Blog

Bezglutenowy sernik na zimno: Rafaello z białą czekoladą

16/04/2025

Bezglutenowy sernik na zimno: Rafaello z białą czekoladą

16/04/2025

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 8 osób
Czas 45 minut
Poziom Średnio trudne
Budżet Średnio drogie
sernik bezglutenowy na zmno rafaello

Składniki

  • 200 g bezglutenowych herbatników Digestive z Schär
  • 80 g masła (rozpuszczonego, ostudzonego)
  • 250 g mascarpone
  • 500 g twarogu sernikowego z wiaderka
  • 150 g białej czekolady bez glutenu np.Milka
  • 4–5 łyżek wiórków kokosowych
  • 3 łyżeczki żelatyny bez glutenu + 4 łyżki wody
  • DEKORACJA ⬇️
  • 250 g malin mrożonych - bez glutenu są w Biedronce
  • 1–2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny + 2 łyżki wody
  • wiórki kokosowe, starta biała czekolada
Tu zobacz skład herbatników bezglutenowych Digestive z Schär
herbatniki bezglutenowe digestive schaer

Wykonanie

  • Pokrusz herbatniki, wymieszaj z roztopionym masłem.
  • Masę wyłóż do tortownicy (średnica 20 cm) posmarowanej masłem i oprószonej np. mąką ryżową, dociśnij i schłodź w lodówce.
  • Żelatynę zalej w szklance wodą, odstaw do napęcznienia.
  • Delikatnie podgrzej w rondelku z wodą, aż się rozpuści.
  • Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, lekko przestudź.
  • Zmiksuj razem mascarpone, twaróg i przestudzoną białą czekoladę.
  • Dodaj wiórki kokosowe.
  • Do masy dodaj żelatynę – zahartuj ją 1 łyżką masy, potem wlej do całości i dokładnie wymieszaj - zobacz to na filmiku

Przelej masę na schłodzony spód i wyrównaj powierzchnię. Wstaw do lodówki na min. 4 godziny, najlepiej na noc.

Dekorowanie

  • Maliny podgrzej w garnku razem z cukrem – aż puszczą sok i zmiękną.
  • Żelatynę namocz w wodzie, po 5 minutach podgrzej, aż się rozpuści (tak samo jak przy masie serowej).
  • Połącz żelatynę z lekko przestudzonym musem (mus nie może być gorący, żeby nie zniszczyć żelatyny).
  • Wylej mus na stężały sernik.
  • Wstaw całość ponownie do lodówki.
Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez BezglutenowaMama|przepisy bezglutenowe (@bezglutenowamama)

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się