Blog

13

Bułka tarta bułce nierówna

23/11/2015

Bułka tarta bułce nierówna

23/11/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Bezglutenowi producenci dokładają starań, by wypuszczać na rynek coraz doskonalsze produkty, w praktyce nie zawsze osiągają ten efekt. Przykład? Bezglutenowa bułka tarta. Przy okazji robienia zakupów przejrzałam sobie bułki tarte różnych producentów. Niczego nie sugeruję, przeczytajcie sami… Aha, bułki różnych producentów mają różną wagę, ale sprowadziłam je wspólnego mianownika 500 g, by ułatwić porównanie cen.

 

bulka bezglutenOto bułka tarta firmy Bezgluten. Skład: skrobia kukurydziana, skrobia pszenna bezglutenowa, skrobia ziemniaczana, olej roślinny (rzepakowy), mleko w proszku odtłuszczone, cukier, drożdże piekarskie, sól, substancje zagęszczające: guma guar, hydroksypropylomethyloceluloza; glukoza, błonnik pokarmowy, emulgatory: lecytyny, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych; regulator kwasowości: lakton kwasu glukonowego; substancja spulchniająca: węglany sodu.

Cena za 500 g: 8,14 zł.

 

kotlety nutriWłoska bezglutenowa bułka tarta Nutri Free, skład: skrobia kukurydziana, mąka ryżowa, skrobia z tapioki, drożdże, deksroza, sól, oliwa z oliwek extra vergine, sól, zagęstnik: mąka guarowa oraz substancja zagęszczająca, emulgent: mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych  ,cukier, białko łubinu, mąka gryczana, aromaty.

 Cena za 500 g: 13 zł.

 

bulka glutenex

 

Bułka tarta firmy Glutenex, skład: skrobia kukurydziana, skrobia pszenna bezglutenowa, cukier, jaja, olej rzepakowy, mleko w proszku, masło, margaryna, mąka gryczana, substancja zagęszczająca: guma guar, drożdże piekarskie, sól, błonnik bambusowy, emulgatory: lecytyna rzepakowa oraz mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych.

Cena za 500 g: 7,19 zł.

 

 

bulka balviten

 

 

Bułka tarta Balviten: skrobia pszenna bezglutenowa, skrobia kukurydziana, woda, tłuszcz roślinny, cukier, glukoza, drożdże, sól, białko grochowe, substancja zagęszczająca: guma guar i E464, błonnik pokarmowy, substancja spulchniajaca: wodorowęglan sodu, regulator kwasowości: E575.

Cena za 500 g: 7,70 zł.

 

 

 

 

bulka schaer

 

Bułka tarta firmy Schaer: mąka ryżowa, skrobia kukurydziana, mąka sojowa, tłuszcz roślinny, jaja, syrop glukozowy, substancja zagęszczająca: guma guar,drożdże, emulgator: E-471, sól.

Cena za 500 g: 13,908zł.

 

 

 

kotlety jaglano-buraczane (5)A tak w ogóle, zamiast bułki tartej można użyć do panierowania ziaren i wszelkich innych kolorowych dodatków, np. sezamu, pestek słonecznika i dyni, płatków owsianych czy amarantusowych, kaszki kukurydzianej czy płatków kukurydzianych. Na pewno będzie zdrowiej i bardziej kolorowo. Ale wiem, że dla urozmaicenia  potrzebujemy właśnie i bułki tartej. Byle nie za często…

 

KOMENTARZE (13)

Sylwia 02/09/2018 14:12
A ja już od dawna nie kupuję bułki tartej i nie używam niczego z mąką pszenną nawet bezglutenową, wychodząc z założenia że ma mało wartości odżywczych, a głównie puste kalorie. Bardzo fajna panierka wychodzi na bazie mąki migdałowej/ orzechów arachidowych (lub innych mielonych orzechów), z dodatkiem mielonego siemienia lnianego i slodkiej papryki w proszku. Mozna urozmaicić tą panierkę ziarnami sezamu lub dodatkiem mąki kokosowej i chili (np. jako panierka do ryb). Poza tym dla odmiany uzywam panierki ze zblendowanych płatków kukurydzianych. Nieudane bulki czy chlebki bezglutenowe tez dobrze sie spisują (jak nie zmielone na panierkę to na grzanki;)
Bezglutenowa Mama 02/09/2018 22:01
Zgadzam się Sylwio, sama przechowuję "stare" kromki, podsuszam je i mielę na bułkę. Uwielbiam też panierować kotlety w maku, płatka owsianych bg czy w słoneczniku. A ostatnio w ogóle unika panierowania, przynajmniej w swojej diecie, bo dzieci to się domagają tradycyjnych kotletów schabowych :)
Bezglutenowa Mama 23/09/2017 10:16
Witaj Natalio, znajdziesz ja w sklepie firmowym www.balviten.pl.
Natalia 23/09/2017 06:49
Dzień dobry, dopiero zaczynam jeść bez glutenu. Gdzie można kupić tę bułkę z balvitenu? Pozdrawiam
Aga 25/11/2015 19:20
Pani Marto, błagam o pomoc. Nie znalazłam maila by bezpośrednio do Pani napisać. Proszę napisać, co stosuje Pani przy przeziębieniu/grypie? lista leków na celiakia.pl jest nieaktualna, przynajmniej ja taką znalazłam z 2004r. jestem chora, a tu jeszcze mój roczniak między nogami się plącze. Wzięłam wczoraj choligrip w tabl musujących na noc i mam takie roz....nie, że nie wiem już, co brać. Mój adres agabrowar@poczta.fm
admin 26/11/2015 09:19
Agnieszko, biorę rutinoscorbin, do psikania gardła Hascosept, syrop Pyrosal, apap, strepsils cytrynowe.
Kasia 24/11/2015 13:29
A ja zamiast bułki używam po prostu mąki jaglanej. Moczę kotlety w mleku jaglanym i obtaczam w mące jaglanej. U nas to hit. Dzieci wolą tą wersję niż tradycyjną bułkę.
Ana 27/03/2016 20:38
Mogę zapytać co z rybami w czym je obtaczać?
Bezglutenowa Mama 24/11/2015 22:44
Świetny pomysł. Sama robisz mleko jaglane?
basiag 23/11/2015 12:31
Ojojoj ale bogate sklady, nie ukrywam czasem uzywam balvitenu , ale sama mysl po co w bulce tartej tyle tego ?
Aga 23/11/2015 15:49
Bo z tego składają się bułki/ chleby i to jest mielone. Ja też używam rzadko, wolę fileta usmażyć w papierze do pieczenia wcześniej posmarowanego oliwą i wychodzi jak z papirusa Winiar.... do krokietów niestety bułka tarta potrzebna :(
Sebastasia 23/11/2015 20:25
Bułkę mozna zrobić z wlasnego chleba a tak sklad zawsze lepszy niz w kupionym chlebie
Bezglutenowa Mama 24/11/2015 22:43
Tak, tarta bułka wychodzi świetna z nieudanych chlebów bezglutenowych :) Kiedyś miałam tony takiej bułki :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się