Blog

28

Bezglutenowy placek drożdżowy ze śliwkami

03/08/2016

Bezglutenowy placek drożdżowy ze śliwkami

03/08/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Ten przepis na bezglutenowy placek drożdżowy ze śliwkami na pewno podbije wszystkie bezglutenowe i glutenowe serca. Przekonaliśmy się o tym w poniedziałek, 1 sierpnia, na warsztatach bezglutenowych w Willi Wzgórze Poręba. Na tym placku polegli nawet sceptycy bezglutenowych ciast drożdżowych. Co zdecydowało o sukcesie? Był nie odróżnienia dla glutenożerców, o czym przekonuję się do dziś, na każdym spotkaniu! Mój bezglutenowy placek drożdżowy ze śliwkami bije rekordy popularności na blogu i YouTube, a także w setkach domów w Polsce i za granicą. Wiecie, ile już dostałam od czytelników zdjęć ich bezglutenowego placka drożdżowego ze śliwkami i kruszonką? Niektórzy zamieniają śliwki na truskawki, jabłka czy morele – przepis i taj jest ten sam, a efekt – genialny. 

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebooki

Zobacz na filmiku, jak Bezglutenowa Mama krok po kroku wykonuje ciasto drożdżowe ze śliwkami

Składniki bezglutenowego placka drożdżowego ze śliwkami

forma 20×30 cm

  • 600 g bezglutenowej mieszanki do wypieków drożdżowych
    tzw. mix B
  • 250 g cukru
  • 8 g łyżeczki suszonych drożdży bez glutenu
    lub 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru waniliowego
    bez glutenu
  • 2 jajka
  • około 600 ml letniego mleka
    opcjonalnie może być napój roślinny lub sok jabłkowy
  • około 500 g śliwek
    mogą być truskawki, jabłka, rabarbar i wiele innych owoców

Składniki kruszonki na bezglutenowy placek drożdżowy ze śliwkami

  • 60 g zimnego masła
  • 40 g cukru
  • 90 g bezglutenowej mąki owsianej
    lub uniwersalnej lub mix C
  • rozkłócone jajko
    do „przyklejenia” kruszonki do ciasta

Bezglutenowy placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką – WYKONANIE

  • mąkę wymieszaj z drożdżami i cukier waniliowym
    jeśli chcesz użyć świeżych drożdży, wymieszaj je z 3 łyżkami mleka i wlej do mąki
  • zmiksuj jajka z cukrem na puszystą masę
  • miksując ciasto na bezglutenowy placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką, dodawaj porcjami mleko i mąkę zmieszaną z drożdżami
  • ma powstać nieco rzadkie ciasto, zdecydowanie luźniejsze, niż na bułki bezglytenowe
    konsystencję ciasta możesz zobaczyć na moim filmiku KLIK
  • w razie potrzeby dodaj trochę mleka lub mąki bezglutenowej
  • przykryj miskę wilgotną ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny
  • w tym czasie przygotuj owoce i kruszonkę bezglutenową

Bezglutenowa kruszonka – wykonanie

  • w misce wymieszaj mąkę bezglutenową (owsianą, uniwersalną lub mix C) z cukrem
  • dodaj zimne masło pokrojone na kawałki
  • szybko rozcieraj składniki dłońmi i zagniataj ciasto rękoma tak, aby powstały mniejsze i większe grudki
  • miskę z kruszonką bezglutenową wstaw do lodówki

Dekorowanie i pieczenie bezglutenowego ciasta drożdżowego ze śliwkami i kruszonką

  • umyj i obierz z pestek śliwki, pokrój je na połówki 
  • formę wyłóż papierem do pieczenia
  • do miseczki wsyp łyżkę mąki owsianej bezglutenowej lub innej
  • wyrośnięte, puszyste ciasto zagnieć, by zniknęły pęcherzyki powietrza i przełóż do formy, wyrównaj powierzchnię
  • połówki śliwek zanurzaj w mące (skórką do dołu) i układaj na wierzchu ciasta (skórką do dołu)
  • całość posmaruj rozkłóconym jajkiem i zostaw do wyrośnięcia na około 30 minut
  • piekarnik nastaw na 190 stopni C, opcja góra-dół
  •  bezglutenowe ciasto drożdżowe ze śliwkami posyp obficie kruszonką
  • wstaw formę do piekarnika na 40 – 40 minut, piecz do suchego patyczka
  • wystaw placek z piekarnika, ale nie wyjmuj go z formy, dopóki nie ostygnie
  • smacznego, to naprawdę najlepszy bezglutenowy placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką! 

