Bezglutenowe chleby najczęściej mają kształt keksa – są prostokątne lub kwadratowe. A jeśli kupujemy bezglutenowy chleb krojony, to kromki bywają owalne, ale nie mamy już przyjemności obcowania z pachnącym bochenkiem…
Na prośbę Zosi upiekłam jednak bochen gluten free, który kształtem i miękkością przypomina chleb pszenny. Ależ była zachwycona! Zdradzę, że sposób jest bardzo prosty….
Jak powstaje płaski, bezglutenowy bochen? Wystarczy ulubioną mieszankę na bezglutenowy chleb przygotować według przepisu na opakowaniu i wlać/włożyć do silikonowej, elastycznej formy chlebowej.
Ciasto w foremce należy rozciągnąć w taki sposób, by już na dole ponaciągać jej ścianki. Dzięki temu ciasto będzie rosło na wysokość, ale także wszerz. Wstawiając formę do piekarnika trzeba pamiętać, by nic nie ograniczało jej ścianek – dzięki temu także podczas pieczenia bezglutenowy bochenek będzie nabierał „glutenowego” kształtu.
Wczoraj po raz pierwszy upiekłam chleb z mąki Mix per Pane, włoskiej bezglutenowej firmy Nutri Free. To nowa marka, którą wprowadza do Polski sklep Vivere Italiano z Wrocławia.
– Wystarczy dodać wodę, drożdże, olej i … szczyptę radości – pisze żartem producent mąki.
Oto skład mieszanki na biały chleb Nutri Free: skrobia kukurydziana, mąka ryżowa, skrobia tapiokowa, cukier, włókno roślinne, sól, środki zagęszczające: mąka guar, E 464(czyli hydroksypropylometyloceluloza), ekstrakt drożdżowy. No, nie jest to rzecz jasna mąka na chleb pełnoziarnisty i zdrowy dla jelit, ale na pewno bezpieczna i bezglutenowa.
Firma Nutri Free ma międzynarodowy Przekreślony Kłos. Czy smakował nam chleb z mixu Nutri Free? Był mięciutki, ale jak dla mnie zbyt drożdżowy w smaku. Zosia była nim zachwycona, a Antek ocenił ten chleb jako „taki sobie”.
Oczywiście bezglutenowy bochen a’la glutenowy można upiec z każdego mixu na chleb gluten free. Pamiętajcie tylko o silikonowych foremkach – można je czasem kupić w okazyjnych cenach w dyskontach.