W sieci E.Leclerc w stałej ofercie pojawił się bezglutenowy chleb NaturAvena. Na bezglutenowych regałach w tym markecie znajdziemy kilka rodzajów bezglutenowego chleba. NaturAvena nie jest jego producentem, lecz dystrybutorem. Intuicja mi podpowiada, że chleb dla E.Leclerc produkuje Incola.
E.Leclerc dołączył do grona sieci, które w codziennej, stałej sprzedaży oferują bezglutenowe pieczywo. Na bezglutenowym regale znajdziemy kilka rodzajów bezglutenowego chleba pod marką NaturAvena, m. in.: jasny ciemny, z czarnuszką, z siemieniem lnianym. W opakowaniu o wadze 200 g jest kilka kromek bezglutenowego chleba w cenie 6-39 zł – 6,79 zł. Pieczywo jest smaczne, ale najlepiej je odpiec przed jedzeniem. Nie skorzystają jednak z niego osoby uczulone na białko jaja kurzego.
Oto skład jednego z chlebów bezglutenowych NaturAvena: woda, skrobia (ziemniaczana, kukurydziana, tapiokowa), zakwas z mąki jaglanej, olej rzepakowy, błonnik roślinny, cukier, mąka ryżowa, białko kurze(jaja), drożdze, substancje zagęszczające (guma ksantanowa, karboksymetyloceluloza), sól, substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), substancja konserwująca(propionian wapnia). W produkcie możliwa zawartość orzechów pekan.
Nie mogę się oprzeć wrażeniu, że skład chleba bezglutenowego sprzedawanego w E.Leclerc pod marką NaturAvena jest bardzo zbliżony do składu bezglutenowych chlebów marki Incola. Niewykluczone, że właśnie Incola jest producentem pieczywa bezglutenowego dla NaturAvena. Niestety, na etykiecie nie znajdziemy informacji na ten temat. Przeczytamy jedynie, że chleb „wyprodukowano dla NaturAvena”.
KOMENTARZE