Blog

29

Bezglutenowy alkohol na Sylwestra

29/12/2016

Bezglutenowy alkohol na Sylwestra

29/12/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Sylwester zbliża się wielkimi krokami, a do Bezglutenowej mamy dociera mnóstwo zapytań o alkohol bezglutenowy. Jakie wino, piwo czy szampana może spożywać osoba z celiakią i na diecie bezglutenowej? Co dla dzieci na bezglutenowy toast? Posłuchajcie…

Zobacz mój filmik o bezglutenowych alkoholach

Bezglutenowy szampan

Raczej nie wyobrażamy sobie Sylwestra bez toastu wzniesionego szampanem. Od kilku dni w całej Polsce trwają więc intensywne poszukiwania bezglutenowego szampana. Czy taki w ogóle istnieje? Po odpowiedź zwróciłam się do ekspertów: do firmy AMBRA S.A., która jest producentem i dystrybutorem wielu alkoholi, m. in.: Dorato, Cin&Cin, MichelAngelo.

– Wina musujące powstają na bazie win, które nie zawierają glutenu – wyjaśnia Bezglutenowej Mamie Agata Domaradzka, dyrektor marketingu w AMBRA S.A. – Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom naszych konsumentów i inspirując się ich pytaniami, zleciliśmy badania, które mają to potwierdzić.

Skąd gluten mógłby się znaleźć w winie musującym? Na przykład w barwniku czy aromacie. Niestety, większość producentów szampana nie podaje składu ani alergenów krzyżowych na etykiecie, nie możemy więc samodzielnie przeanalizować zagrożenia.

Skąd więc wziąć bezglutenowego szampana na Sylwestra? Zanim zejdziecie dziesiątki sklepów i zetrzecie zelówki w poszukiwaniu wina musującego z napisem „produkt bezglutenowy”, weźcie głęboki oddech. Nie uda nam się znaleźć takiego szampana… Osobiście zdecydowałabym się mimo wszystko na białe wino musujące którejś z wymienionych wyżej marek firmy AMBRA (Dorato, MichelAngelo, Cin&Cin).

Bezglutenowy szampan dla dzieci

Z tymi szampanami sprawa nie jest taka oczywista. Co prawda powstają na bazie soków owocowych, ale niemal zawsze zawierają barwniki i aromaty, które mogą zawierać gluten lub jego zanieczyszczenia. Sprawdziłam szampan Piccolo, wytwarzanego przez firmę AMBRA.

  • Szampan dla dzieci Piccolo powstaje z soku owocowego, który nie zawiera glutenu. Jest niezwykle mało prawdopodobne, by w szampanie Piccolo był gluten – mówi Bezglutenowej Mamie Agata Domaradzka – Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom naszych konsumentów i inspirując się ich pytaniami, zleciliśmy badania, które mają to potwierdzić.

Czy w moim bezglutenowym domu pojawi się szampan na Sylwestra? Dzieci mnie bardzo namawiają, a ja się jeszcze waham. Gdy jednak dam się złamać, kupię właśnie Piccolo, nie zdecyduję się natomiast na tańsze odpowiedniki z marketów.

Bezglutenowe piwo

A może toast bezglutenowym piwem? Piwo produkowane jest głównie ze słodu jęczmiennego, chmielu, drożdży i wody. Obecność jęczmienia oznacza, że piwo jest zabronione w diecie osób z celiakią. Osoba, która jest na diecie bezglutenowej, a jednocześnie spożywa zwykłe piwo, wprowadza do swojego organizmu gluten uszkadzający kosmki jelitowe. Na szczęście od kilku lat przybywa w Polsce producentów wytwarzających piwo bezglutenowe. Ono również zawiera słód jęczmienny, ale w procesie technologicznym zostało oczyszczone z groźnego dla nas glutenu. To m. in.:  bezglutenowy Kormoran, bezglutenowe Połczyńskie. Z bezglutenowych piw dostępnych w Polsce warte uwagi są również czeskie: Celia oraz Bernbard bezlepkowy (czyli bezglutenowy).

Cydr i perry

Teoretycznie cydr (napój alkoholowy z jabłek) oraz perry (napój alkoholowy z gruszek) są produktami naturalnie bezglutenowymi. W praktyce jednak nie jest tak różowo.

Niektórzy producenci wykorzystują  słód jęczmienny w postaci enzymów, dlatego zachęcam do skrupulatnego czytania etykiet – podkreślała dr inż. Katarzyna Świąder na konferencji AOECES w Warszawie.

Osobiście na etykietach kilku cydrów widziałam w składzie słód jęczmienny – więc potwierdzam, że takie praktyki się zdarzają. Przebadany i w 100% bezglutenowy jest Cydr Lubelski, wytwarzany przez firmę AMBRA. No, smakosze wiedzą, że nie jest to produkt o wybitnych walorach smakowych, ale przynajmniej jest w pełni bezpieczny dla osób z celiakią.

