglona od spodu;
Laskę chrzanu namoczyłam na kilka godzin w zimnej wodzie i po obraniu starłam na tarce. Ugotowane żółtka starłam na drobnej tarce, podobnie białka. Zmieszałam jajka z chrzanem, dodałam sól i pieprz oraz serek marscapone. Powstała gęsta masa. Samodzielnie należy ocenić, czy jest wystarczająco ostra.
Do gorącego rosołu dodałam żelatynę, wymieszałam i zostawiłam do ostygnięcia. Na plastry szynki nakładałam sporą warstwę masy i zawijałam w rulony.
Najlepiej przygotować parę rulonów cieńszych i parę grubszych – ułatwi to układanie ich w foremce.
Foremkę aluminiową wyłożyłam folia spożywcza i wlałam na dno około 1 cm rosołu z żelatyną. Wstawiłam na balkon, be lekko się ścięła. Na trzęsącej się galarecie układałam warstwami roladki w szynce. Całość zalałam letnim rosołem, udekorowałam kawałeczkami papryki (może być groszek, kukurydza, pietruszka itp.).
Foremkę wstawiłam na kilka godzin do lodówki. I gotowe! Tak powstała ekspresowa wielkanocna wędlina bezglutenowa.
Oczywiście nie można jej zamrozić, więc mimo postu musimy ją spałaszować w ciągu 2-3 dni. Ale myślę, że już dziś wieczorem nie będzie po niej śladu….
Bezglutenowa, chrzanowa rolada w szynce i galarecie jest daniem prostym w przygotowaniu. Z pewnością będzie ozdobą wielkanocnego bezglutenowego stołu. Ale glutenowego także :).
My, celiacy, musimy ją oczywiście przygotować z wędlin bezglutenowych i najlepiej ze świeżej laski chrzanu. Glutenowcy nie mają takich ograniczeń, ale z okazji Wielkanocy i tak warto zadbać, by danie powstało z dobrych składników. Myślę, że nie jest drogą potrawą, prawda?