Blog

11

Chleb bezglutenowy dla zabieganych

30/11/2016

Chleb bezglutenowy dla zabieganych

30/11/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Dziecko lub nastolatek, który musi przejść na dietę bezglutenową, ma trudności z zaakceptowaniem nowego smaku pieczywa. Mam na to sposób: w domowym piekarniku upieczcie pachnący, miękki bochenek bez alergenów. Od razu uspokoję: ten przepis na chleb bezglutenowy jest dla zabieganych, wygodnych i leniwych :).

Składniki na bochen o wadze 1kg

  • 500 g mąki Mix vitalny jasny
  • opakowanie (7-8 g) suszonych drożdży
    bez śladowych ilości glutenu
  • 550 ml letniej wody
  • 2 łyżki oleju
  • opcjonalnie 2 łyżki nasion chia
    bez śladowych ilości glutenu

Przygotowanie

Mąkę wymieszaj z suszonymi drożdżami i nasionami chia. Stopniowo dolewaj wodę i przez około 5 minut wyrabiaj ciasto robotem lub rękoma. Pod koniec wyrabiania dodaj olej. Sekret udanego wypieku tkwi w dobrym napowietrzeniu ciasta. Nie może mieć grudek, nie może być zbite. Powinno być pulchne i gęste, jak dobrze wyrobiona ciastolina.

Gotowe ciasto przełóż do formy (30-35 xmx10cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je olejem i nakłuj powierzchnię widelcem w kilku miejscach. Przykryj formę wilgotną ściereczką i zostaw na około 75 minut minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość, ale nie może wystawać ponad brzegi formy.

Piekarnik ustaw na 220 stopni C i na dolną blaszkę wstaw naczynie żaroodporne z wodą, by nawilżała powietrze. Formę z ciastem wstaw na środkowa półkę i piecz chleb około 40 minut. Przez pierwsze pół godziny nie otwieraj piekarnika. Gotowy chleb wystaw z piekarnika, a po około 5 minutach wyjmij go z formy i ustaw na metalowej kratce. Krój dopiero, gdy ostygnie. Przechowuj w bawełnianej ściereczce, nigdy w folii.

Z własnego doświadczenia i od innych bezglutenowych rodziców wiem, że bezglutenowe dzieci uwielbiają ten chlebek. Jest delikatny w smaku, puszysty i miękki. Mix ma bardzo dobry skład, a przede wszystkim nie zawiera skrobi pszennej bezglutenowej. Jest więc również idealny dla dzieci uczulonych na pszenicę.

Ten chleb pasuje do wszelkich dodatków: do dżemu, kiełbasy, czekolady, serów i past warzywnych. U nas świetnie się sprawdza również w bezglutenowych tostach.

KOMENTARZE (11)

OLa 24/07/2017 20:02
Czy mozna ten chleb zrobic z mieszanki mąk - mam gryczana, kukrydziana,, ryzowa i ziemniaczana pod ręką za to tego Mixu nie, a chetnie bym chlebek upiekla. Choc nie wiem czy wyjdzie :( prosze o radę :)
Bezglutenowa Mama 25/07/2017 16:49
Witaj Olu. Jeśli chciałabyś upiec puszysty chleb, to niezbędny będzie mix - czyli właśnie specjalna mąka, dzięki której uzyskamy wypiek podobny do glutenowego. Z mąk, które podałaś możesz spróbować upiec taki chleb: 1. https://bezglutenowamama.pl/zdrowy-bezglutenowy-chleb-z-samej-maki-bez-mixow/ lub taki: 2. https://bezglutenowamama.pl/chleb-z-maki-gryczanej-bezglutenowy/ Nie będą to jednak chleby o puszystej teksturze, a raczej razowe, nieco twardsze chleby. Oba są pyszne - zachęcam Cie do wypieku.
Joanna 26/02/2017 18:49
a jak później rozmrażać?
Bezglutenowa Mama 26/02/2017 19:52
Wyjmujesz pół godziny przed śniadaniem i samo się rozmraża, albo wsuwasz do tostera. Kanapki do szkoły/pracy szykuję na zamrożonym chlebie - rozmraża się w mig.
Joanna 26/02/2017 17:19
jak przechowywać chleb bezglutenowy żeby był świeży jak najdłużej?
Bezglutenowa Mama 26/02/2017 17:35
Joanno, najlepiej w bawełnianej/lnianej ściereczce i w chlebaku (taki, w którym nie ma glutenowego pieczywa). Zasada jest taka: im bardziej chleb skrobiowy (z mixu), tym szybciej sczerstwieje, więc po wypieku najlepiej go zamrozić w kromkach. Im bardziej chleb razowy, tym dłużej zachowa świeżość. Chleby z mixu vitalnego Glutenexu zachowują świeżość nawet 3 dni bez mrożenia, ciemny jest nawet trochę dłużej świeży.
Joanna 09/02/2017 10:56
Dziękuję:-) ja dopiero zaczynam,więc pytam o najprostsze rzeczy.pozdrawiam
Bezglutenowa Mama 09/02/2017 11:15
Pytaj zawsze, gdy potrzebujesz :)
Asia 07/02/2017 11:56
Jak długo piec chlebek jeśli spróbuję najpierw z połowy składników?piekarnik ma być ustawiony na 220 stopni C i grzałka góra i dół czy termoobieg?
Bezglutenowa Mama 07/02/2017 18:05
Asiu, mimo połowy porcji chleb piecze się tak samo długo. Chlebów bezglutenowych lepiej nie piec na termoobiegu, bo szybciej wysychają - wystarczy zwykłe ustawienie góra-dół.
Kasia 08/12/2016 21:15
Nie znałam tej mąki. Bezglutenowa Mamo, pięknie dziękuję za przepis i podsunięcie pomysłu na domowy wypiek.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się