Od końca stycznia 2015 r. niemal 2,5 tysiąca amerykańskich restauracji Pizza Hut rozpocznie sprzedaż bezglutenowej, certyfikowanej pizzy. Program wspierają organizacje sprawdzające bezpieczeństwo bezglutenowej żywności. Pizza Hut to pierwsza duża sieć, która wprowadza certyfikowaną pizzę gluten-free. Amerykanów przekonała moda na dietę bezglutenową.
A w Polsce? Sieć grzecznie zbywa nasze pytania….
Bezglutenowa pizza to oferta dla chorych na celiakię, ale także dla osób, które z własnego wyboru poszukują raz po raz bezglutenowych dań w menu. Jak restauracje poradzą sobie z tym, by podczas przygotowywania pizzy nie doszło do zanieczyszczenia jej glutenem? Spody, ser, sos, pepperoni itp. będą przechowywane w specjalnych pojemnikach.
Danie będzie przygotowywane w wydzielonym miejscu, na pergaminie. Przeszkoleni pracownicy będą je szykować w rękawiczkach.
Kierownictwo Pizza Hut nie oczekuje boomu i wielkiego zainteresowania pizzą gluten-free. Wiedzą, że oferta trafi w niszę, będzie odpowiedzią na zapytania klientów na diecie bezglutenowej.
Bezglutenowa pizza będzie kosztować niespełna 10 dolarów. Wyobrażacie sobie takie cudo w Polsce i Europie?
Wchodzicie do lokalu i zamawiacie wymarzoną pizzę, w pełni bezpieczną…. Idziecie raz kiedyś z bezglutenowymi dziećmi na pizzę albo zamawiacie ją do domu. Bajeczka, prawda?
Zapewniam, że przygotowanie bezglutenowej pizzy w lokalu należącym do światowej sieci jest możliwe i bezpieczne – po przeszkoleniu. Czy możliwe i prawdopodobne? Napisałam w tej sprawie do Pizza Hut.
Wczoraj dostałam odpowiedź. Grzeczną, ale zbywającą mnie „bliżej nieokreśloną przyszłością dla pizzy gluten-free” w tej sieci….
– Oczywiście istnieje możliwość wytworzenia pizzy bezglutenowej, jednakże niezbędny jest do tego innny niż standardowy, specjalny piec – w chwili obecnej żadna z restauracji Pizza Hut go nie posiada – napisała Bezglutenowej Mamie Elżbieta Bułatewicz z działu Customer Care AmRest Pizza Hut. – Zdajemy sobie sprawę z rosnącego zapotrzebowania na produkty bezglutenowe i staramy się wychodzić na przeciw potrzebom naszych gości, dlatego niewykluczone, że w najbliższej przyszłości wprowadzimy tego rodzaju piec i wytwarzać będziemy pizzę bez glutenu. W danym momencie nie jestem niestety w stanie określić pani ram czasowych. Zapewniam, że o wszystkich zmianach będziemy informować naszych gości wszelkimi dostępnymi kanałami komunikacji.
Jak na razie bezglutenowe dania, certyfikowane programem Menu bez Glutenu wprowadziła w Polsce tylko jedna sieć: kanapkarnie Freshpoint (kilka lokali w Polsce w centrach handlowych).
Kilka produktów oferuje McDonald’s (m. in. frytki, szejki, sałatkę, lody w kubeczku) – ale ta sieć nie należy do programu Menu bez Glutenu.
Niedawno jedna z bezglutenowych znajomych napisała do mnie o pomyśle zainteresowania Pizzy Hut w Polsce wprowadzeniem karty dań gluten-free. Myślę, że to akcja, którą warto zainteresować Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, które ma prestiż w Europie i doświadczenie w szkoleniu restauratorów i kucharzy. Co myślicie o przygotowaniu petycji do Pizza Hut? Pokażemy kierownictwu sieci, że jesteśmy obecni w Polsce?