Blog

7

Brownie z serem i malinami bezglutenowe

13/09/2015

Brownie z serem i malinami bezglutenowe

13/09/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

sernikobrownie malinowe (1)Niepotrzebnie piekłam dziś to cud-ciasto. Zupełnie niepotrzebnie. Wiedziałam, że to będzie na moje pokuszenie i zgubę… Poległam całkowicie.

Pochłaniałam je wszystkimi zmysłami marząc, by nikt z biesiadników nie chciał dokładki. A teraz prośba: proszę się przyznać, kto kiedyś zostawił u mnie przepis na to brownie?

 

 

MIX PER DOLCI 1Składniki:

CIASTO:

– 200 g deserowej czekolady bez śladowych ilości glutenu (np. Goplana, ekwadorska z Lidla);

– 200 g miękkiego masła;

– 200 g cukru pudru;

– 100 g bezglutenowej mąki do pieczenia ciast lub uniwersalnej (*);

-3 jajka;

 

 

SONY DSC

MASA SEROWA:

– 500 g białego sera trzykrotnie zmielonego;

– 2 jajka;

– 170 g cukru;

– łyżka bezglutenowego budyniu w proszku (użyłam malinowego budyniu Celiko);

– 1 łyżeczka bezglutenowego ekstraktu z wanilii (lub łyżka cukru waniliowego bez śladowych ilości glutenu);

 

DODATKOWO:

– 200 g malin mrożonych lub świeżych;

 

sernikobrownie malinowe (3)Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej  i zostawiłam do wystygnięcia. Utarłam mikserem miękkie masło z cukrem pudrem, dodałam jajka. Stopniowo dodawałam wystudzoną czekoladę i nadal miksowałam. Na końcu wsypałam mękę i zmiksowałam. Powstało gęste, czekoladowe ciasto.

Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam do niej połowę ciasta. Piekarnik ustawiłam na 175 stopni C.

 

sernikobrownie malinowe (1)Ser utarłam z cukrem, jajkami i budyniem, dodałam wanilię. Luźną masę wylałam na spód czekoladowego ciasta. Następnie nałożyłam na wierzch sera pozostałe ciasto czekoladowe. Nie było to łatwe zadanie, gdyż gęsta masa nie chciała równomiernie pokryć sera. Zdarzyło się więc, że w kilku miejscach czekolada wymieszała się z serem, tworząc bardziej  mleczny wierzch.

 

 

nutri free duzoGórę udekorowałam malinami i wstawiłam tortownicę do piekarnika na 60 minut. Upieczone brownie wyjęłam z lodówki i delikatnie otworzyłam tortownicę. Wystudziłam ciasto, a następnie wstawiłam je na 1-2 godziny do lodówki.  Ciąg dalszy już znacie, prawda? Czekolada, masa serowa o subtelnym posmaku maliny i kwaskowe owoce, dopieszczą naprawdę każdego smakosza…. Gdy piszę te słowa o godzinie 22, w lodówce pozostał zaledwie jeden kawałek ciasta wyjętego z piekarnika koło godziny 15.

Tytułem wyjaśnienia: w ramach przygotowań warsztatów testuję produkty włoskiej marki ( w tym mąki) Nutri Free, dlatego Italia bez Glutenu wyposażyła mnie w zapas produktów. Uwierzcie: czeka nas z Zosią jeszcze dużo smacznego testowania :).

 

A wydrukowany na kartce  przepis na brownie z serem i malinami znalazłam parę dni temu w kartoniku z materiałami o diecie bezglutenowej. I nie mam pojęcia, kto podarował mi ten przepis. Nie wiem więc, komu podziękować…..

 

(*) Użyłam mąki Mix per Dolci Nutre Free.

KOMENTARZE (7)

gosiasit 28/09/2015 00:02
Zrobiłam dziś rano,bardzo smaczne. Rzeczywiście trudno nałożyć na wierzch resztę czekoladowego ciasta,ale jak wiedziałam już,że to takie trudne,uszykowalam...rękaw cukierniczy i najszerszą końcówkę,teraz nałożenie takiego ciasta to pikuś :-) A szczerze ciasto d... mi nie urwało!może dlatego że znam podobny sernik,ale smaczny,zrobię nie raz.
Bezglutenowa Mama 28/09/2015 21:16
Pomysł z rękawem znakomity. Co do zauroczenia ciastem - na tym polega urok serników, że można je przyrządzać na setki sposobów i każdy w tej masie znajdzie co wyjątkowego ;)
Marta 16/09/2015 10:56
Hej. Jakiej średnicy tortownicy użyłaś? Dodatkowo jaki papier do pieczenia użyłaś? Ponieważ uniwersalny papier do pieczenia jest za mały do tortownicy. :)
Marta 16/09/2015 10:55
Hej. Jakiej średnicy tortownicy użyłaś? Dodatkowo jaki papier do pieczenia użyłaś? Ponieważ uniwersalny papier do pieczenia jest za mały do tortownicy.
Bezglutenowa Mama 17/09/2015 10:05
Mam kilka tortownic, użyłam takiej o średnicy około 27 cm. Następnym razem upiekę to ciasto w mniejszej, bo wtedy jest mniej pracy przy rozsmarowywaniu masy czekoladowej na serze :) Mam papier do pieczenia na rolce, więc spokojnie udaje się wyłożyć tortownicę. Jeśli używasz tortownicy wyłącznie do bezglutenowych wypieków, to możesz tylko wyłożyć papierem spód, a boki posmarować masłem.
gosiasit 14/09/2015 00:24
Wydaje mu się że to przepis brownie z EXPO,bo mam taki sam,jak się nie mylę to rozdawał przepisy schar podczas gotowania,ale pewna nie jestem.
Bezglutenowa Mama 14/09/2015 09:00
Nie, na pewno nie.... Mam tę kartkę A4 od przynajmniej trzech lat w szpargałach..... Szukamy więc dalej autora :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się