Jak przechowywać bezglutenowe ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką?

Drożdżowe wypieki bezglutenowe nie lubią lodówki, zapamiętaj 😁 Staja się wtedy twardsze, bardziej łamliwe. Zdecydowanie bardziej sprzyja im temperatura pokojowa i bawełniane lub lniane ściereczki.

Gdy bezglutenowy placek drożdżowy już ostygnie, przełóż go na drewnianą deseczkę i przechowuj pod ściereczką. Możesz owinąć go materiałem szczelnie ze wszystkich stron. Trzymaj ciasto z dala od źródła ciepła, najlepiej na blacie stołu (nie na stole przy kaloryferze lub kominku 😎). Jeśli wiesz, że ten placek nie zdoła zniknąć w ciągu 2-3 dni (co jest mało prawdopodobne😍), część wypieku pokrój na porcje i zamroź. Będą jak znalazł na pochmurne dni!

KOMENTARZE (28)

Żonabezglutenowa 31/10/2022 16:37
Niestety, wszystko robiłam ściśle wg przepisu, a placek wyszedł suchy i jak dla mnie za wysoki ( forma 20x30). Potem zrobiłam placek wg mojego przepisu na drożdżowy tylko zamieniłam mąkę pszenną na bezglutenową i ...dzień do nocy, wyszedł super, tak jak zawsze robiłam, ale do ciasta dodałam roztopione masło, zupełnie co innego. Tak więc wydaje mi się że w przepisie brakuje masła.
Bezglutenowa Mama 02/11/2022 09:07
Przykro mi, że ten przepis nie spełnił Twoich oczekiwań... Skoro placek oceniłaś jako suchy, to być może było w nim za mało płynów - w przepisie jest podane: OKOŁO 600 ml - by uzyskać taką konsystencję ciasta, jak na filmie. Zatem w razie potrzeby dodajemy trochę więcej mleka. Na pewno w tym przepisie nie brakuje tłuszczu :) On jest specjalnie stworzony jako beztłuszczowy i zapewniam Cię, że wychodzi super :) Piekę go od lat. Jakiej użyłaś mąki? Super, że zrobiłaś też placek wg swojego przepisu - zawsze zachęcam do takich eksperymentów :)
Daria 18/04/2021 17:14
Te dwie łyżeczki suchych drożdży to ile gram/paczek? Użyłam świeżych trochę na oko i chyba ciut przesadziłam Czy ciasto po upieczeniu jest takie mokre/mięsiste?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 26/04/2021 10:45
Dwie łyżeczki suchych drożdży to około 7-8 g suchych, czyli 25 g świeżych :) Placek powinien być typowo drożdżowy, suchy po upieczeniu. Skoro jest mokry i mięsisty, to albo dałaś za mało albo za dużo mleka - tu musisz nauczyć się wyczuwać konsystencję ciasta, piekąc go 2-3razy. Niestety miksy mają to do siebie, że każdy jest inny i trzeba każdorazowo dozować płyn indywidualnie. Trening czyni mistrza :)
Monika 24/01/2019 14:42
Czy może być inna mąka chlebowa? I świeże drożdże?
Weronika 26/09/2018 08:00
Chcę użyć świeżych drożdży zamiast suszonych.Ile powinnam ich dodać na tę ilość składników?
Bezglutenowa Mama 26/09/2018 10:27
Weroniko, użyj 21 g świeżych drożdży :).
Jolanta 29/09/2017 18:37
A mi wychodzi strasznie rzadkie to ciasto i biorę taką ilość składników jak jest w przepisie
Bezglutenowa Mama 29/09/2017 18:47
