Blog

8

Bezglutenowy dżem z czarnej porzeczki

12/07/2016

Bezglutenowy dżem z czarnej porzeczki

12/07/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Przepis na domowy dżem z czarnych porzeczek dostałam od mamy, która każdego roku przygotowuje dziesiątki przetworów. Dziś po raz pierwszy samodzielnie przygotowałam cztery słoiczki porzeczkowego dżemu. I jestem z siebie bardzo dumna, bo smakuje identycznie! W końcu też jestem mamą i przygotowałam go dla swoich dzieci…

 

dzem sklad (2)Składniki na 4 słoiczki:

 

 

 

dzem porzeczkowy (3)Słoiczki umyłam i wstawiłam na 20 minut (do góry dnem) do piekarnia nastawionego na 120 stopni C. Porzeczki wsypałam do garnka i zasypałam na Dżemofixem oraz połową cukru. Odstawiłam na godzinę, by owoce puściły sok.

Gotowałam na małym ogniu, mieszając raz po raz drewnianą łyżką. Do gorącej masy dodałam pozostały cukier, zamieszałam i gotowałam 1-2 minuty. Dodałam cytrynę. Zmiksowałam dżem na małych obrotach – by pozostały widoczne kawałeczki owoców.

 

dzem sklad (3)Do gorących słoiczków przełożyłam gorący dżem, mocno zakręciłam wieczko i wstawiłam do piekarnika (nadal 120 stopni) na 30 minut. Piekarnik wyłączyłam uchyliłam drzwiczki i nie wystawiałam słoiczków, dopóki zupełnie nie ostygły.

Nie mogłam się powstrzymać, by nie skosztować mojego pierwszego, domowego dżemu bezglutenowego z czarnych porzeczek. Po pierwszym kęsie wiedziałam, że i mama będzie ze mnie dumna. A jutro pędzę na targ, by dokupić czarne porzeczki. Już sobie wyobrażam zimowe wypieki, wzbogacone i ozdobione takim dżemem. Domowym i pysznym.

Początkowo chciałam przygotować dżem z samych owoców i cukru, ale obawiałam się, że przetwory zepsują się podczas zimowego przechowywania. Kilka lat temu w ten sposób straciłam całkiem spory zapas musu jabłkowego….. Dlatego użyłam Dżemofixu, który zapobiega rozwojowi pleśni w przetworach.

KOMENTARZE (8)

Julita 05/09/2016 15:12
Bardzo proszę o podpowiedź gdzie mogę kupić ten dżemofix? W Carrefourze i Tesco nie ma :-(
admin 05/09/2016 22:27
Julita, bywa w dobrych Intermarche, w Kauflandzie....
basiag 15/07/2016 09:15
Ja też już zrobiłam z czarnej porzeczki tylko bez dzemofixu sam cukier owoce i sok z cytryny smażył się koło 2 godzin, wyszedł pyszny owoce się rozpadły gęsty , ja nie pasteryzuje wlewam gotujacy się jeszcze dzem do słoiczków zakrecam i do góry dnem od zawsze tak robię dżemy i jeszcze mi się nie zepsuly ale różnie z tym może być więc każdy robi pod siebie, polecam jeszcze morelowy z wanilią i wiśniowy z migdalami☺
Bezglutenowa Mama 15/07/2016 19:39
Morelowy i wiśniowy - brzmi bosko :)
mamaAni 14/07/2016 13:37
potwierdzam, dżemik jest pyszny choć ja zrobiłam go nieco inaczej tj. umyte porzeczki zmieliłam w maszynce, przełożyłam do garnka dosypałam cukier i na wolnym ogniu podgrzewałam aż zrobiły się gorące. wtedy dosypałam dżemiks, porządnie zagotowałam, gorący przełożyłam do słoików które następnie odwróciłam do góry dnem. koniec. pasteryzowanie nie jest już konieczne.
Bezglutenowa Mama 14/07/2016 22:11
Słyszałam o takim sposobie pasteryzacji, ale z uwagi na moje wcześniejsze doświadczenia (zepsuło mi się kilkanaście słoiczków musu jabłkowego), wolę chuchać na zimne, a raczej podgrzewać słoiki :)
mamaAni 15/07/2016 10:15
może powodem był brak dżemofiksu? w każdym razie pasteryzacja nie zaszkodzi .
Bezglutenowa Mama 15/07/2016 19:39
Nie mam pojęcia, co było powodem, nie jestem ekspertem w domowych przetworach.... Ale wolałam teraz zapobiec niespodziankom;
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się