Blog

11

Bezglutenowe kopytka

04/01/2016

Bezglutenowe kopytka

04/01/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

U nas kluskożercami są Daniel i Zosia. Uwielbiają lane kluseczki, kopytka, kluski śląskie i tym podobne. W naszej bezglutenowej kuchni powstają te wszystkie cuda, oczywiście w wersji bezglutenowej. Niedawno mama podesłała mi rodzinny przepis. Zamiast mąki pszennej użyłam bezglutenowego miksu, by nie zepsuć dania samą skrobią. Co to była za uczta! Bezglutenowe kopytka ze skwarkami z bezglutenowej salami smakowały jak królewskie danie…

 

kopytka (1)Składniki:
– 500 g ugotowanych ziemniaków;
– 180 g bezglutenowej mąki uniwersalnej;
– jajko;
– niepełna łyżeczka soli;
– 3 łyżki bezglutenowej kaszki kukurydzianej Glutenex;
– bezglutenowa skrobia (kukurydziana, ziemniaczana, z tapioki) do podsypania;
– łyżka oleju do gotowania kopytek;

Bezglutenowe skwarki:
– cebula;
– ćwierć kostki masła;
– kilka plastrów bezglutenowej wędliny, np. pikantnego salami bezglutenowego z Żywca;

 

salami-żywiec-blogPosiekałam cebulę, na drobne kawałki pokroiłam salami. Na patelni, na małym ogniu, rozpuściłam masło i delikatnie podsmażałam cebulę z wędliną – aż do zrumienienia.
Ugotowane ziemniaki wystudziłam i zblendowałam z mąką i kaszką kukurydzianą. Dodałam jajko i sól i ponownie wyrobiłam ciasto. Zagotowałam w garnku wodę z solą i olejem. Na stolnicę obficie posypaną skrobią wyłożyłam ciasto na kopytka bezglutenowe.

 

Formowałam wąskie wałki i kroiłam ukośnie na kawałki o długości 1-2 cm. Bezglutenowe kopytka wrzucałam na wrzątek i gotowałam 3-5 minut, do wypłynięcia kopytek. Serwowałam je obficie polane skwarkami. Taka porcja ledwie starczyła dla Daniela i Zosi…
Danie nie należy do najwartościowszych (nie zawiera białka, witamin, warzyw, węglowodanów złożonych), ale to przecież klasyka polskiej kuchni, prawda? Raz w tygodniu kopytka bezglutenowe śmiało mogą gościć na naszych stołach, także z innymi dodatkami. 

KOMENTARZE (11)

Kasia 05/09/2017 15:18
A jakiś przepis bez jaj?
Bezglutenowa Mama 06/09/2017 12:38
Jasne, po prostu pomiń jajko i dodaj mniej mąki - tak aby uzyskać dobrze klejące się ciasto.
Joanna 06/01/2016 08:54
A ja uwielbiam leniwe mmmmmm:)
admin 06/01/2016 21:56
Leniwe to te z serem, prawda? Moja Zosia też je uwielbia :)
Agnieszka 11/01/2016 21:34
Hallo, a moze zna ktos dobry przepis na bezglutenowe pierogi leniwe:)?
admin 11/01/2016 21:59
Mam: 250 g twarogu, 30 g mąki ziemniaczanej, 100 g kukurydzianej, jajko, sól. Wszystko zmieszaj, ulep kuleczki, wrzuć na wrzątek :) Smacznego;
Agnieszka 12/01/2016 19:42
Hallo, dziekuje za przepis
admin 14/01/2016 00:04
Smacznego, niech się dobrze udadzą :)
mama ANi 05/01/2016 12:18
Może z sosem grzybowym? Składniki na sos grzybowy • 1 duża cebula • 2 ząbki czosnku • natka pietruszki • 4 łyżki śmietany - kwaśnej • olej do smażenia • 400 g mrożonych grzybów • sól • pieprz • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu • około 1 szklanka bulionu Przygotowanie sosu 1. Grzyby wyjąć z zamrażalnika, wyłożyć na sitko, przelać je wodą 2. Cebulę posiekać na drobną kostkę 3. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę i rozkruszony rozmaryn, smażyć przez 2 minutki, następnie dodać posiekany czosnek, smażyć przez 30 sekund, a następnie dodać grzyby ( nie muszą być rozmrożone ) smażyć całość przez 6 minut mieszając od czasu do czasu 4. Do sosu dodać taką ilość bulionu, aby sos nabrał odpowiedniej objętości,ok. szklankę 5. Sos doprawić przyprawami, na koniec dodać śmietanę i posiekaną natkę pietruszki
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 05/09/2017 10:49
Bardzo mi się podoba - kupuję :)
admin 06/01/2016 21:45
Ależ apetyczny przepis :) Kopiuję i jak zdobędę grzyby, ugotuję :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się