Ma być rzadkie, zerknij na konsystencję na filmie: https://www.youtube.com/watch?v=CyZjUmkBDBU&t=16s
justyna 08/08/2017 22:20
czym mozna zastapic jajka?
Bezglutenowa Mama 16/08/2017 09:29
Np. siemieniem lnianym - ale bez jajek trudno będzie uzyskać puszyste, pulchne ciasto. Bezglutenowe ciasto drożdżowe bez jajek czerstwieje jeszcze szybciej, więc trzeba je szybko zjeść :)
Zuza 06/05/2017 12:16
Czy zamiast mleka może zostać użyte mleko roślinne (np. migdałowe)?
Bezglutenowa Mama 08/05/2017 08:52
Tak, ale musisz się liczyć z tym, że placek będzie trochę mniej miękki i trochę szybciej może sczerstwieć. Ale poza tym będzie OK.
Anna 29/04/2017 15:46
Jakie wymiary blaszki na te proporcje ciasta?
Bezglutenowa Mama 30/04/2017 10:38
Standardowa do placka np. około 36 x 25 cm Teraz trudno mi precyzyjnie powiedzieć, bo nie mam przy sobie tamtej blachy.
Iza 27/02/2017 14:22
jajka z pudrem ubić na puszysto jak na biszkopt? Pozdrawiam!
Iza 26/01/2017 09:18
hej! czy w tym przepisie nie ma tłuszczu? chodzi mi o samo ciasto drożdżowe :-)
Bezglutenowa Mama 26/01/2017 11:06
Iza, zgadza się, jest bez tłuszczu.
paulina 17/08/2016 10:03
ciasto wygląda super ale mam kilka pytań. Jestem dopiero na początku drogi z "Celinką" ( tak nazywam moją celiakię) i próbuje się połapać w tych przepisach i troche eksperymentuję. Mam kilka pytań do tego przepisu: czy koniecznie musi być ta mieszanka mąk czy może być jakaś inna lub inne mąki. A o co chodzi z tymi drożdżami ja używam dr oetker (dowiadywałam się u nich i potwierdzili, że są bez glutenu) . czy mogą być inne owoce i czy kruszonkę można zrobić np. z olejem zamiast masła, którego nie używam
admin 02/09/2016 23:21
Przepraszam za opóźnienie w odpowiedzi. Otóż możesz użyć każdej mąki bezglutenowej jasnej chlebowej, a nawet uniwersalnej. Kruszonkę możesz zrobić z margaryną. Mogą być drożdże Oetker - też ich używam.
Michalina_MiejskoWiejsko 17/08/2016 14:17
Cześć Paulina:) Ja robiłam kiedyś kruszonkę z olejem kokosowym - wyszła super, a dodatkowo - pięknie pachniała :)
Małgosia 16/08/2016 11:07
Wypróbowałam już sporo przepisów ale ten nie ma sobie równych. Rewelacyjny przepis. Ciasto wychodzi niesamowicie puszyste. mniam pychotka
admin 02/09/2016 23:17
Małgosiu, to przepis Weroniki Madejskiej, a ona wie, jak piec puszyste drożdżowe ciasta :)
Aggi 09/08/2016 21:05
ale to musi być pyszne! mniam
ToysBox 05/08/2016 14:46
Przepis genialny, dzieci bardzo zadowolone.
Bezglutenowa Mama 06/08/2016 10:24
Cieszę się i na zdrowie :)
anna 03/08/2016 15:04
co zrobić by nie opadło po upieczeniu - wyjąc od razu z blaszki czy po wyjąć razem z blaszką do ostygnięcia na kratce lub pozostawić w otwartym piekarniku . Ciasto mi opada i nie mogę znaleźć przyczyny
admin 03/08/2016 23:08
Wyjmuję z blaszki dopiero po zupełnym ostudzeniu ciasta. I jest OK.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się