Bezglutenowe wódki

Wódka może być wytwarzana z różnych zbóż, m. in. z ryżu, pszenicy, żyta, jęczmienia, kukurydzy, a także z ziemniaków czy winogron. Jednakże nawet wódki wytwarzane ze zbóż glutenowych finalnie glutenu nie zawierają. Bezpieczne dla osób z celiakią, jak i dla osób uczulonych na pszenicę, jęczmień i żyto są na pewno wódki ziemniaczane oraz rum, wytwarzane z surowców naturalnie bezglutenowych. Według ekspertów, dla osób z celiakią bezpieczne są również destylaty zbożowe z pszenicy lub żyta (uwaga: nie dotyczy to osób uczulonych na glutenowe zboża).

We wszystkich destylowanych alkoholach, takich jak np. wódka i whisky, białka i peptydy nie są przenoszone do destylatu podczas odpowiednio kontrolowanego procesu destylacji – podkreślała na konferencji dr inż. Katarzyna Świąder.

Na pewno należy zachować ostrożność przy zakupie wódek barwionych czy aromatyzowanych (chyba, że barwniki czy aromaty zostały dodane przed procesem destylacji). Dla nas ryzykowne są także dodatki takie jak kłos pszenicy w butelce.  

Inne alkohole

Produkty spirytusowe nie są pozbawione wątpliwości – sygnalizowała na wykładzie (*) dr Katarzyna Świąder. – W pełni skontrolowanym procesie destylacji glutenu nie ma w produkcie końcowym. Jeśli jednak jest to proces przeprowadzany w warunkach domowych, nie mamy takiej pewności.

Z mojej oceny wynika, że dla osób z celiakią bezpieczne są wysokogatunkowe alkohole, np.: Johnnie Walker, Jack Daniel’s, Metaxa, Ballantine’s, białe wódki ze sklepu. Wybrałabym także gin, rum, brandy, whisky, calvados, grappa, koniak, bourbon (np. Jim Beam), Tequilę.

Wódka ziemniaczana

Gdyby mimo wszystko ktoś miał wątpliwości i nie chciał spożywać wódek zbożowych, podaję wykaz  niektórych wódek ziemniaczanych dostępne w Polsce: Wódka wyborowa Polski Ziemniak, Wódka Luksusowa, Palace vodka, Wódka J.A. Baczewski, Wódka Toruńska ziemniaczana, Wódka Chopin Potato, Wódka Dwór Artusa, Strykover Potato Vodka.

Ryzykowne

Miałabym natomiast obawy przed zakupem i spożyciem podrabianych markowych trunków, a także trunków mieszanych typu drinki. Ryzykowne dla osób  celiakią są również likiery kremowe, do których są dodawane różne składniki już po procesie destylacji. Nie skusiłabym się również na wódkę „pędzoną” w domowych warunkach ani różnego typu wódki kolorowe.

Na trzeźwo

Zdrowe osoby z celiakią i na diecie bezglutenowej mogą pić alkohol, oczywiście w umiarkowanych ilościach. Alkohol jest zabroniony jedynie w przypadku niektórych chorób towarzyszących, a także krótko po diagnozie, gdy układ pokarmowy jest jeszcze wyniszczony glutenem.

Nic nie stoi na przeszkodzie, by Sylwestra przywitać na trzeźwo: wodą gazowaną z dodatkiem soku, coca-colą czy Fantą. Po tym raczej głowa nie rozboli….

Wiedza z konferencji AOECES (*)

Kilka miesięcy temu uczestniczyłam w konferencji z okazji zjazdu AOECES w Warszawie. Konferencję „Your diet, your health” zorganizowało zrzeszone w AOECES Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Jeden z wykładów dotyczył właśnie bezglutenowych alkoholi. Wygłosiła go dr inż. Katarzyna Świąder (na zdjęciu poniżej) z Katedry Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji ze Szkoły Głównej Handlowej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.  We wpisie zamieszczam niektóre wypowiedzi eksperta, pochodzące z tej właśnie konferencji.

KOMENTARZE (29)

