Blog

Budyń „czekoladowy”

03/11/2016

Budyń „czekoladowy”

03/11/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Nawet jeśli wasze bezglutenowe dziecko nie może jeść kakao i czekolady, nie musi rezygnować z pysznych deserów i przekąsek o smaku czekolady. Wystarczy sięgnąć po idealny zamiennik kakao. To karob – proszek z drzewa świętojańskiego. Jest pełen cennych składników, a jednocześnie nie zawiera żadnych alergenów. 

Składniki

Przygotowanie

Budyń w proszku wymieszaj z karobem. Z pół litra zimnego mleka odlej pół szklanki, wsyp budyń z karobem i dobrze rozmieszaj. Resztę mleka zagotuj z dodatkiem 4-5 łyżek cukru. Do gotującego się mleka wlej rozprowadzony w zimnym mleku proszek. Ciągle mieszając gotuj jeszcze chwilę. Do miseczek wypłukanych uprzednio zimną wodą wlej gotowy budyń i zostaw do ostygnięcia. Udekoruj ulubionymi owocami, bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.

Bezglutenowy budyń karobowy sprawdzi się zarówno w menu bezglutenowego przedszkolaka, jak i na domowy podwieczorek dla dzieci czy dorosłych. Ten deser wypróbowałam na naszych tegorocznych bezglutenowych wakacjach w Willi Wzgórze Poręba. Akurat latem nasz Antek mógł czasem pić mleko, ale absolutnie nie mógł jeść czekolady ani kakao. Dlatego wymyśliłam szybki bezglutenowy budyń karobowy. I dla pewnego eksperymentu podałam jedną porcję glutenowej nastolatce, wypoczywającej w willi z rodzicami. Uwierzcie: dziewczyna była pewna, że zjadła czekoladowy budyń. 

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się