Blog

13

Lekki chleb bezglutenowy

08/04/2016

Lekki chleb bezglutenowy

08/04/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Domowi piekarze bezglutenowi nie mają lekkiego życia. Jeśli marzą o pachnącym, chrupiącym i jak najdłużej świeżym bochenku bezglutenowym, muszą eksperymentować. Nie wystarczy otworzyć jedną mąkę i po prostu upiec chleb.  Nie nie, tu trzeba trochę pracy, pomysłów i szafy pełnej różnych mąk. Mimo tego zachęcam do wysiłku i eksperymentów. Oto lekki chleb bezglutenowy, bardzo lubiany przez bezglutenowe dzieci.

 

chleb grecki (2)Składniki:

– 200 g bezglutenowego koncentratu ciasta chlebowego;

– 120 g bezglutenowej mąki razowej;

– 40 g bezglutenowej mąki kukurydzianej;

– 225 ml letniej wody;

– 15 g świeżych drożdży;

1/2 łyżeczki soli;

– łyżka miodu np. wielokwiatowego (używam gryczanego, bo lubię jego wyrazisty smak, ale nie wszystkim on będzie odpowiadać);

– łyżka oliwy z oliwek;

– jajko do posmarowania chleba;

 

chleb grcekiOdważyłam i wymieszałam mąki oraz sól. Drożdże o temperaturze pokojowej rozpuściłam w letniej wodzie i wlałam do miski miksera. Dodałam miód i oliwę. Do płynów wsypałam wymieszane mąki z solą. Składniki wymieszałam mikserem przez 5 minut i odstawiłam na kolejnych parę minut, by podrosło. Gdy stało się porowate i niemal podwoiło objętość, zagniotłam je naoliwionymi dłońmi. Uformowałam pięć wałków i ułożyłam je obok siebie w foremce wyłożonej papierem do pieczenia.

 

chleb grecki (5)Nie bawiłam się w precyzyjne nabieranie równiutkich kawałków ciasta, działałam raczej „na oko”. Za każdym razem jednak zamaczałam dłonie w miseczce z olejem i dopiero wtedy nabierałam ciasto z miski i formowałam wałek. Dzięki temu masa nie lepiła się aż tak mocno do rąk.

Jeśli ktoś ma dłuższą foremkę, wtedy z tej ilości masy ulepi więcej wałeczków albo ułoży je w odstępach co centymetr.

 

chleb grecki (4)Foremkę przykryłam mokrą ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na około 20 minut, by ciasto podwoiło objętość. Gdy wałeczki nabierały pulchności, nastawiłam piekarnik na 180 stopni C i wstawiłam do środka naczynie żaroodporne z wodą, by nawilżała powietrze i zapobiegła pękaniu skórki.

Wyrośnięty chlebek posmarowałam roztrzepanym jajkiem i posypałam makiem.

 

chleb grecki (7)Foremkę wstawiłam do piekarnika na 30 minut. Upieczony chleb wyjęłam z formy i wystawiłam na metalowej kratce, by ostygł. Był lekki, niemal jak piórko, a to znak, że się udał.

Rozkroiłam go dopiero po całkowitym ostygnięciu – na bezglutenowym dniu dziecka Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej we Wrocławiu. Gdy piekłam go dziś, na bezglutenowe spotkanie oddziału stowarzyszenia w Poznaniu, bardziej poeksperymentowałam z mąkami.

 

Użyłam 180 g koncentratu, 100 g mąki razowej, 20 g bezglutenowej mąki z amarantusa, 20 g bezglutenowej mąki gryczanej, 20 g mąki kukurydzianej i 20 g domowej mąki z ryżu basmati.

Następnym razem jeszcze bardziej uszczuplę ilość koncentratu, a chleb wzbogacę płatkami teff, bezglutenowymi płatkami owsianymi i mąką fasolową. Wszystko po to, by dzieciom pozostawić małe złudzenie jadania jasnego chleba, a jednocześnie karmić ich pieczywem bardziej wartościowym, pełnym bogatych składników odżywczych.

