Blog

2

Bezglutenowy chleb fasolowy

22/01/2015

Bezglutenowy chleb fasolowy

22/01/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Gdy jak zwykle ugotowałam porcję białej fasoli „jak dla wojska”, przypomniałam sobie przepis  na chleb fasolowo-pomidorowy bez drożdży i bez miksów.

Miałam pod ręką wszystkie składniki, więc przygotowałam go ekspresowo. Może nie urósł tak bajecznie, jak w oryginale, ale smakował… po prostu bajecznie. Kilka dni temu był hitem na glutenowych urodzinach…

 

len2Składniki:

– 200 g białej fasoli (ugotowanej w domu lub odsączonej z puszki);

– 3 jajka;

– pół szklanki bezglutenowej mąki z ryżu brązowego lub białego (użyłam brązowego);

– łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia;

– 5 pomidorów suszonych pokrojonych;

– 2 łyżki oliwy z przyprawami z pomidorów suszonych lub oleju;

– zioła bez glutenu do wyboru: łyżeczka ziół prowansalskich, suszony czosnek, majeranek, czerwona papryka, szczypta pieprzu Cayenne, ewentualnie troszkę kminu rzymskiego;

– szczypta soli;

 

makaPiekarnik nastawiłam zgodnie z zaleceniem autorki przepisu na 180 stopni. Fasolę zblendowałam na papkę, dodałam jajka, sól, skrojone pomidory i zioła (dałam ich dużo). Zmiksowałam mokre składniki.

Mąkę przesiałam, zmieszałam z proszkiem do pieczenia i dosypywałam partiami do ciasta, delikatnie miksując na wolnych obrotach.

 

 

 

Ciasto przełożyłam do małej foremki keksowej (wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i obsypanej np. ziołami), posypałam zielonym marynowanym pieprzem dla ozdoby i pikanterii i wstawiłam do piekarnika na 40 minut.  Studziłam je po wyjęciu z foremki na kratce.

 

iza3Smak był…. urzekający, zaskakujący, fenomenalny! Chlebek znakomicie kroił się na kromki, smakował z masłem, a także maczany w oliwie z oliwek, oleju orzechowym czy rzepakowym z ziołami.

Mnie jednak chleb nie urósł tak, jak autorce.  Wiem dlaczego: od dawna nie mam ręki do pieczywa na proszku do pieczenia. Ale przyjdzie czas, że opanuję tę sztukę :).

 

 

iza1Gdy niedawno szłam na urodziny do przyjaciół, upiekłam (oprócz bezglutenowego tortu – na zdjęciu) właśnie ten chlebek fasolowy. Wiedziałam, że na imprezie będą wegetarianie i miłośnicy niecodziennej kuchni. Nie została ani kromeczka: zajadaliśmy go maczając w oleju orzechowym. Miód malina!

Gdy więc zostanie Wam fasola albo znajdziecie w szufladzie puszkę – nie wahajcie się wypróbować tego przepisu :).

 

KOMENTARZE (2)

Magdalena 03/07/2015 00:44
Dzięki! Zapowiada się drugi fajny chlebek, który wejdzie do mojej kuchni na stałe. Nastawiam fasolę do namoczenia i jutro będę działać :-)
Bezglutenowa Mama 13/07/2015 08:50
Powodzenia! Jest pyszny z oliwą :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się