– Jaki wspaniały piernik! Piekł go chyba cukiernik! – moim domownicy wierszem wyrażali zachwyt nad bezglutenowym piernikiem staropolskim.
Korzenne przyprawy. Marcepan. Gorzka czekolada. Orzechy włoskie i migdały. Powidła śliwkowe. Poezja…. Po prostu najlepszy na świecie bezglutenowy piernik świąteczny. Upiekłam już wczoraj, z przepisu z książki kucharskiej Lidla (zastąpiłam produktu glutenowe – bezglutenowymi).
Alergeny są oznaczone pogrubioną czcionką
Alergeny są zaznaczone pogrubioną czcionką
Wbrew pozorom (długa lista składników) przepis na ten bezglutenowy piernik staropolski jest naprawdę prosty. Oto kolejność działań:
Przesiej mąkę bezglutenową z proszkiem do pieczenia i sodą. W garnku na małym ogniu roztop masło i miód. Dodaj przyprawę piernikową, kakao, kardamon i cukier cynamonowy. Podgrzej, ale nie doprowadź do zagotowania. Zestaw z ognia, ostudź do temperatury pokojowej. Piekarnik nastaw na 160 stopni C (termoobieg) lub 170 stopni C (bez termoobiegu). Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Nadal delikatnie mieszając dodaj mąkę, a następnie przestudzona masę. Dokładnie wymieszaj i dodaj posiekane orzechy. Masę przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 35-40 minut. Sprawdzaj patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Wyjmij blaszkę, a po około 10 minutach wyjmij bezglutenowy piernik z formy i studź na kratce. Wyrównaj go, ścinając wierzch. Odwróć spodem do góry i przekrój na trzy równe spody.
Migdały zmiel w blenderze (lub porcjami w młynku do kawy), aż powstanie lekko klejąca, w miarę jednolita masa. Na blacie zmieszaj ja z cukrem pudrem, woda i aromatem. Zagniataj, aż masa stanie się plastyczna, jak ciastolina. Owiń w folię spożywczą.
W rondelku podgrzej powidła z miodem. Smaż kilka minut. Gorącą masę nałóż na przekrojony piernik.
Śmietankę zagotuj z miodem, dodaj połamaną czekoladę. Mieszaj do rozpuszczenia składników. Zestaw rondelek z ognia i dodaj miękkie masło. Wymieszaj i udekoruj ciasto. Posyp uprażonymi migdałami/orzechami.
Przepis pochodzi z książki Kuchnia polska według Pawła Małeckiego, wydanej przez LIDL na Boże Narodzenie 2016 r.