09/06/2021
09/06/2021
Bardzo sobie cenię produkty Pięciu Przemian i od razu pokochałam ich nową mieszankę do wypieku pizzy bezglutenowej. Prosty, krótki i naturalny skład, zero alergenów, wśród surowców głównie mąka ryżowa. Ale lubię trochę na ukos i pod górkę, więc wymyśliłam, że z tej mieszanki upiekę ryżowy chleb bezglutenowy. Miałam nosa, bochenek wyszedł z pieca idealny, chrupiący na zewnątrz, mięciutki w środku, a pachniał tak, że bałam się ataku sąsiadów 👩🏻🤝🧑🏽👩🏻🤝🧑🏽👩🏻🤝🧑🏽👩🏻🤝🧑🏽👩🏻🤝🧑🏽👩🏻🤝🧑🏽 W sumie miałam upiec bułki, ponieważ mieszanki na bułki bezglutenowe Pięciu Przemian zawierają mąkę owsianą, na którą niektórzy celiacy są uczuleni. Mieszanka na pizzę, na bazie mąki ryżowej, wydawała się idealną kandydatką na białe bułeczki. Tak się złożyło, że jako pierwszy upiekłam ryżowy chleb bezglutenowy (przepis poniżej), a bułki muszą jeszcze chwilę poczekać w kolejce.
Przy okazji zachęcam Was do podobnych eksperymentów z wieloma innymi mieszankami i produktami. Kto powiedział, że z mieszanki na chleb nie można upiec bezglutenowych bułek albo precli czy chałki?
Zapisz się
KOMENTARZE