Już za półtora tygodnia, w sobotę 28 lutego u podnóża Karkonoszy odbędą się bezpłatne warsztaty kulinarne „Bezglutenowa kuchnia włoska dla dzieci i dorosłych.
Przyrządzimy m. in. ravioli, focaccię czy piadinę z czekoladą…. W programie jest oczywiście chleb, bułki, pizza i spaghetti. Dzieci będą miały zapewnioną opiekę animatorów.
Warsztaty organizuje firma Dr Schaer. To pierwsza impreza z cyklu tegorocznych, kulinarnych zdarzeń włoskiego producenta żywności bezglutenowej (kolejne odbędą się m. in. w Warszawie, Pile, Olsztynie, Zielonej Górze czy Katowicach i Krakowie).
Warsztaty odbędą się w ostatnią sobotę lutego, w Zespole Szkół Licealnych i Zawodowych nr 2, ul. 1 Maja 39/41 w Jeleniej Górze (województwo dolnośląskie).
Zajęcia potrwają od godziny 10 do 16. Liczba uczestników jest ograniczona, a o przyjęciu zdecyduje kolejność zgłoszeń. Każde zgłoszenie zostanie potwierdzone e-mailem.
Udział w warsztatach jest bezpłatny, ale należy się zarejestrować na stronie organizatora – firmy Schaer (tutaj).
Warsztaty rozpoczną się zajęciami praktycznymi dla dzieci. Przygotujemy sztandarowe dania kuchni włoskiej, m. in. bezglutenową piadinę z czekoladą, bezglutenową pizzę, ciasteczka lub muffinki, bezglutenowe rogale z makiem i spaghetti marinara.
Gdy bezglutenowe dzieci będą zajęte, ich rodzice oraz dorośli będący na diecie bezglutenowej spotkają się na prezentacji dotyczącej diety.
Koło południa przewidziana jest wspólna degustacja, a potem do prac kulinarnych przystąpią dorośli. Przygotują m. in. bezglutenowe ravioli ze szpinakiem i serem ricotta, chleb z zielonym pieprzem, bezglutenowe spaghetti z ostrą papryczką i boczkiem, bezglutenowe rigatoni z brokułami. W czasie tych zajęć dzieci będą pod opieką animatorów z Fundacji Dr Clowna z Leszna.
W czasie warsztatów będzie można otrzymać poradniki dotyczące celiakii i diety bezglutenowej, a podczas degustacji – zapoznać się z włoskim pieczywem i słodyczami. Będzie też można skorzystać z indywidualnych porad dietetycznych (od godz. 15).
Zajęcia są nieodpłatne, ale obowiązuje rejestracja na stronie (kliknij tutaj).