Blog

1

Brzdąc bezglutenowy

08/11/2016

Brzdąc bezglutenowy

08/11/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Przepis na tego brzdąca pochodzi od wielkopolskiego cukiernika, który przy mikserze przepracował dziesiątki lat. W domu moim i Magdy został jednak przerobiony na wersję bezglutenową, rzecz jasna. Otóż sekret udanego deseru tkwi w kremie, ugotowanym ze słodkiej śmietany, kakao i cukru. Obok bezglutenowego brzdąca trudno przejść obojętnie, uwierzcie.

Składniki na spód

  • 6 jajek
    osobno białka i żółtka
  • 6 płaskich łyżek cukru
  • 6 kopiastych  łyżek bezglutenowej skrobi
    lub bezglutenowej mąki do słodkich ciast
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
    bezglutenowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżeczka octu

Do nasączenia spodów

  • 1/4 szklanki mocnej kawy lub herbaty

Składniki na krem

  • 1,5 litra  śmietany kremówki
    30-36%
  • 3 płaskie łyżki kakao
    bez śladowych ilości glutenu
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • 1,5 łyżki żelatyny
    bez śladowych ilości glutenu
  • 1/4 szklanki gorącej wody

Wykonanie biszkopta

Piekarnik nastaw na 180 stopni C. Blachę  do pieczenia placka (u mnie o wymiarach 25×25 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Żółtka wymieszaj z sokiem cytrynowym. Białka ubij na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawaj cukier, wciąż ubijając. Do sztywnej piany dodaj żółtka, delikatnie wymieszaj łyżką. Dodawaj stopniowo mąkę z proszkiem, delikatnie mieszając i napowietrzając masę. Na końcu dodaj tłuszcz i ocet, wymieszaj. Przełóż na blachę, wyrównaj powierzchnię łyżką. Piecz biszkopt około 20-25 minut, do lekkiego zrumienienia. Przez kolejnych 10 minut nie otwieraj piekarnika, by biszkopt nie opadł.

Wykonanie kremu

Najpierw upiecz bezglutenowy biszkopt, a potem przygotuj masę. 1 litr kremówki zagotuj (na małym ogniu) z kakao i cukrem, raz po raz mieszając trzepaczką. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i ostudź. Gdy masa się zagotuje, wyłącz gaz i dodaj żelatynę. Wymieszaj składniki trzepaczką i odstaw do przestygnięcia. Raz po raz mieszaj masę trzepaczką. Po 1-1,5 godzinie masa zacznie tężeć. Ubij 500 ml kremówki i dodawaj ją po łyżce do kakaowej masy. Delikatnie mieszaj łyżką, by nie powstały grudki.

Dekorowanie brzdąca

Biszkopt przekroiłam na dwa blaty i nasączyłam je mocną kawą. Dolny blat umieściłam w blaszce i nałożyłam na niego 2/3 puszystego kremu. Przykryłam drugim blatem (nasączoną stroną do dołu), lekko docisnęłam i posmarowałam pozostałą porcją masy. Wstawiłam do lodówki na kilka godzin, by wszystkie warstwy dobrze się połączyły. Tak przygotowany brzdąc przetrwa nawet 3 dni. Biszkopt dzięki nasączeniu nie stanie się czerstwy, nic nie zaszkodzi również doskonałej masie kakaowej.

Przepis na bezglutenowego brzdąca dostałam od Magdy spod Poznania – mistrzyni słodkich bezglutenowych wypieków. Zdradzę, że Magda ma w domu dwóch bezglutenowych łasuchów i kilku innych miłośników słodyczy. Taka blaszka nie stoi u nich zbyt długo….

Nas w tym cieście zachwycił delikatny i puszysty krem. Dziś już nieliczne cukiernie pieką takie prawdziwe ciasta: z naturalnych składników, zamiast z kremów w proszku. I my, dzięki celiakii, możemy się równać mistrzom cukiernictwa – bo nie korzystamy z mieszanek, lecz to, co najdoskonalsze w cieście, przygotowujemy sami. I niech ktoś mi powie, że dieta bezglutenowa to jakieś nieszczęście ;).

KOMENTARZE (1)

Żaneta 06/01/2022 16:59
Brzdąc wygląda bardzo smacznie:) Zawsze mam jednak problem z przekrojeniem ciasta na dwa blaty... Czy możesz podać jakąś podpowiedź?
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się