Koleżanka z Wrocławia zaalarmowała, że w okolicznych piekarniach znalazła „naturalny chleb bezglutenowy” w trzech rodzajach. Wzbudziło to nasz niepokój, ponieważ nadal wielu piekarzy wypieka „bezglutenowe chleby” z mąk bez certyfikatu, na dodatek w oparach glutenowych mąk. Jak jest w tym przypadku? Zadzwoniłam i sprawdziłam….
UWAGA! Piekarnia HERT na początku maja 2016 r. uzyskała międzynarodowy Przekreślony Kłos, o czym informuję we wpisie TUTAJ.
Technolog piekarni Hert (okolice Wrocławia) zapewniła, że chleb jest wypiekany z certyfikowanych mąk i w warunkach zapewniających bezglutenowość. Odniosłam wrażenie, że pani technolog zna się na rzeczy i profesjonalnie i odpowiedzialnie podchodzi do tematu.
W przypadku pieczywa jestem jednak nieprzejednana: z uwagi na liczne oszustwa na polskim rynku zachęcam do kupowania pieczywa wyłącznie z międzynarodowym, certyfikowanym, Przekreślonym Kłosem, przyznawanym przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i a Diecie Bezglutenowej.