Bezglutenowi producenci dokładają starań, by wypuszczać na rynek coraz doskonalsze produkty, w praktyce nie zawsze osiągają ten efekt. Przykład? Bezglutenowa bułka tarta. Przy okazji robienia zakupów przejrzałam sobie bułki tarte różnych producentów. Niczego nie sugeruję, przeczytajcie sami… Aha, bułki różnych producentów mają różną wagę, ale sprowadziłam je wspólnego mianownika 500 g, by ułatwić porównanie cen.
Oto bułka tarta firmy Bezgluten. Skład: skrobia kukurydziana, skrobia pszenna bezglutenowa, skrobia ziemniaczana, olej roślinny (rzepakowy), mleko w proszku odtłuszczone, cukier, drożdże piekarskie, sól, substancje zagęszczające: guma guar, hydroksypropylomethyloceluloza; glukoza, błonnik pokarmowy, emulgatory: lecytyny, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych; regulator kwasowości: lakton kwasu glukonowego; substancja spulchniająca: węglany sodu.
Cena za 500 g: 8,14 zł.
Włoska bezglutenowa bułka tarta Nutri Free, skład: skrobia kukurydziana, mąka ryżowa, skrobia z tapioki, drożdże, deksroza, sól, oliwa z oliwek extra vergine, sól, zagęstnik: mąka guarowa oraz substancja zagęszczająca, emulgent: mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych ,cukier, białko łubinu, mąka gryczana, aromaty.
Cena za 500 g: 13 zł.
Bułka tarta firmy Glutenex, skład: skrobia kukurydziana, skrobia pszenna bezglutenowa, cukier, jaja, olej rzepakowy, mleko w proszku, masło, margaryna, mąka gryczana, substancja zagęszczająca: guma guar, drożdże piekarskie, sól, błonnik bambusowy, emulgatory: lecytyna rzepakowa oraz mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych.
Cena za 500 g: 7,19 zł.
Bułka tarta Balviten: skrobia pszenna bezglutenowa, skrobia kukurydziana, woda, tłuszcz roślinny, cukier, glukoza, drożdże, sól, białko grochowe, substancja zagęszczająca: guma guar i E464, błonnik pokarmowy, substancja spulchniajaca: wodorowęglan sodu, regulator kwasowości: E575.
Cena za 500 g: 7,70 zł.
Bułka tarta firmy Schaer: mąka ryżowa, skrobia kukurydziana, mąka sojowa, tłuszcz roślinny, jaja, syrop glukozowy, substancja zagęszczająca: guma guar,drożdże, emulgator: E-471, sól.
Cena za 500 g: 13,908zł.
A tak w ogóle, zamiast bułki tartej można użyć do panierowania ziaren i wszelkich innych kolorowych dodatków, np. sezamu, pestek słonecznika i dyni, płatków owsianych czy amarantusowych, kaszki kukurydzianej czy płatków kukurydzianych. Na pewno będzie zdrowiej i bardziej kolorowo. Ale wiem, że dla urozmaicenia potrzebujemy właśnie i bułki tartej. Byle nie za często…