Przepis na biszkopt z jabłkami krąży od lat wśród moich znajomych. Wreszcie postanowiłam go przerobić na wersję bezglutenową, dodając aromatyczny i zdrowy karob. Ciasto zachwyciło wszystkich biesiadników i zdobyło uznanie naszych bezglutenowych dzieci. Przez kilka dni zachowało puszystość, co jest wielką zaletą przy bezglutenowych ciastach.
Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni C. Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia. Przesiałam mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i karobem. Połowę cukru wymieszałam z cynamonem. Obrałam i pokroiłam jabłka. Dodałam do nich połowę cynamonu zmieszanego z cukrem.
Utarłam masło z pozostałą połową cukru, dodałam orzechy i jajka. Wyrobiłam robotem. Do masy dodałam mąkę z proszkiem i karobem. Wymieszałam delikatnie łyżką. Dodałam jabłka z cynamonem i znów wymieszałam. Masę przelałam do tortownicy i wyrównałam powierzchnię. Posypałam pozostałym cukrem z cynamonem. Piekłam ciasto godzin i 15 minut – do suchego patyczka.
Wyjęłam formę z piekarnika i zostawiłam na kwadrans do ostudzenia. Wyjęłam z tortownicy pachnący, karobowy biszkopt bezglutenowy z jabłkami i studziłam go na drewnianej desce. Serwowałam na podwieczorek, a w kolejne dni urozmaicałam ciasto bitą śmietaną. Ciągle było lekko wilgotne i puszyste. Glutenowi znajomi dziwili się, że jest tak długo świeże. Zwykle bowiem bezglutenowe wypieki czerstwieją znacznie szybciej, niż glutenowe.
Karobowy biszkopt bezglutenowy z jabłkami bez trudu przygotujecie również w Thermomixie. Wydrążone i obrane jabłka włóż do naczynia miksującego, ustaw 4 s/obr.4. Przełóż jabłka do miseczki, umyj naczynie i wytrzyj je do sucha. W misce odważ mąkę, dodaj bezglutenowy proszek proszek do pieczenia oraz karob. Wymieszaj suche składniki. W miseczce połowę cukru wymieszaj z cynamonem. Połowę mieszanki dodaj do pokrojonych jabłek.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Ustaw piekarnik na 180 stopni C. W naczyniu miksującym, przy pomocy motylka, utrzyj masło z pozostałą połową cukru, dodaj orzechy i jajka. Wyrób 20 s/ obr. 5. Dodawaj stopniowo mąkę, ustawiając obroty na 2/3. Przełóż ciasto do dużej miski i dodaj jabłka z cynamonem. Delikatnie wymieszaj łyżką. Masę przelej do tortownicy i wyrównaj powierzchnię. Posyp pozostałym cukrem z cynamonem. Piecz ciasto godzin i 15 minut – do suchego patyczka.