Blog

8

Biały pasztet bezglutenowy w kąpieli wodnej

10/03/2016

Biały pasztet bezglutenowy w kąpieli wodnej

10/03/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Pasztety smakują dobrze na ciepło i zimno, są świetne do bezglutenowych kanapek i jako samodzielne danie. Można w nich przemycić różne cenne składniki, potrzebne w diecie bezglutenowego dziecka. Dziś polecam biały pasztet bezglutenowy drobiowy – delikatny, o bardzo subtelnym smaku, z nutką białej pietruszki. Zasmakował nawet glutenowemu Danielowi.

 

ciabattaSkładniki (*):

– 400 g mięsa z indyka (np. filet, mięso indycze drobne);

– 200 g wędzonego surowego boczku bezglutenowego;

– 200 g korzenia pietruszki;

– cebula;

– 100 g masła (dałam klarowane);

– bezglutenowa biała bułka (lub 3 łyżki bezglutenowych płatków owsianych Glutenex);

– 3 jajka;

– sól;

– pieprz;

– starta gałka muszkatołowa (lub mielona bez śladowych ilości glutenu);

– do ozdoby: liście laurowe, pieprz kolorowy;

– olej;

Potrzebna będzie mała keksówka, o wymiarach 10×15 cm;

 

 

owsianeMięso pokroiłam i podsmażyłam na oleju w dużej patelni. Dodałam pokrojony boczek i chwilę razem smażyłam. Dodałam pokrojoną cebulę oraz obraną i pokrojoną pietruszkę. Dolałam ćwierć szklanki wody i dusiłam składniki do miękkości, raz po raz mieszając (w razie potrzeby można dolewać po parę łyżek wody). Pod koniec gotowania dodałam połamaną bułkę, by zmiękła i wchłonęła resztę wywaru.

Zmieliłam składniki na jednolitą masę, dodałam jajka i roztopione masło, doprawiłam. Niewielką foremkę (małą kek sówkę) posmarowałam. Piekarnik nastawiłam na 180 stopni C. Foremkę wysmarowałam tłuszczem, na dnie ułożyłam liście laurowe i kolorowy pieprz.

 

pasztet najlepszy Bodzia (1)Przełożyłam do formy masę. Nie była gęsta i zbita, lecz miała konsystencję gęstego budyniu. Foremkę wstawiłam do drugiej większej foremki z gorącą wodą i piekłam dwie godziny. W połowie pieczenia warto przykryć pasztet folią aluminiową, by nie spiekł się z wierzchu. Osobiście jednak wybrałam zdrowszą wersję i zrezygnowałam z folii.

 

 

pasztet najlepszy Bodzia (2)Gotowy pasztet wyjęłam z piekarnika i zostawiłam do ostudzenia. Gdy wystygł, wyjęłam go z formy i wstawiłam do lodówki.

Biały pasztet serwowałam dzieciom do kanapek na bezglutenowe drugie śniadanie, ale i jako samodzielne danie, z porcją warzyw. Przyznam z dumą, że zasmakował obojgu.

Piekłam w życiu wiele pasztetów, równie wiele jadłam, ale ten zachwycił mnie delikatną konsystencją, subtelnym smakiem i lekko wyczuwalną nutką białej pietruszki. Ku mojemu zdumieniu biały pasztet w kąpieli wodnej przypadł do gustu także glutenowemu Danielowi, który od dłuższego czasu bojkotuje wszystkie domowe pasztety. Wiemy już, że ta potrawa na pewno pojawi się na naszej bezglutenowej Wielkanocy.

 

(*) Przepis pochodzi z broszury Poradnika Domowego.

 

KOMENTARZE (8)

Sylwia 13/03/2016 16:24
A jest szansa żeby czymś zastàpić jajka?
Bezglutenowa Mama 14/03/2016 10:08
Pewnie mielonym siemieniem lnianym, zaparzonym, a potem zblendowanym na mus;
Jola 11/03/2016 20:54
Właśnie robię podobny pasztet, również przesmażam pokrojone w kostkę mięso, podlewam mała ilością wody i gotuję . Do pasztetu dokładam też usmażoną wątróbkę indyczą z cebulką tak ok 30 dag , białka jaj natomiast ubijam na sztywna pianę i dokładam na koniec delikatnie mieszając
admin 11/03/2016 23:49
Zazwyczaj też piekę pasztet z wątróbką, ale ma wtedy specyficzny smak, taki bardziej wyrazisty. Pasztet w tej wersji jest naprawdę bardzo delikatny, mnie przypomina smak dań mięsnych ze słoiczków dla niemowląt.
Iza 11/03/2016 20:00
Pasztet w piekarniku:) mam nadzieję, ze będzie pycha. Chciałam sprawdzić jeszcze przed świętami:)
admin 11/03/2016 23:48
A ja właśnie piekę drugi - zamrożę i będzie na święta. Daj znać, czy smakował :)
Aga 10/03/2016 21:42
Zamiast bułki można dać kilka łyżek kaszy jaglanej lub soczewicy, ugotowanych oczywiście. Ja pieklam taki ostatnio, mięso, warzywa i kasza z soczewica. Wychodzi delikatnie mazisty, kaszy nie czuć wcale.
Bezglutenowa Mama 11/03/2016 10:38
Zgadza się, ale bardziej bym optowała za kaszą - jest jasna, a więc utrzyma się jasny kolor pasztetu :).
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się