Udało nam się zdobyć kilka bezglutenowych produktów z warszawskiej piekarni Putka. Testujemy od paru dni bułki, ciasta, chleby i przekąski. Mamy już kilku faworytów: to m. in. drożdżówka z morelą. A mnie osobiście oczarował bezglutenowy chleb owsiany. Uwaga: w maju 2017 r. Putka uruchomił bezglutenowy sklep internetowy.
Od paru dni zajadamy się w domu bezglutenowymi produktami Putka. Smakowały nam jasne i ciemne bułki z ziarnami, chleb z prosem, chleb rustykalny, a także ciasto drożdżowe (pozostaje długo świeże), ciasto bananowe i chleb owsiany. No właśnie – mnie najbardziej oczarował chleb bezglutenowy owsiany z tej bezglutenowej piekarni. Pełen ziaren, z dodatkiem zakwasu. Lekko wilgotny, ale i miękki, o dobrze zrównoważonym smaku. Perfekcja. Ale gdybym miała się czepiać, to … znalazłam na etykiecie regulator kwasowości. Pewnie jest niezbędny, ale wolałabym, gdyby go nie było.
Z kolei Zosię oczarowała bezglutenowa drożdżówka z morelą – prosiła tylko, by zawnioskować do producenta o więcej kruszonki. Wysoko oceniłyśmy również kruche ciasteczka czekoladowe – lekko ciągnące niczym brownie. Antek natomiast zachwycił się kruchymi ciasteczkami z cukrem. Słowem – każdy znalazł dla siebie coś pysznego. A glutenowy Daniel? Posmakował wszystkich produktów, chwalił chleby i bułki, ale i tak niezmiennie uważa, że najlepsze jest domowe bezglutenowe pieczywo. Łatwo mu mówić, bo nie musi go codziennie wypiekać …..
Bezglutenowi warszawiacy mają dobrze – od kilku tygodni mają nieograniczony dostęp do smacznych, świeżych bezglutenowych wypieków. To jest jedną z zalet bezglutenowej piekarni Putka: oferuje świeże pieczywo i ciasta, o krótkim terminie przydatności do spożycia. Od maja 2017 r. z wyrobów bezglutenowej piekarni Putka bez glutenu mogą korzystać bezglutenowi klienci z całej Polski – firma uruchomiła sklep internetowy z bezglutenowym pieczywem i ciastami.