Blog

Chrupiące warzywa w kołderce z amarantusa na indyjską nutę

30/06/2014

Chrupiące warzywa w kołderce z amarantusa na indyjską nutę

30/06/2014

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Lubię wschodnią kuchnię z jej aromatycznymi przyprawami, warzywami, bezglutenowymi zbożami i strączkami. Nie jadam w mieście, więc gdy zatęsknię za bezglutenowym daniem azjatyckim, sięgam do kuchennej szafki. A tam: kmin rzymski, curry, kurkuma, gałka muszkatołowa, imbir, kardamon, cynamon… Na wczorajszy chłód przyrządziłam chrupiące warzywa w kołderce z amarantusa, z dodatkiem azjatyckich przypraw. Pachniało w całym domu :).

 

 

Składniki:

warzywa w amarantusie skladniki– 150 g jogurtu greckiego (lub 120 gzwykłego naturalnego);

– 120 g ziaren amarantusa bezglutenowej marki (Amarello, szarłat) lub bezglutenowych płatków amarantusa (Szarłat);

– 3 jaja;

– łyżeczka ziaren kminu rzymskiego lub kminu rzymskiego mielonego (bezglutenowe przyprawy oferują Dary Natury);

 

 

warzywa w amarantusie (2)– łyżeczka kurkumy, sól, pieprz;

– pół łyżeczki pieprzu ziołowego (Dary Natury) – opcjonalnie;

– 150 g różyczek brokuła;

– 200 g małych pieczarek;

– strąk papryki;

 

 

 

warzywa w amarantusie (3)Warzywa umyłam, podzieliłam na cząstki i zostawiłam do odsączenia. Ziarna amaratusa zmieliłam (może być młynek do kawy) na płatki i zmieszałam z jogurtem greckim oraz jajkami. Dodałam przyprawy. Ciasto zostawiłam na 20 minut, by nabrało właściwej gęstości.

Na talerzu rozłożyłam papierowe ręczniki do odsączania usmażonych warzyw. W rondelku rozgrzałam olej rzepakowy.

 

 

 

 

warzywa w amarantusie (13)Gdy olej był bardzo gorący, warzywa zanurzałam w cieście i kładłam do garnka. Smażyłam je na dużym ogniu, by szybko się zrumieniły i za bardzo nie nasiąkły tłuszczem. Zarumienione wyjmowałam delikatnie widelcem i odkładałam na ręczniki do odsączenia.

Pachniało tak apetycznie, jakby tuż obok stanęła przewoźna budka z indyjskimi daniami :).

 

 

 

warzywa w amarantusie (15)Odsączone, gorące warzywa od razu podawałam na drugie śniadanie. Miały chrupiącą, aromatyczną panierkę i odpowiednią twardość.

Wyglądały na talerzach plastycznie i apetycznie. Nasze kilkuletnie dzieci nie dały się skusić na degustację :). Stąd wniosek,  że to danie sprawdzi się raczej w menu bezglutenowych nastolatków i dorosłych, spragnionych egzotycznych smaków.

 

 

 

IMG_3039To potrawa bezglutenowa (pod warunkiem, że użyjemy sprawdzonych, bezglutenowych składników), wegetariańska, zdrowa i pożywna. Jest propozycją wprowadzenia amarantusa do naszej diety. To zboże zawiera najwięcej spośród zbóż białka, na dodatek najlepiej przyswajalnego przez człowieka. Ma mnóstwo żelaza, magnezu, wapnia, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika i skwalenu, wpływającego na opóźnienie procesów starzenia się skóry (*). Wszystkie te cenne składniki zachowa pod warunkiem, że w domu będziemy przechowywać amarantus w zimnie: 3 miesiące w lodówce lub 6 miesięcy w zamrażarce.

 

Jedyną słabą stroną warzyw w chrupiącej kołderce jest smażenie w głębokim tłuszczu, ale … przecież to danie ma tylko urozmaicać naszą bezglutenową kuchnię, a nie stanowić codzienny posiłek :). Rzadko mamy okazję jadać azjatycko i bezglutenowo, więc zamiast przygotowywać indyjską kołderkę z mąki kukurydzianej i ryżowej, przyrządźmy ją z amarantusa. Będzie zdrowiej.

 

Na polskim rynku amarantus dostępny jest w formie nasion, mąki, mąki prażonej z amarantusa i nasion ekspandowanych (popping). Amarantus z licencjonowanym Przekreślonym Kłosem oferuje marka Amarello: http://sklep.ekoprodukt.pl/product/promoted.html, której produkty można zamówić m. in. w sklepach internetowych:

http://gluten-free.pl/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=3&Itemid=53,

http://www.friendlyfoodshop.pl/kategoria/maki-koncentraty/maki-koncentraty2/maka-amarantusowa-prazona-bezglutenowa-450g.html,

http://www.swiatbezglutenu.pl/amarello-nasiona-amarantusa-600-g,3,1477,1477.

W marketach (np. Intermarche w galerii Leszno) i sklepach ze zdrową żywnością dostępne są również bezglutenowe, bezpieczne produkty z amarantusa firmy Szarłat. Z kolei inne firmy (np. Radis-Bix) nie gwarantują na etykietach bezglutenowości amarantusa, a więc nie są zalecane dla osób z celiakią i na diecie bezglutenowej.

 

(*) Dane podaję  za Grażyną Konińską i Waldemarem Sadowskim, autorami książki „Amarantus smacznie i zdrowo. Bezglutenowe przepisy kulinarne”. Książkę można kupić m. in. w sklepie internetowym Świat bez glutenu: http://www.swiatbezglutenu.pl/amarantus-smacznie-i-zdrowo-bezglutenowe-przepi,3,1491,1482

 

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się