Hurra, firma Grycan przyśle nam lody na sobotni (31 maja 2014) festyn! Kurier przywiózł już krówki z Opola Lubelskiego, gotowi do wyjazdu są pracownicy Glutenexu i Celiko, a przy piecu chlebowym widziałam zapas drewna pod wypiek bezglutenowego chleba i ciastek. Bo co jest ważne dla bezglutenowych dzieci? Być na imprezie i częstować się wszystkim bez pytania: czy można, czy to bez glutenu, czy na pewno bezpieczne…
Tak, przygotowania do bezglutenowego festynu z okazji dnia dziecka w Lesznie – Grzybowie nabierają rozpędu, choć trwają od wielu tygodni. Jeszcze tylko kilkanaście telefonów, wyjazdów, e-maili i wszystko będzie dopięte na ostatni guzik. A potem i tak pójdziemy na żywioł :). Tym razem, dzięki cudownej życzliwości dyrektora i nauczycieli Zespołu szkół Rolniczo-Budowlanych w Lesznie, nasza bezglutenowa impreza odbędzie się w zielonej scenerii, niemal wśród lasów i łąk.
Festyn organizujemy z okazji dnia dziecka, ale oczywiście zapraszamy również bezglutenowych dorosłych. W programie będą atrakcje dla wszystkich grup wiekowych. Dla dzieci pracownicy firmy Glutenex z Sadów koło Poznania przeprowadzą warsztaty pieczenia bezglutenowego pieczywa oraz ciasteczek. Dodatkową atrakcją będzie wypiek w piecu chlebowym. Upieczemy również bezglutenowe kiełbaski przy ognisku (mam nadzieje, że kurier zdąży je dowieźć) :).
Przez godzinę, od godziny 10 do 11, bezpłatnych porad będzie udzielał dietetyk Karol Mulczyński, współpracujący z oddziałem Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakia i na Diecie Bezglutenowej w Lesznie. Artystyczną i edukacyjną rozrywką będzie występ Teatrzyku Pompon z Leszna. Na spektakl zapraszają bistro i sklep internetowy Friendly Food z Poznania oraz stacjonarny i internetowy sklep Gluten-free z Leszna.
Dzięki firmom, które poprosiliśmy o partnerstwo przy organizacji festynu, nie zabraknie nam smakołyków do degustacji. Właśnie wieczorem dostałam e-maila od pani Beaty z firmy Grycan, że podobnie jak w ubiegłym roku, i tym razem otrzymamy lody oraz sorbety (Grycan ma wszystkie lody i sorbety bezglutenowe)! Ależ dzieci się ucieszą! Możemy sobie wybrać smaki! Kurier dowiózł już krówki z Opola Lubelskiego (mają licencjonowany Przekreślony Kłos).
O smakołyki dla uczestników festynu zadbają też firmy Intermarche z galerii Leszno, Glutenex oraz Celiko (producent znakomitych batonów owocowych Frupp), a także Amarello ( z licencjonowanym Przekreślonym Kłosem).
Dorośli spotkają się z technologami firmy Glutenex i Celiko, obejrzą firmy o zakładach produkcyjnych. Będą mogli na miejscu porozmawiać o składach produktów zadawać pytania, zapoznać się z nowościami (a każda z firm ma sporo nowinek).
Podczas festynu czynne będzie stoisko sprzedażowe z produktami firm Glutenex i Celiko. Będzie można kupić tam produkty po bardzo atrakcyjnych cenach – znacznie niższych, niż na co dzień w zwykłej sprzedaży. Osobiście polecam m. in. chleb vitalny jasny i ciemny firmy Glutenex – bez skrobi pszennej, mleka, jaj, soi. Jest od razu gotowy do jedzenia, nie trzeba go odpiekać ani tostować. W smaku przypomina chleby Schara.
Firma Celiko z kolei zaoferuje z pewnością znakomite galaretki, proszek do pieczenia, kremy tortowe, fixy do śmietany, a także mąki do chleba oraz ciast drożdżowych. Kto nie zna tych produktów, warto spróbować.
Festyn organizuje Polskie Stowarzyszenie Osób z celiakią i na Diecie Bezglutenowaj oraz Bezglutenowamama.pl. Impreza odbędzie się w sobotę, 31 maja. Potrwa od godziny 10 do 14. To impreza bezpłatna. Jeszcze można się zapisywać e-mailem na adres: m. soltysiak@celiakia.pl. Pierwszeństwo mają członkowie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
Ponieważ okazją do spotkania się jest dzień dziecka, bezglutenowe dzieci otrzymają upominki ufundowane przez firmę Glutenex, Friendly Food oraz prezydenta Leszna. Jeśli w danej rodzinie jest więcej dzieci na diecie bezglutenowej – bezglutenowa paczka przypadnie tylko na jedną rodzinę.
Zamówiliśmy piękną pogodę – warto więc wziąć koce, piłki, paletki i dużo dobrego humoru.
Zorganizowanie festynu jest możliwe tylko dzięki partnerom. Po spotkaniu przedstawię szczegółowo wszystkie osoby i firmy, które w tym uczestniczyły. Już teraz szczególne podziękowania w imieniu swoim oraz Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej chcę złożyć Szymonowi Tabertowi – dyrektorowi Zespołu Szkół Rolniczo-Budowlanych w Lesznie, który po raz kolejny gości nas w progach swojej placówki i jak zawsze z niezwykłą życzliwością wychodzi naprzeciw każdemu naszemu pomysłowi.
Fotografia autorstwa Sławomira Skrobały, z logo portalu Panoramy Leszczyńskiej, pochodzi z ubiegłorocznych warsztatów pieczenia bezglutenowej pizzy w Lesznie.
KOMENTARZE