W przepisach niemal zawsze stosuję domowe masy do przekładania tortów i ciast. Uwielbiam łączyć bitą śmietanę z marscapone i sezonowymi owocami, z bezglutenową kawą Inką czy czekoladą. Ale nadszedł taki moment, gdy na wykonanie kolejnej warstwy domowej masy zabrakło mi czasu i składników. Na szczęście w markecie znalazłam gotowy, bezglutenowy krem do tortów Celiko.
Mam to szczęście, że Intermarche w Galerii Leszno jest doskonale zaopatrzone w bezglutenowe produkty wielu firm polskich i zagranicznych. Mogę tam kupić produkty m. in. Glutenexu, Balvitenu, Schaer, Amarello, Tercetto, Oetkera. Jest tam również regał z produktami poznańskiej firmy Celiko. A tam bezglutenowych kremów tortowych w proszku od wyboru, do koloru: waniliowy, śmietankowy, ajerkoniakowy, orzechowy, czekoladowy, truskawkowy….
Ważna informacja: na tym regale w Intermarche w Galerii Leszno znajdziecie także bezglutenowy cukier wanilinowy, bezglutenowy proszek do pieczenia czy bezglutenowe kakao Celiko. Nie jest to jednakże stała oferta całej sieci Intermarche w Polsce. Tak dobrze zaopatrzony jest ten konkretny market.
Kremy są łatwe w przygotowaniu: wystarczy zmieszać proszek z zimnym, tłustym mlekiem i z utartym masłem. Gotową masą można przełożyć biszkopta czy tort, można udekorować deser lodowy czy owocowy.
Dlaczego sięgnęłam po taki produkt? Przekonała mnie Magda, mama bezglutenowego Michała, która bezglutenowych kremów Celiko używa do różnych wypieków i deserów. Kiedyś na zakupach kupiłam więc dwa opakowania „na czarna godzinę”. Gdy kilka dni temu, podczas szykowania bezglutenowego tortu książki, zabrakło mi bitej śmietany i marscapone, te kremy uratowały sytuację.