Ten przepis na bezglutenowy placek drożdżowy ze śliwkami na pewno podbije wszystkie bezglutenowe i glutenowe serca. Przekonaliśmy się o tym w poniedziałek, 1 sierpnia, na warsztatach bezglutenowych w Willi Wzgórze Poręba. Na tym placku polegli nawet sceptycy bezglutenowych ciast drożdżowych. Co zdecydowało o sukcesie? Był nie odróżnienia dla glutenożerców, o czym przekonuję się do dziś, na każdym spotkaniu! Mój bezglutenowy placek drożdżowy ze śliwkami bije rekordy popularności na blogu i YouTube, a także w setkach domów w Polsce i za granicą. Wiecie, ile już dostałam od czytelników zdjęć ich bezglutenowego placka drożdżowego ze śliwkami i kruszonką? Niektórzy zamieniają śliwki na truskawki, jabłka czy morele – przepis i taj jest ten sam, a efekt – genialny.
Składniki bezglutenowego placka drożdżowego ze śliwkami
forma 20×30 cm
Drożdżowe wypieki bezglutenowe nie lubią lodówki, zapamiętaj 😁 Staja się wtedy twardsze, bardziej łamliwe. Zdecydowanie bardziej sprzyja im temperatura pokojowa i bawełniane lub lniane ściereczki.
Gdy bezglutenowy placek drożdżowy już ostygnie, przełóż go na drewnianą deseczkę i przechowuj pod ściereczką. Możesz owinąć go materiałem szczelnie ze wszystkich stron. Trzymaj ciasto z dala od źródła ciepła, najlepiej na blacie stołu (nie na stole przy kaloryferze lub kominku 😎). Jeśli wiesz, że ten placek nie zdoła zniknąć w ciągu 2-3 dni (co jest mało prawdopodobne😍), część wypieku pokrój na porcje i zamroź. Będą jak znalazł na pochmurne dni!