Blog

Boska focaccia bezglutenowa z zielonymi szparagami - prosty przepis

18/05/2024

Boska focaccia bezglutenowa z zielonymi szparagami - prosty przepis

18/05/2024

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 4 osoby
Czas 90 minut
Poziom Raczej łatwe
Budżet Niezbyt drogie

Smak Włoch w swojej kuchni: bezglutenowa focaccia z zielonymi szparagami

Chcesz poczuć smak Włoch w swojej kuchni, nie rezygnując przy tym z diety bezglutenowej? Wypróbuj mój prosty przepis na chrupiącą focaccię bezglutenową z zielonymi szparagami!

Puszyste i lekkie ciasto w połączeniu z sezonowymi zielonymi szparagami (one są bardzo szybkie w przygotowaniu, moim zdaniem lepsze od białych), z nutką podsmażonych pieczarek... Niebo!

Ta bezglutenowa wersja włoskiego przysmaku jest nie tylko zdrowa, ale też niezwykle smaczna i prosta w przygotowaniu. Idealna na każdą okazję – jako przekąska, dodatek do sałatki czy danie główne.

Zaskocz rodzinę i znajomych wyjątkowym smakiem i aromatem świeżych szparagów na puszystym cieście.

Istnieje też gotowa foccacia bezglutenowa marki Schär

Składniki

  • 500 g mieszanki bezglutenowej Mix B - Bread Mix Schär
  • 15 g suszonych drożdży
  • 50 ml jogurtu
  • 1 łyżeczka soli
  • około 450 ml wody
  • 4 łyżki oleju
  • pęczek zielonych szparagów (kupuję w LIDLU)
  • 500 g pieczarek (kupuję w Lidlu)
  • olej do podsmażenia warzyw
  • dodatkowo dobrej jakości oliwa z oliwek
  • dodatkowo porcja warzyw (np. rucola z pomidorkami)

Szparagi kupuję w Lidu, bo są najwyższej jakości - zawsze świeże, jędrne i soczyste.

bezglutenowa focaccia schar lidl

Focaccia to tradycyjny włoski chleb drożdżowy, który jest płaski, puszysty i zazwyczaj przyprawiany oliwą z oliwek, solą morską oraz ziołami. Często podawany jako przystawka, dodatek do dań głównych lub samodzielna przekąska.

Wykonanie bezglutenowej focacii ze szparagami

  • Mąkę wymieszaj z solą i drożdżami, dodaj jogurt
  • Dodawaj stopniowo letnią wodę i wyrabiaj ciasto hakami miksera przez 3-4 minuty
  • Pod koniec dodaj olej i jeszcze chwilę zagniataj ciasto. Ma być napowietrzone, zwarte i elastyczne jak dobrze wyrobiona ciastolina. Nie może być tak gęste jak na pizzę glutenową
  • Ciasto zostaw w misce, by wyrosło przez około 30-40 minut. Powinno podwoić objętość
  • W tym czasie przygotuj dodatki: ze szparagów odetnij 1-2 cm końcówki, skrop szparagi olejem i podpiecz w piekarniku przez 10 minut (180 st C)
  • Pieczarki pokrój w plasterki i podsmaż na niewielkiej ilości oleju, aż się zrumienią
  • Wyrośnięte ciasto zagnieć i przełóż na blachę posmarowaną olejem. Natłuszczonymi rękami rozciągnij lub rozklep ciasto na całej szerokości blachy.

Focaccia bezglutenowa smakuje niemal identycznie, jak pszenna - pod warunkiem użycia dobrych składników. Jest też gotowa focaccia bezglutenowa (patrz link na dole przepisu).

przepis na bezglutenowa focaccie schar
Poznaj nowy internetowy sklep firmowy włoskiej marki Schär

Dekorowanie i pieczenie

  • Nałóż dodatki (nie używaj wszystkich pieczarek, połowę zostaw jako dodatek do dekoracji talerza).
  • Dodatki wciśnij je lekko w ciasto i zostaw do wyrośnięcia na około 15 minut
  • Nastaw piekarnik na 200 stopni C
  • Wstaw blachę z focaccią bezglutenową i piecz około 20 minut (do tzw. suchego patyczka)
  • Pod koniec pieczenia skrop focaccię niewielką porcją oliwy, by ciasto przyrumieniło się z wierzchu
  • Krój na prostokąty lub kwadraty, układaj na talerzach wraz z porcją podsmażonych pieczarek
  • Focaccia najlepiej smakuje, gdy odrywasz kawałki i zanurzasz je w dobrej oliwie z oliwek
  • Podawaj dodatkowo ze świeżą sałatą (rucola lub roszponka) i z pomidorkami koktajlowymi
  • Smacznego i na zdrowie 😋

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się