Nie lubię snickersów, ale na starym dysku znalazłam przepis na bezglutenowy tort na bazie tych batoników, a w szafce – masę kajmakową. To był znak, że czas przetestować przepis, który od lat czeka w bazie danych. Nawet pamiętam, kto mi go przysłał: Marta ze Świebodzina, obecnie studentka dietetyki (!) i leszczynianka – po mężu :). Przy wolnej niedzieli przygotowałam więc bezglutenowy tort snickers – bez pieczenia, na zimno. Na szczęście miałam wszystkie składniki, hmmm…. wszystkie oprócz karmelowych batoników z orzechami. Antek znalazł jednak w okolicy otwarty sklepik i dokupił, co trzeba. Zanim zapadł zmrok, w lodówce chłodził się już puszysty, bezglutenowy tort snickers, przygotowany bez pieczenia, właśnie w uproszczonej wersji na zimno. Mam jedną uwagę: jest bardzo, bardzo słodki, więc przygotujcie gorzką kawę, a wierzch posypcie koniecznie bardzo gorzką czekoladą (u mnie czekolada o zawartości  95 % kakao). O, jeszcze jedna uwaga: bezglutenowy tort snickers znika z talerzy zdecydowanie za szybko i zawsze go brakuje…

Składniki na bezglutenowy tort snickers na zimno

SPÓD

MASA

  • 250 g serka mascarpone
  • 400 g śmietanki 30% lub 36%
    schłodzonej
  • 3 płaskie łyżki żelatyny
    + 6 łyżek zimnej wody
  • opcjonalnie – 2-3 łyżki cukru pudru
  • 4 batony Snickers
  • puszka kajmaku
    bezglutenowego
  • 30 g deserowej czekolady bezglutenowej
    startej na wiórki

Jak przygotować snickers – bezglutenowy tort na zimno?

  • Pokrusz ciasteczka (lub zblenduj) i wymieszaj je z miękkim masłem, opcjonalnie dosyp proszek z Fruppów
  • Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem
  • Snickersy wstaw na około godzinę do lodówki – jeśli będą zimne, łatwiej dadzą się pokroić na drobne kawałki
  • Masą ciasteczkową wyłóż dno tortownicy, wstaw ją do lodówki na około 1-2 godziny
  • Snickersy pokrój bardzo drobno ostrym nożem
  • Serek marscapone wymieszaj z cukrem pudrem (lepiej dać mało cukru pudru, spokojnie wystarczą 2-3 łyżki)
  • Śmietanę ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj z serkiem
  • Żelatynę wymieszaj z zimną wodą, a gdy zastygnie, rozpuść w gorącej wodzie w kąpieli wodnej
  • Wolnym strumieniem, delikatnie miksując, wlej żelatynę do masy śmietanowej
  • Do masy dodaj pokrojone snickersy i wymieszaj łyżką
  • Masę przełóż na ciasteczkowy spód i wstaw do lodówki na około 2 godziny
  • Na wierzch bezglutenowego tortu snickersowego wyłóż masę kajmakową
  • Posyp tort gorzką czekoladą i ponownie wstaw do lodówki na około 2 godziny
  • Bezglutenowy tort snickers podawaj z dobrą kawą lub z bezglutenową Inką, o każdej porze roku i dnia 🙂 
  • Smacznego 🙂 
  • Ten tort trzeba przechowywać w lodówce, najlepiej pod szklaną pokrywą, by nie nabierał zapachów z lodówki

Zadbaj o dobre gatunkowo produkty bezglutenowe

W przepisie na bezglutenowy tort snickers ważne  jest, by użyć nie tylko bezglutenowych, ale i dobrych gatunkowo składników. Po pierwsze: dla zdrowia, po drugie – dla pełni smaku. 

Choćby masa kajmakowa – ta z Gostynia zawiera tylko mleko i cukier, a inne mają dodatkowo w składzie oleje roślinne, lecytynę sojową, mleko w proszku, wodę…. A ciastka bezglutenowe? Bywają takie z margaryną i syropem glukozowo-fruktozowym, z gumą-guar czy ze skrobią pszenną bezglutenową, ale są i takie na bazie prawdziwego masła, cukru i mąki. Podobnie z masłem – te marketowe nie mają dobrej jakości, natomiast wyroby z lokalnych mleczarni – mają aksamitną konsystencję i prawdziwie maślany smak. Czekolada też ma znaczenie – im lepszej jakości ziarno kakaowca, tym ciekawszy smak (zazwyczaj korzystam z czekolady gorzkiej ekwadorskiej 70%, 81% lub 95% z Lidla). 

Nie namawiam Was do kupowania drogich produktów, ale do czytania etykiet. Często można kupić w dobrej cenie świetny gatunkowo produkt bezglutenowy, który nie jest eksponowany w markecie na najlepszych regałach. Ukryty na niższych półkach czeka na świadomych konsumentów. Pamiętajcie: jesteśmy tym, co jemy 🙂  

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2019-11-10T12:44:45+00:004 listopada 2019|