Blog

4

Białe kiełbaski domowe bezglutenowe

14/03/2016

Białe kiełbaski domowe bezglutenowe

14/03/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Jak zawsze przed świętami szukam nowych przepisów na wyjątkowe dania. Szperam po regałach z książkami kucharskimi, dzwonię do mamy i znajomych, czasem zerkam na zaprzyjaźnione blogi. Ale recepturę na bezglutenowe białe kiełbaski z indyka znalazłam w niezastąpionym słowie drukowanym. Mianowicie w książce „Święta bez pszenicy”. Przepis jest prosty, a wykonanie bardzo szybkie.

 

kielbaski chSkładniki (*):

– ½ kg filetu lub udźca z indyka;

– 1 jajko;

– 1 i ½ łyżki mąki ziemniaczanej bez śladowych ilości glutenu;

– 1 cebula;

– 2 łyżki świeżo utartego chrzanu (może być też chrzan ze słoiczka, bez dodatków);

– 4 łyżeczki majeranku bez śladowych ilości glutenu;

– 1 łyżeczka pieprzu bez śladowych ilości glutenu;

– sól;

– 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej bez śladowych ilości glutenu;

– tłuszcz do smażenia;

– bezglutenowa mąka kukurydziana lub bezglutenowa kaszka kukurydziana do obtaczania kiełbasek;

Składniki na bulion warzywny:

– 1 l wody;

– 1 łyżka tłuszczu;

– przyprawy bez śladowych ilości glutenu: liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego;

– 1-2 łyżeczki chrzanu;

– 1 łyżka tłuszczu;

– sól;

 

kielbaski wielkanocne Bodzia (2)Ugotowałam bulion z podanych wyżej składników. Mięso zmieliłam, a cebule posiekałam i zeszkliłam na tłuszczu. Wszystkie składniki farszu wymieszałam w misce na jednolita masę. Powinna być zwarta. Zwilżałam dłonie w miseczce i nabierałam porcje ciasta wielkości jajka. Obtaczałam je w kaszce kukurydzianej i na blacie formowałam wałeczki. Do wrzącego bulionu delikatnie wkładałam kiełbaski i gotowałam je na małym ogniu przez około 2 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.

 

kielbaski wielkanocne Bodzia (1)Kilka kiełbasek dodatkowo podpiekłam w piekarniku, wraz z porcją mięsa na obiad. Przypiekły się lekko, nabrały aromatu ziół i tłuszczu. Mnie bardziej smakowały właśnie w wersji podpieczonej. Jednak zarówno jedne, jak i drugie kiełbaski miały delikatny smak, lekko wyczuwalną nutę chrzanu i fajną konsystencję. Autorki przepisu zalecają, by kiełbaski serwować z bezglutenowym żurkiem, pokrojone na ukośne plastry. Kiełbaski indycze idealnie sprawdzą się również jako samodzielne danie, z porcję konfitury z czerwonej cebuli czy z domową ćwikłą.

Tak, to jest danie, które w tym roku przygotuję na naszą bezglutenową Wielkanoc, ale będę po nie sięgać także w ciągu roku.

 

(*) Przepis pochodzi z książki „Święta bez pszenicy” autorstwa Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej, Wyd. Budowy Las 2015.

 

KOMENTARZE (4)

Wanda Gąsiorowska 15/03/2016 11:19
Marto, a może kolejne moje kiełbaski przyrządzisz i zdegustujesz, tym razem wegańskie? Namawiam bo skoro majerankowe ci posmakowały to może i kolejne również - są pyszne w wersji pieczonej :) Przepis tutaj: http://www.kuchnia-edukacyjna.com/2016/03/15/zurek-weganski-na-kielbaskach-fasolowo-toffowych-danie-jednogarnkowe/ Podobnie jak Tobie, pieczone smakują mi najbardziej, tzn. mi pieczone wegańskie :) a moim domowym mięsożercom pieczone majerankowe z indyka choć wegańskie też im zasmakowały. Wychodzi na to, że jesteś degustatorką potraw z mięsa, które wymyślam ale sama nie jadam :) W zeszłym roku pastrami, teraz kiełbaski... Dzięki i cieszę się bardzo, że smakowały. Pozdrawiam :) Wanda
Bezglutenowa Mama 15/03/2016 12:21
Na pewno wypróbuję ten przepis :) I od razu podzielę się z Tobą informacją, że ususzone pastrami wczoraj ugotowałam na parze - i jest rewelacyjne!
Wanda Gąsiorowska 15/03/2016 12:35
Super pomysł :) Użyłaś parowaru czy zwyczajnie, nad parującą wodą na sicie? Pewnie straciło tą charakterystyczną ciągliwość a nabrało lekkiej kruchości... i jest w sam raz dla dzieci.
Bezglutenowa Mama 17/03/2016 08:37
Na sicie :) I dzieci dały się namówić na jedzenie :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się