Blog

12

Bułki bezglutenowe z oliwkami

29/12/2016

Bułki bezglutenowe z oliwkami

29/12/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Bezglutenowe dzieci szybko się nudzą pieczywem, ale na pewno lubią niespodzianki. Co powiecie na bułki bezglutenowe z oliwkami? Przepis jest prosty, wystarczy zmieszać cztery składniki. Upieczcie i napiszcie, jak się udały.

Składniki na 6 bezglutenowych bułek

  • 250 g mąki bezglutenowej Mix B Schaer
  • 12 g świeżych drożdży
    lub 4 g drożdży suszonych bez śladowych ilości glutenu
  • około 200 ml letniej wody
  • 3 łyżki oleju
  • 8-10 oliwek
  • opcjonalnie rozkłócone jajko do posmarowania bułek

Sposób wykonania

To naprawdę jeden z najprostszych przepisów. Jeśli chcesz użyć świeżych drożdży (w temperaturze pokojowej), wymieszaj je z łyżką mąki (odmierzonej z porcji 250 g), łyżeczką cukru i 2-3 łyżkami letniej wody (zaczerpniętej z owych 200 ml). Gęsty rozczyn pozostaw na 5-20 minut, by urósł. Dodaj go do mąki wraz z wodą i wyrabiaj mikserem, drewnianą łyżką lub ręcznie. Pod koniec wyrabiania dodaj olej. Jeśli użyjesz drożdży w proszku, wsyp je bezpośrednio do mąki i wymieszaj, następnie dodaj pozostałe składniki (bez cukru) i wymieszaj. Powinno powstać elastyczne ciasto o konsystencji dobrze wyrobionej ciastoliny. Nie może być zbite ani lejące. W razie potrzeby dodaj kilka łyżek wody, by rozrzedzić ciasto. Zostaw je na około 20 minut przykryte folią spożywczą.

Piekarnik nastaw na 180 stopni C. Mokrymi dłońmi uformuj bezglutenowe bułki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki powinny się lekko spłaszczyć – jeśli pozostają w nienaruszonym kształcie, to najprawdopodobniej ciasto jest zbyt gęste. Jeszcze na tym etapie możesz ponownie zagnieść ciasto z dodatkiem kilku łyżek wody. Do każdej bezglutenowej bułki włóż 1-2 oliwki. Posmaruj bułeczki olejem, przykryj folią spożywczą i zostaw do wyrośnięcia na około 20 minut. Bezglutenowe bułki powinny dwukrotnie zwiększyć objętość.

Wstaw blachę do piekarnika i piecz bułki około 25 minut, do zrumienienia. Studź na metalowej kratce. Krój dopiero po ostygnięciu. Część bułek może zamrozić po ostudzeniu.

Bezglutenowe bułki nie tylko dla dzieci

W ten oto prosty sposób zwykłe bezglutenowe bułki nabierają zupełnie innego wymiaru. Ciekawie wyglądają, zyskują nowy smak i zapach. Są puszyste i cudownie wyrośnięte. Zasmakują bezglutenowym dzieciom, ale i glutenowym dorosłym. Gdy wyjmuję je z piekarnika, z glutenowy Daniel jest pierwszy w kolejce do degustacji. Uwielbia te bezglutenowe bułki z oliwkami, ale również z kaparami czy zielonym pieprzem. A jakie dodatki sprawdziłyby się w waszej bezglutenowej kuchni?

KOMENTARZE (12)

Ewelina 02/05/2017 14:45
Jeśli chodzi o świeże drożdże, to które są bezpieczne?
Bezglutenowa Mama 03/05/2017 09:15
Wszystkie świeże drożdże są dla nas OK< za wyjątkiem drożdży z piekarni glutenowej :)
Marta 14/04/2017 10:37
a taka mieszankę gdzie kupie? ewentualnie jakie proporcje mąk bezglutenowych dać? dzięki!
Bezglutenowa Mama 14/04/2017 11:23
Mix B jest dostępny w sklepach ze zdrową żywnością i chyba również w Rossmannie i Kauflandzie.
MiejskoWiejsko 03/01/2017 14:41
Bułeczki wyglądają super ;) Ja robiłam z suszonymi pomidorami i oregano:) Też wyszły pyszne
Bezglutenowa Mama 03/01/2017 21:24
U mnie suszone pomidory by nie przeszły - dzieci by zbojkotowały. Ale ja bym takie zjadła, i owszem :)
magda 31/12/2016 17:16
Pierwsze nie, alr mam nadzieję, ze pierwsze udane. Zawsze mi malo rosły... Dzięki za wskazówki
Bezglutenowa Mama 31/12/2016 17:36
A przykrywałaś je na czas rośnięcia i trzymałaś w ciepłym miejscu, np. przy kaloryferze albo przy włączonej kuchence? No i żeby urosły, muszą mieć odpowiednią ilość wody - właśnie ciasto musi być elastyczne.
magda 29/12/2016 22:54
Dzięki bardzo. Dzieci sie ucieszą
Bezglutenowa Mama 30/12/2016 10:05
Czy będą to Twoje pierwsze w życiu bułeczki? Zwróć uwagę, by ciasto byłe elastyczne, ale nie zbite i nie lejące.
magda 29/12/2016 11:40
Jak dligo utrzymują świeżość? Do szkoły beda dobte6na następny dzień?
Bezglutenowa Mama 29/12/2016 11:54
Jeśli upieczesz je późnym wieczorem, to następnego dnia będą OK. A jeśli część zamrozisz, to wystarczy przed zrobieniem kanapek wyjąć bułkę z zamrażarki, wstawić ją do piekarnika na 5-7 minut na 180 stopni i będzie jak nowa.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się