Blog

5

Biały chleb bezglutenowy Doves Farm

14/07/2016

Biały chleb bezglutenowy Doves Farm

14/07/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

chleb doves farm (2)Do bezglutenowych mąk Doves Farm podchodziłam jak do jeża. Słyszałam, że są doskonałe w składzie i zastosowaniu, ale z tygodnia na tydzień odwlekałam próby. I wczoraj nadszedł ten dzień.

 

chleb doves farm skladSkładniki na bochen chleba (waga 900 g):

 

chleb doves farm (1)Chleb przygotowałam według przepisu na opakowaniu mąki. Zmiksowałam białka jaj, 3 łyżeczki oliwy, ocet, cukier, sól i wodę. Dodałam przesianą mąkę zmieszaną z drożdżami. Miksowałam 5 minut robotem. Pod koniec miksowania dodałam pozostałe 3 łyżeczki oliwy. Powstało ciasto o jednolitej konsystencji, niezbyt gęste. Formę o wymiarach 30×10 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Przełożyłam ciasto i posmarowałam wierzch oliwą. Foremkę przykryłam folią spożywczą.

 

Ciasto zostawiłam do wyrośnięcia (30-40 minut). Piekarnik nastawiłam na 220 stopni C. Gdy ciasto urosło dwukrotnie i sięgało niemal do brzegów formy, zdjęłam folię spożywczą i wstawiłam formę do piekarnika. Piekłam chleb 50 minut – do suchego patyczka. Wystawiłam formę z piekarnika, a po 5 minutach wyjęłam z niej upieczony bezglutenowy bochenek. Rumiany, pięknie wyrośnięty, o równych brzegach. I niezwykle pachnący. Ten zapach przypomniał mi dzieciństwo, gdy mama piekła mi bezglutenowe chleby.

Chleb stygł do rana na metalowej kratce i otulał nasz bezglutenowy dom upajającym zapachem. Rano odkroiłam pierwszą kromkę. Chleb pachniał jeszcze cudowniej, niż po upieczeniu. Biały, cudownie wyrośnięty miękisz zapraszał do degustacji. Wiedziałam, że nasze dzieci zachwycą się tym chlebem – i nie myliłam się. Kromki smakowały świetnie nawet posmarowane samym masłem. Naturalny smak bezglutenowego chleba Doves Farm doskonale komponował się również z dżemem, żółtym i białym serem, z wędliną.

Bochenek, owinięty bawełnianą ściereczką, czeka na jutrzejsze bezglutenowe śniadanie. Ciekawa jestem, jak długo pozostanie miękki. Jak sprawdzę, od razu dopiszę :).

A jaki jest skład bezglutenowej mąki White Bread Flour Doves Farm? Cudowny: mąka ryżowa, z tapioki i ziemniaczana oraz guma ksantanowa.

PS Nawet po trzech dniach miękisz chleba bezglutenowego Doves Farm jest miękki i przyjemny dla podniebienia i przełyku. Polecam!

 

KOMENTARZE (5)

EwelinA 18/02/2022 17:29
Białka ubija się w pierwszej kolejności czy ze wszystkimi składnikami?
Tola 02/06/2017 10:41
W przepisie na opakowaniu jest 6 łyżek oleju a nie łyżeczek, czy to celowa zmiana ?
Bezglutenowa Mama 05/06/2017 23:33
Tak, użyłam 6 łyżeczek, tak jest OK.
mamaAni 15/07/2016 10:13
wow! a gdzie kupić?
Bezglutenowa Mama 15/07/2016 19:38
Przez internet, chyba w organiczne24.pl.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się