Justyna 17/03/2024 11:56
Jack Daniels niestety też zawiera gluten. Na etapie produkcji dodawane jest żyto i jęczmień. Nie wiem jak jest po procesie destylacji ale ja bym nie ryzykowała :/
Bezglutenowa Mama 25/03/2024 15:59
Właśnie w czasie destylacji białka glutenu są blokowane i finalnie nie znajdują się w alkoholu :)
Wiktoria 31/07/2019 19:17
A czy mogę prosić dokładne marki win, które Pani pije bez obawy o zawartość glutenu?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 01/08/2019 08:44
Nie pomogę, bo nie zapamiętuję nazw.... Najczęściej zaopatrujemy się w Lidlu.
Wiktoria 26/07/2019 16:47
A więc jakie wino polecicie najpewniejsze i w miarę dostępne?
Bezglutenowa Mama 29/07/2019 07:38
Kupuję wina w marketach, staram się takie w okolicach 15-20 zł, tańszych się trochę obawiam.
Marcin 03/07/2019 19:49
No na temat whisky Chivas Regal i Johnnym Walkerem bym debatował. Niemam celiakii ale zdiagnozowaną bardzo silną nietolerancje pokarmową na gluten i po spożyciu w/w alkoholi myślałem że na drugi dzień mnie karetka z domu zabierze. Nie, to nie był kac bo wypijałem tylko dwa drinki. Więc prawdopodobnie gluten troche musiał się pojawić, może zbieg okoliczności...
Karolina 19/10/2022 18:39
Zgodzę się z Tobą ja jestem uczulona na zboża gluten po wypiciu sporego łyka drinka sprite+krupnik (nie wiedziałam z czego jest) myślałam że spłonę miałam silny wstrząs anafilaktyczny też myślałam że zejde z tego świat miałam wrażenie jakbym głowę włożyła w ogień a na szyi ktoś zacisnął sznur
Ania 22/06/2019 03:27
Czy luksusowa wiśniowa jest bezglutenowa?
Bezglutenowa Mama 22/06/2019 11:00
Trudno mi ocenić - sama wódka jest OK, ale wszelki dodatki smakowe to ryzyko zanieczyszczenia glutenem :)
Julia 02/03/2019 20:15
Czy masz moze informacje na temat Sheridan'u? Czy jest on bezglutenowy?
Bezglutenowa Mama 03/03/2019 11:22
Niestety Julio, niewiele mogę pomóc.... Musiałabym zobaczyć pełen skład tego produktu. Wydaje mi się jednak, że im więcej składników, tym większe ryzyko zanieczyszczenia produktu glutenem....
Dyrman 09/01/2019 12:36
To whisky można? Rewelacja! A ja się katuje luksusową z ziemniaków. Zaraz sobie danielsa zapodam na weekend.
Grażyna 30/12/2018 17:59
Osobiście jestem za wyborem szampana CAVA .A z alkoholi bg jest jeszcze Grappa bianka CANDOLLINI ( z winogron).
Paulina 15/07/2018 22:30
Czyli spirytus można przy celiakii? Bo nie wiem czy moge pić takie lecznicze nalewki z ziół. Bardzo mi potrzebna ta informacja. Bede wdzieczna za odp. Pozdrawiam Paulina
Izabela 20/01/2018 18:02
A jak z soplica smakowa? Nigdzie nie moge znalesc (wisniowa,malinowa,cytrynowa itd)
Bezglutenowa Mama 21/01/2018 10:16
Podejrzewam, że wszystkie smakowe alkohole mogą mieć podejrzane dodatki - spróbuję napisać e-maila do producenta.
Agu 09/07/2017 10:01
Whisky nie są bezpieczne, na koniec dodaje się do nich słodu!!! Każda szanująca się marka ma to napisane na stronie.
AL 29/08/2017 00:35
Na koniec? Na koniec procesu produkcji whisky dodaje się słód? :o Niestety nie masz racji. To tak jakby dodawać winogrono na koniec produkcji wina ;) Jeśli ktoś boi się whisky to polecam irlandzka - irlandzka ulega TRZYKROTNEJ destylacji , szkocka dwukrotnej a bourbony jednokrotnej ;)
Agu 28/12/2017 21:17
Słód jako barwnik. Wystarczy poczytać na stronie, np. Jacka Danielsa.
Paweł 21/08/2018 19:46
Jako barwnik w przypadku whiskies etc. wykorzystuje się karmel E150a.
Bezglutenowa Mama 29/12/2017 10:34
Oczywiście nie jestem znawcą alkoholi. Ale nawet jeśli słód tam występuje, to nie jest dodawany po destylacji, tylko przed. Alkohole były przebadane wielokrotnie - te markowe glutenu nie zawierają. Mówiono o tym nawet na konferencji AOECES w Warszawie 2016.
Karina 19/04/2017 09:43
Bzdury!!! Johnnie Walker, Jack Daniel’s, , Ballantine’s bezpieczny ????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! UWAŻAJCIE!!!!
Lukasz 11/09/2017 12:15
jestem osobą z celiakią, i tak potwierdzam, ze są bezpieczne
Bezglutenowa Mama 19/04/2017 09:52
Karino, te alkohole są bezpieczne.
Paulina 30/12/2016 21:27
My pijemy jedynie Cava prosto z Katalonii.
Bezglutenowa Mama 31/12/2016 12:09
Słyszałam, że ma doskonały bukiet smakowy.
:) 30/12/2016 07:24
Johnnie Walker? Napewno? Pytam, bo kiedyś wertowalam strony w necie i znalazłam tylko info o Jacku Danielsie. Proszę o potwierdzenie # czasem mam taką ochotę na drinka z cola :)
Bezglutenowa Mama 30/12/2016 10:04
Oczywiście. Bałabym się jedynie takich whisky, podróbek. Markowy produkt na pewno jest OK.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się