Blog

4

Chleb z ziołami prowansalskimi

20/11/2016

Chleb z ziołami prowansalskimi

20/11/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Gdy opublikowałam na Facebooku zdjęcie tego bezglutenowego chleba, kilkadziesiąt osób poprosiło o przepis. Nie miałam go pod ręką, bo chleb powstał jakieś 60 km od mojego domu… Upiekła go i sfotografowała Magda, mama bezglutenowego Michała i żona bezglutenowego Piotra. Zapewnia, że smakował wszystkim domownikom i  z przyjemnością dzieli się z nami recepturą.

Składniki na bochen o wadze 1 kg

  • 500 g bezglutenowej mąki na chleb
    mix B Schaer
  • 500 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • opakowanie drożdży suszonych
    bez śladowych ilości glutenu
  • 3 łyżki oliwy
  • po 2 łyżki nasion: chia, słonecznika i ziół prowanslaskich
    bez śladowych ilości glutenu

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszaj z solą i cukrem, dodaj drożdże (pamiętaj, by nie sypać drożdży bezpośrednio na sól). Wsyp nasiona i zioła, wymieszaj. Stopniowo dolewając wodę mieszaj ciasto robotem lub rękoma przez około 5 minut – powinno być dobrze napowietrzone. Pod koniec wyrabiania dodaj oliwę. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj powierzchnię mokrą łyżką i zrób kilkanaście nakłuć widelcem. Posmaruj wierzch olejem i przykryj folią spożywczą lub wilgotną ściereczką bawełnianą. Odstaw w ciepłe miejsce na około 40 minut. Ciasto powinno urosnąć niemal dwukrotnie.

 

Piekarnik nastaw na 190 stopni i wstaw naczynie żaroodporne z wodą, by nawilżała powietrze podczas pieczenia chleba. Wierzch ciasta możesz posmarować rozkłóconym białkiem i posypać ziołami prowansalskimi. Piecz chleb około 40 minut. Pod koniec tego czasu możesz szybko wyjąć chleb z formy, obrócić do góry dnem i piec jeszcze przez parę minut. Studź na metalowej kratce, krój gdy ostygnie. Przechowuj w bawełnianej ściereczce – nigdy w folii. Część bochenka (w kawałku lub w kromkach) możesz zamrozić – biały chleb bezglutenowy bowiem dość szybko czerstwieje.

Bezglutenowy chleb z ziołami prowansalskimi, przygotowany według tego przepisu, jest miękki i puszysty, dlatego powinien zadowolić bezglutenowe dzieci. Dzięki dodatkowi nasion jest wzbogacony w cenne składniki, a zioła nadają mu ciekawszego smaku – o czym zapewnia Magda.

KOMENTARZE (4)

Rafał 14/12/2016 06:46
A mi niestety wyszedł jakiś taki surowy :(
Tosia 20/11/2016 17:53
jakiej firmy bezpieczne sa ziola prowansalskie ?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 27/11/2016 22:41
Tosiu, kupuję Dary Natury.
Bezglutenowa Mama 21/11/2016 09:34
Kupuję zawsze przyprawy Dary Natury - wszystkie od nich.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się