Nie wierzyłam, że urzeknie mnie kromka chleba bezglutenowego z rodzynkami, podana ze szklanką gorącego mleka z miodem. Mnie, która nie przepada za rodzynkami. A jednak… Z talerza niepostrzeżenie znikała kromka za kromką, z kubka ubywało mleka, a niedzielne przedpołudnie nie miało końca. Całe szczęście, że bezglutenowy chleb z rodzynkami upiekłam od razu z podwójnej porcji mąki.
Do kruszonki (opcjonalnie)
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj tłuszczem i obsyp bezglutenową bułką tartą. Zawartość obu opakowań wsyp do miski, dodaj letnie mleko i letnią wodę (w diecie bezmlecznej porcję mleka można zastąpić wodą), jajka w temperaturze pokojowej. Mieszaj mikserem na średnich obrotach przez 5 minut. Dodaj rodzynki i delikatnie wymieszaj ciasto. Przełóż je do keksówki, lekko posmaruj olejem i przykryj folią spożywczą. Odstaw w ciepłe miejsce a około 40-50 minut. Ciasto ma podwoić objętość, ale nie może wystawać poza brzegi formy. Z podanych składników przygotuj bezglutenową kruszonkę: ma powstać dobrze połączone ciasto. Wstaw kruszonkę do lodówki.
Piekarnik nastaw na 180 stopni C (góra-dół), na dolną blachę piekarnika wlej około 100 ml wody, by nawilżała powietrze. Wyrośnięte ciasto posyp kruszonką i wstaw formę do piekarnika i piecz około 50 minut. Przez pierwsze 30 minut nie otwieraj piekarnika. Pod koniec pieczenia możesz przykryć wierzch formy folią aluminiową. Sprawdzaj patyczkiem, czy chleb jest już gotowy. Po upieczeniu zostaw chleb w formie przez około 5 minut, a następnie wyjmij i studź na metalowej kratce w temperaturze pokojowej (nie w zimnie i nie przy oknie). Krój dopiero po ostygnięciu. Część chleb bezglutenowego z rodzynkami możesz zamrozić w kromkach. Chleb przechowuj owinięty w bawełnianą lub lnianą ściereczkę na blacie lub w bezglutenowym chlebaku.
Kukurydziany chleb bezglutenowy z rodzynkami jest delikatnie słodki, świetnie komponuje się z samym masłem, a także z wszelkimi słodkimi dodatkami: z dżemem, powidłami, masłem orzechowym, z konfiturą czy z bezglutenowym kremem karobowym (KLIKNIJ TUTAJ). Chleb z mąki na chleb kukurydziany bezglutenowy z błonnikiem Celiko jest alternatywą dla osób na diecie bezglutenowej, uczulonych na ryż czy wykluczających z diety cukier. Ta mieszanka mączna zawiera bowiem: skrobię i mąkę kukurydzianą, fruktooligosacharydy (4,6%) – błonnik, glukozę, substancję zagęszczającą – gumę guar, sól, drożdże.
Kukurydziany chleb bezglutenowy z rodzynkami sprawdzi się na śniadanie w menu bezglutenowych dzieci i dorosłych, a także jako drugie śniadanie dla bezglutenowego przedszkolaka czy ucznia. Dobrze komponuje się ze szklanką mleka lub bezglutenowej kawy Inki – w takim zestawieniu jest idealny na bezglutenowy podwieczorek.