* Oryginalny, podstawowy przepis na chleb pochodzi z książki „120 przepisów  bezglutenowych” autorstwa Beaty  Połatyńskiej.

 

KOMENTARZE (13)

Kate 23/05/2018 21:11
Witam, czy ma ktoś kontakt do Beata Kotlarska-Rasponi??? Pilnie potrzebny...
Bezglutenowa Mama 23/05/2018 22:10
Najlepiej przez FB
Angelika 12/04/2016 16:03
Droga mamo, czy wszystkie świeże drożdże są bezglutenowe??? Pytam bo jestem świeża w temacie. Dopiero od miesiąca wiem , że moja córcia 2,5letnia ma celiakie.
admin 14/04/2016 18:31
Tak, generalnie wszystkie świeże są OK. Wyjątkiem są drożdże kupowane np. prosto z piekarni - wtedy są zanieczyszczone mąką.
wala 09/04/2016 13:38
Czy kapusta kiszona w pojemniczku- skłąd:kapusta,sól,marchew-jest ok?
admin 11/04/2016 08:04
Tak, nie widzę tu nic ryzykownego;
Beata Kotlarska Rasponi 10/07/2014 12:44
Po urodzeniu trzeciego dziecka odechcialo mi sie piec chleba (tym bardziej ze znalazlam bardzo dobry w smaku chleb sprzedawany na kromki, ktory nie wymaga podgrzewania i bardzo przypomina chleb z glutenem). Teraz jednak patrzac na te przepisy i zdjecia nabralam wielkiej ochoty na chleb zrobiony w domu, ktory bylby zdrowszy od tego kupowanego. Od ktorego przepisu moglabym zaczac eksperymenty z wypiekiem chleba? Nie chcialabym sie szybko zniechecic:)
Marta Bezglutenowa Mama 11/07/2014 00:48
Bezglutenowy chleb na kromki, bez podgrzewania.... dla nas to Ameryka :) - nawet, jeśli w składzie ma tablicę Mendelejewa; Oczywiście zachęcam do pieczenia chleba w domu, tym bardziej, jeśli piekłaś wcześniej. Świetne są chleby z ziemniakami (jest chyba w dziale Wielkanoc), a także pomidorowy (nieco kwaskowy). Na początek jedmak najlepiej upiec chleb z gotowej mieszanki, by nauczyć się proporcji oraz konsystencji zmiksowanego ciasta. Pewnie masz pod ręką Schaera, np. Mix B - na opakowaniu jest przepis. Jeśli od razu chcesz "uzdrowić" taki chleb, możesz dać zamiennie np. 1/5 wagi mąki gryczanej. Użyjesz drożdży świeżych czy raczej suszonych?
Anula80 09/07/2014 07:26
Chodzi mi o takie kanapki na ciepło robione w opiekaczu z szynką i serem. W każdym razie spróbuję zrobić chleb z tego przepisu i wtedy będę wiedziała, czy o taki mi chodziło
Marta Bezglutenowa Mama 11/07/2014 00:43
Też spróbuję i się przekonamy :)
Anula80 27/06/2014 08:36
Czy ten chleb będzie się nadawał na sandwicze? Szukam przepisu na taki lekki chlebek w typie tostowego, a te sklepowe i ich składy mnie odstraszają
Marta Bezglutenowa Mama 08/07/2014 10:20
Zależy co masz na myśli, mówiąc "sandwicze"? Moim zdaniem będzie dobrze pasował do tostera - jeśli o to pytałaś.
Letnia kuchnia bez glutenu – relacja ze spotkania w Poznaniu | Bezglutenowa mama 16/06/2014 10:32
[…] Wczorajsze popołudnie było niezwykle apetyczne. Zadbali o to organizatorzy i partnerzy spotkania, ale własne wypieki dostarczyli też bezglutenowi uczestnicy (Bezglutenowa Mama upiekła szybki chleb z kilku mąk http://bm.wysylaj.pl/bezglutenowy-chleb-drozdzowy-z-kilku-mak/ ). […]
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się