15/02/2016
15/02/2016
Na warsztatach w Zielonej Górze upiekliśmy bezglutenowe bułki vitalne z kilku opakowań mąki. Wiem jedno: nawet, gdybyśmy piekli je do wieczora, ciągle byłoby mało….Tak, bułeczki z mixu vitalnego jasnego cieszyły się ogromnym powodzeniem bezglutenowych dzieci, spragnionych miękkiego i jasnego pieczywa bezglutenowego. Bułki znikały w mgnieniu oka! Receptura jest prosta: ciasto wyrabiamy według przepisu na opakowaniu, tylko zwiększamy ilość wody.
250 gram mąki mix vitalny jasny Glutenex;
– łyżeczka cukru;
– 10 gram świeżych drożdży (lub 4 g suszonych);
– około 330-350 ml letniej wody;
– 2 łyżki oleju;
– odrobina mleka lub jajka do posmarowania bułek (może być sama woda lub olej);
– do ozdoby: bezglutenowe płatki owsiane (lub mak, pestki słonecznika, dyni, chia itp.)
Wymieszaj przez 5 minut mąkę z suszonymi drożdżami i wodą , pod koniec dodaj olej. Ciasto ma mieć gęstą konsystencję, ale jednocześnie elastyczną, jak dobrze wyrobiona ciastolina. Zostaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia w misce przykrytej folią. Uformuj bułki i zostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Posmaruj jajkiem, olejem lub wodą, posyp ziarnami. Piecz 30 minut w temp. 190 stopni C. Prawda, że proste? Z tej porcji mąki wychodzi około 6-7 bułeczek.
Zapisz się
KOMENTARZE