Blog

5

Biszkopt bezglutenowy z jabłkami

03/11/2016

Biszkopt bezglutenowy z jabłkami

03/11/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Przepis na biszkopt z jabłkami krąży od lat wśród moich znajomych. Wreszcie postanowiłam go przerobić na wersję bezglutenową, dodając aromatyczny i zdrowy karob. Ciasto zachwyciło wszystkich biesiadników i zdobyło uznanie naszych bezglutenowych dzieci. Przez kilka dni zachowało puszystość, co jest wielką zaletą przy bezglutenowych ciastach.

Składniki (tortownica)

  • 150 g bezglutenowej mąki do słodkich wypieków
  • 150 g cukru
  • 150 g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
    bez śladowych ilości glutenu
  • 150 g masła
    dla alergików: margaryny bezmlecznej
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • łyżka bezglutenowego karobu
  • 3 jabłka
    obrane i wydrążone, pokrojone w kostkę

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni C. Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia. Przesiałam mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i karobem. Połowę cukru wymieszałam z cynamonem. Obrałam i pokroiłam jabłka. Dodałam do nich połowę cynamonu zmieszanego z cukrem.

Utarłam masło z pozostałą połową cukru, dodałam orzechy i jajka. Wyrobiłam robotem. Do masy dodałam mąkę z proszkiem i karobem. Wymieszałam delikatnie łyżką. Dodałam jabłka z cynamonem i znów wymieszałam. Masę przelałam do tortownicy i wyrównałam powierzchnię. Posypałam pozostałym cukrem z cynamonem. Piekłam ciasto godzin i 15 minut – do suchego patyczka.

Wyjęłam formę z piekarnika i zostawiłam na kwadrans do ostudzenia. Wyjęłam z tortownicy pachnący, karobowy biszkopt bezglutenowy z jabłkami i studziłam go na drewnianej desce. Serwowałam na podwieczorek, a w kolejne dni urozmaicałam ciasto bitą śmietaną. Ciągle było lekko wilgotne i puszyste. Glutenowi znajomi dziwili się, że jest tak długo świeże. Zwykle bowiem bezglutenowe wypieki czerstwieją znacznie szybciej, niż glutenowe.

Przygotowanie z Thermomixem

Karobowy biszkopt bezglutenowy z jabłkami bez trudu przygotujecie również w Thermomixie. Wydrążone i obrane jabłka włóż do naczynia miksującego, ustaw 4 s/obr.4. Przełóż jabłka do miseczki, umyj naczynie i wytrzyj je do sucha. W misce odważ mąkę, dodaj bezglutenowy proszek proszek do pieczenia oraz karob. Wymieszaj suche składniki. W miseczce połowę cukru wymieszaj z cynamonem. Połowę mieszanki dodaj do pokrojonych jabłek. 

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Ustaw piekarnik na 180 stopni C.  W naczyniu miksującym, przy pomocy motylka, utrzyj masło z pozostałą połową cukru, dodaj orzechy i jajka. Wyrób 20 s/ obr. 5. Dodawaj stopniowo mąkę, ustawiając obroty na 2/3. Przełóż ciasto do dużej miski i  dodaj jabłka z cynamonem. Delikatnie wymieszaj łyżką. Masę przelej do tortownicy i wyrównaj powierzchnię. Posyp pozostałym cukrem z cynamonem. Piecz ciasto godzin i 15 minut – do suchego patyczka.

KOMENTARZE (5)

Anka 14/10/2017 21:55
A jakbym chciała zrobić ciasto nie z gotowego miksu tylko z np. mąki ziemniaczanej, jak najprostszy biszkopt? Wyjdzie w ten sposób?
Bezglutenowa Mama 17/10/2017 11:54
Jasne - skrobia ziemniaczana bez śladowych ilości glutenu.
Asia 18/12/2016 10:05
Witam, czy zamiast karobu można użyć kakao ?
Bezglutenowa Mama 19/12/2016 09:33
Tak Asiu, karob lub kakao - to nie ma znaczenia. Ważne jest tylko w sytuacji, gdy ktoś nie może kakao - wtedy nie ma wyboru :)
Monika 08/11/2016 13:55
przepis na 6+ :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się