Blog

3

Białe kiełbaski bezglutenowe zapiekane z jabłkami

03/04/2015

Białe kiełbaski bezglutenowe zapiekane z jabłkami

03/04/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Wielkanocne śniadanie może pozostać tradycyjne nawet wtedy, gdy standardowe dania wzbogacimy kolorami i innymi smakami. Oto białe kiełbaski bezglutenowe zapiekane z jabłkami, żurawiną, czerwoną cebulą, musztardą i rozmarynem. Bez obaw: nawet jeśli nasza potrawa wyda się dzieciom zbyt ekscentryczna, to zjedzą same kiełbaski, za to my uraczamy się kwaskowo-słodkimi dodatkami. Danie jest proste, przepis pochodzi z magazynu „Przyjaciółka” – ulubionej gazety mojej Mamy. 

 

DSC02185Składniki (*):

– 6 surowych białych kiełbas (lub 10 cienkich – surowych albo gotowych – użyłam bezglutenową kiełbasę białą delikatesową Drobimexu);

– 6 łyżek oliwy;

– 3 kwaśne jabłka;

– mała czerwona cebula;

– garść żurawiny świeżej lub suszonej;

– 2 łyżki ostrej musztardy;

– 5 gałązek rozmarynu (opcjonalnie);

– sól;

– pieprz;

 

 

 

DSC02180Dno żaroodpornego  naczynia wysmaruj oliwą. Jabłka pokrój w dużą kostkę, a cebule w piórka. Wymieszaj w misce jabłka, żurawinę, cebule, musztardę i pozostałą oliwę. Dopraw solą (delikatnie) i pieprzem.

Piekarnik nastaw na 180-200 stopni C. Jabłka z dodatkami rozłóż w żaroodpornej formie. Posyp gałązkami rozmarynu (niekoniecznie). Kiełbaski ponakłuwaj widelcem lub wykałaczką.

 

 

 

 

 

DSC02183Ułóż je na wierzchu masy. Formę wstaw do piekarnika i piecz około 40 minut (cienkie kiełbaski dłużej). W czasie pieczenia obracaj kiełbaski, by przyrumieniły się ze wszystkich stron.

Potrawę można przyrządzić na wielkanocne bezglutenowe (lub glutenowe) śniadanie, ale i na świąteczny obiad. Po upieczeniu może zostać w piekarniku, by nie straciło temperatury. W odpowiednim momencie możemy je wystawić na świateczny stół.

 

 

 

 

DSC02190Przepis znalazłam w magazynie „Przyjaciółka”. Gdy byłam z Antkiem w szpitalu w Poznaniu, gazeta leżała w kuchni i przeczytałam ją od deski do deski. Na co dzień niestety rzadko czytam gazety („Przyjaciółkę” przeglądam zawsze w rodzinnym domu, gdzie gości od zawsze), więc raczyłam się lekturą z przyjemnością.

I wynalazłam przepis: smaczny, kolorowy i zdrowy. Przetestowałam go mi Wielkiego Piątku, ale… chorzy mają przecież pewne ulgi, prawda? Dlatego spróbowałam centrymetrowy kawałeczek. Pycha!

 

 

 

(*) Przepis pochodzi  z magazynu „Przyjaciółka”.

KOMENTARZE (3)

berta 03/04/2015 18:15
...dziękuję :)
Bezglutenowa Mama 03/04/2015 16:50
Pieczemy otwarte i przekładamy co jakiś czas kiełbaski.
berta 03/04/2015 14:09
....fajny pomysł a pieczemy przykryte czy otwarte?
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się